Artificial Intelligence (AI)

Nvidia: Παρουσίασε τη ναυαρχίδα της στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο νέος επεξεργαστής της Nvidia, ο αναμένεται να είναι 30 φορές ταχύτερος σε ορισμένες εργασίες από το υπάρχουν ταχύτερο τσιπ της εταιρείας

Κυρίαρχη θέση στη μαζική παραγωγή επεξεργαστών υπολογιστών που υποστηρίζουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης φιλοδοξεί να αποκτήσει η Nvidia η οποία το τελευταίο διάστημα βλέπει την μετοχή της να εκτοξεύεται καθημερινά και το όνομα της να φιγουράρει δίπλα σε αυτά άλλων τεχνολογικών και χρηματιστηριακών κολοσσών όπως Apple και η Microsoft.

O Τζέσενγκ Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας του το πλάνο για να κρατήσει η Nvidia την δεσπόζουσα θέση στον κλάδο των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα διαδραματίσει ένας νέος επεξεργαστής της εταιρείας, ο αναμένεται να είναι 30 φορές ταχύτερος σε ορισμένες εργασίες από το υπάρχουν ταχύτερο τσιπ της Nvidia.

Ο Χουάνγκ περιέγραψε επίσης ένα νέο σύνολο εργαλείων λογισμικού που θα συμπληρώσουν το οικοσύστημα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και θα επιτρέπουν στα στελέχη της Nvidia να πωλούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες της εταιρείας που ήδη χρησιμοποιούν τεχνολογίες της. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι η Nvidia κατέχει το 80% του μεριδίου της αγοράς για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και με το νέο επεξεργαστή που έχει την κωδική ονομασία B200 η εταιρεία θέλει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει περαιτέρω αν μπορέσει τη θέση της στην αγορά.

Έχοντας δηλώσει προηγουμένως ότι «σε πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ανθρώπινη», ο Χουάνγκ εμφανίστηκε με το χαρακτηριστικό δερμάτινο μπουφάν του κάνοντας χιούμορ στους παρευρισκόμενους ότι δεν θα παρακολουθήσουν μια συναυλία αλλά θα ακούσουν μια ομιλία γεμάτη μαθηματικά και επιστημονικά δεδομένα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική και την τεχνολογία του νέου επεξεργαστή ούτε ανέφερε την τιμή του. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι to νέο τσιπ έχει 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σχεδόν τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στο υπάρχον αντίστοιχο τσιπάκι και ότι τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που δέχονται τριάντα φορές πιο γρήγορα από τα σημερινά  chatbot που λειτουργούν με προγράμματα γενετικής νοημοσύνης όπως το ChatGPT (της OpenAI) και το Gemini (της Google).

close menu