Τεχνολογίες

Νέο Turing Test για AI με στόχο να καταφέρει να κερδίσει 1 εκατ. δολάρια

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) γίνονται σταδιακά πανταχού παρόντα, πιο ισχυρά και πιο κοντά στην ανθρώπινη νοημοσύνη ή την Artificial General Intelligence (AGI),  αλλά πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν ένα πρόγραμμα είναι πραγματικά έξυπνο; Το τεστ Turing, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Alan Turing το 1950, είναι μέχρι στιγμής το πρότυπο για τη μέτρηση της νοημοσύνης AI εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, καθώς τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο προηγμένα, ειδικά στον γλωσσικό τομέα, το τεστ Turing ενδεχομένως να μην επαρκεί πλέον για τη μέτρηση της νοημοσύνης τους.

Ο Mustafa Suleyman, (εικονιζόμενος στην κεντρική φωτογραφία), συνιδρυτής της DeepMind και ιδρυτής της Inflection.ai, πρότεινε ένα νέο τεστ Turing το οποίο θα μετρήσει τι μπορεί να κάνει μια τεχνητή νοημοσύνη στον πραγματικό κόσμο, όχι μόνο πώς φαίνεται ή πως μιλάει.

Το μοντέρνο Turing Test προτείνει ο Suleyman θα έχει στόχο να διαπιστώσει αν μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να κερδίσει 1 εκατομμύριο δολάρια. Η ικανότητα να κερδίσει κάποιος χρήματα στον πραγματικό κόσμο απαιτεί μια σειρά δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικότητας, της επινοητικότητας και της προσαρμοστικότητας, πέρα από τις όποιες γνώσεις.

Το γνωστό τεστ Turing είναι ένα σημαντικό μετρητικό της νοημοσύνης AI εδώ και δεκαετίες και βασίζεται στην συνομιλία με ένα σύστημα ΑΙ και το κατά πόσο ο ανθρώπινος ομιλητής – ελεγκτής μπορεί να αντιληφθεί αν μιλάει με μια εφαρμογή ή με κάποιον άλλο άνθρωπο μέσω γραπτού λόγου. Παρότι δεν υπάρχουν πολλά ανοικτά chatbots, και το ChatGPT 4 να μην είναι ακριβώς chatbot, είναι θέμα χρόνου κάποιο AI chatbot, όπως για παράδειγμα το Pi της Inflection ή οι νέες περσόνες ΑΙ της Μeta, να περάσουν το test.

Το μοντέρνο Turing Test θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας πρόκλησης για μια AI να κερδίσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευφυΐα της για να εντοπίσει ευκαιρίες, να λάβει αποφάσεις και να λάβει μέτρα και να αναπτύξει στρατηγικές για τη δημιουργία εσόδων. Το τεστ θα σχεδιαστεί για να μετρήσει την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να σκέφτεται δημιουργικά, να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να λαμβάνει αποφάσεις με βάση ελλιπείς πληροφορίες.

Το νέο test θα έχει επίσης πρακτικές εφαρμογές μια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους, όπως οι χρηματοδοτήσεις, η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό τομέων στους οποίους τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να βελτιωθούν και για την καθοδήγηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από https://www.technologyreview.com

close menu