Έργα - Διαγωνισμοί

«Οδυνηρή» ματαίωση του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ για Δίκτυο Σταθερών και Κινητών Σταθμών αξίας 69 εκατ. ευρώ

Το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ματαίωσε, μετά από προσφυγή της Intracom Telecom και της ένωσης «Space Hellas – Nova», τη διαδικασία ανάθεσης του 1ου τμήματος του διαγωνισμού για το έργο εποπτείας του φάσματος συχνοτήτων, αξίας 69 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη Δικτύου Σταθερών και Κινητών Σταθμών Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων, Ασύρματου Ψηφιακού Δικτύου Φωνής και Ασύρματου Δικτύου Μετάδοσης Δεδομένων» που προκηρύχθηκε το 2021 από την ΕΕΤΤ. Οι ανάδοχοι του 1ου τμήματος του διαγωνισμού θα αναλάμβαναν την ανάπτυξη και τη λειτουργία δικτύου 150 Σταθερών Σταθμών Εποπτείας (ΣΣΕ) σε όλη τη χώρα για την παρακολούθηση του φάσματος. Το συγκεκριμένο τμήμα θα απορροφούσε και το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του έργου. Κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές από τον ΟΤΕ, την Intracom Telecom και τις ενώσεις των εταιρειών «ADAPTIT – Τέρνα» και «Space Hellas – Nova».

Μετά τη ματαίωση της κατακύρωσης του 1ου τμήματος του διαγωνισμού δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των διαδικασιών υλοποίησης των τμημάτων 2 και 3, για τα οποία υπάρχουν ανάδοχοι, καθώς αυτά αποτελούν οργανικό και υποστηρικτικό μέρος του 1ου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί για να προστεθούν οι υπηρεσίες και οι υποδομές τους σε αυτό.

Οι ανάδοχοι των τμημάτων 2 και 3
Στο τμήμα 2 ανάδοχος αναδείχθηκε η ένωση εταιρειών «Space Hellas – Nova», έναντι του ποσού των 1,52 εκατ. ευρώ. Προσφορές κατέθεσαν επίσης η ένωση εταιρειών «Adaptit – Tέρνα» και ο ΟΤΕ.

Στο τμήμα 3, αξίας 6 εκατ. ευρώ, ανάδοχος αναδείχθηκε η Intracom Telecom με ανταγωνιστές τον ΟΤΕ, την Vodafone και τις ενώσεις «Adaptit-Tέρνα» και «Space Hellas – Nova».

Και τα δύο τμήματα αφορούν σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ασύρματου Δικτύου Επικοινωνίας Φωνής πάνω σε τεχνολογία DMR και Δικτύου Δεδομένων βασισμένου σε μικροκυματικές ραδιοζεύξεις για διασύνδεση των Κινητών Σταθμών Εποπτείας ΣΣΕ.

Παρά την αναμενόμενη εκ νέου προκήρυξη του έργου είναι απορίας άξιο πως ένας Φορέας, εν προκειμένω η ΕΕΤΤ, με τεράστια εμπειρία στον σχεδιασμό, διαχείρισης ανάλογων έργων δέχεται τέτοιο «θεσμικό πλήγμα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας για ένα έργο που έχει αξιολογηθεί ως απολύτως απαραίτητο. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι έχει προκηρυχθεί από το 2021 και δεν θα ξεκινήσει πριν το 2026, σύμφωνα με τις τρέχουσας διαδικασίες, είναι απορίας άξιο πως «ξέφυγε» εκτός ελέγχου από την ΕΕΤΤ αυτό το σημαντικό έργο.

Από την άλλη πλευρά ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα έργα πληροφορικής του RRF, όπου σε αυτά σχεδόν πάντα έχουμε έναν υποψήφιο ο οποίος αναλαμβάνει και το έργο για να έρθει ο επόμενος κ.ο.κ. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε συνολικά επτά εταιρείες στα πέντε σχήματα και προσφυγή που δικαιώθηκε. Αρα ο ανταγωνισμός είναι αναμφισβήτητος. Το αρνητικό σημείο είναι ότι η αξιολόγηση είχε «μελανά» σημεία, τα οποία και έδωσαν αφορμή για την ακύρωση αυτού του σημαντικού έργου.

TAGS:

close menu