Έρευνα & Καινοτομία

Ντέιβιντ Σασόν: Υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όμιλος Sasson θα πραγματοποιήσει τρείς μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, μια εξ' αυτών θα είναι στα μέσα ενημέρωσης με μια νέα πολύγλωσση εφημερίδα.

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ανέδειξε ο Ντέιβιντ Σασόν (David Sasson) σε χαιρετισμό του στο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ που διοργάνωσε ο όμιλος Joseph Sassoon, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Εστιάζοντας στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, «στην οποία έχει σχεδόν φτάσει», όπως ανέφερε.

Κατά τον Ντέιβιντ Σασόν, υπάρχει περιθώριο για μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα και δήλωσε τη βούλησή του ο όμιλος να τη στηρίξει για να γίνει μια οικονομική δύναμη στην περιοχή, και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η δέσμευσή μας», διαμήνυσε ο Αμερικανοεβραίος επιχειρηματίας και έκανε λόγο για πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, αναφέροντας πως είναι πολύ καλό. «Όσοι πάνε στα ελληνικά πανεπιστήμιο όχι απλώς είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, αλλά έχουν και πάρα πολλές γνώσεις για το αντικείμενο και πολλές δεξιότητες και ταλέντα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές».

Οι νέες επενδύσεις του ομίλου Sasson στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε πως στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρότζεκτ για την κατασκευή πάρκου καινοτομίας, με εργαστήρια και γραφεία, στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο αεροδρόμιο της πόλης.
Η κατασκευή θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ειδικότερα, έγινε γνωστό πως η Sasson θα κατασκευάσει κέντρο έρευνας στην Ελλάδα, με εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, computing, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες με εταιρείες καινοτομίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως είπε, πρόκειται για μια επένδυση 15 εκατ. δολαρίων.

Η δεύτερη επένδυση του ομίλου στην Ελλάδα θα είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μέιν και θα αφορά τεχνολογικά προϊόντα που αφορούν τις κατασκευές και τις υποδομές, όπως η στήριξη γεφυρών κ.λπ. Επένδυση αξίας 5 εκατ. δολαρίων, όπως αναφέρθηκε.

H τρίτη επένδυση του ομίλου θα γίνει στον χώρο των media μια και όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο mononews θα εκδοθεί σύντομα η πρώτη εβραϊκή εφημερίδα στα ελληνικά. “Αυτό το αποφασίσαμε γιατί υπάρχουν πολλοί ισραηλινοί επενδυτές στην Ελλάδα και δεν μπορούν να διαβάσουν ελληνικά”, ανέφερε. Η Jewish Hellenic Post θα βγάλει το πρώτο της φύλλο στα τέλη Νοεμβρίου και βέβαια θα έχει και ηλεκτρονική έκδοση σε τρεις γλώσσες ελληνικά, εβραϊκά και αγγλικά και θα επικεντρώνεται στην οικονομία και την πολιτική.

Η ευκαιρίες στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Εν συνεχεία, αναφερθείς ευρύτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες της περιοχής της Μεσογείου, ο Ντέιβιντ Σασόν προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο επενδυτικός κόσμος της Δύσης θα έρθει να επενδύσει. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός οράματος επενδύσεων για την περιοχή και προέταξε την επίλυση θεμάτων διπλής φορολόγησης και εναρμόνισης των φορολογικών κινήτρων σε όλη την περιοχή, την εκπαίδευση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με σύγχρονες δεξιότητες.

Όπως είπε, οι χώρες της περιοχές αντιπροσωπεύουν 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 52% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050 και πως δεν βρίσκονταν στο «ραντάρ» των δυτικών επενδυτών τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει επενδυτικό περιθώριο καθώς υπάρχει χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Αν διπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι το 2030 θα φτάσουμε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 25%. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις είναι πολύ χαμηλά, παρατήρησε επιπροσθέτως.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αφενός την ανάγκη ξένων επενδύσεων και αφετέρου την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Τέλος, εντόπισε ως κίνδυνο για τους επενδυτές τις πληθωριστικές εξάρσεις σε πολλές χώρες της περιοχής.

Σημειώνεται πως η οικογένεια του Ντέβιντ Σασόν κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. «Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα» ανέφερε και έφερε στη μνήμη του στιγμές από την παιδική του ηλικία και τις επισκέψεις του στη χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ

close menu