Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μιχάλης Ταμήλος (πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων): 20 χρόνια e- Trikala (2004 -2024)

Στα πρώτα βήματα και τις πρωτοβουλίες που έθεσαν τις βάσεις ώστε να καταστούν τα Τρίκαλα η πρώτη «έξυπνη πόλη» στην Ελλάδα, αναφέρεται ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων, Μιχάλης Ταμήλος, σε άρθρο του στο μεγάλο ειδικό αφιέρωμα για τα Τρίκαλα που δημοσιεύθηκε στο 2ο τεύχος του περιοδικού «Smart Cities».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο του πρώην Δημάρχου Τρικκαίων, Μιχάλη Ταμήλου:

Με την νέα χιλιετία το 2000, αναδείχθηκε έντονη η ανάγκη να εισέλθουμε στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» για να αποκτήσουν οι πόλεις μας τον απαραίτητο εξοπλισμό  ώστε το internet  να αναπτυχθεί  και να «ανοίξουν» οι ορίζοντες του παγκόσμιου ιστού στην νέα γενιά και στις επιχειρήσεις.

Ο βασικός λόγος που με ώθησε να διερευνήσω τις υπάρχουσες ευκαιρίες ήταν  η οικονομική υστέρηση των Τρικάλων σε σχέση με την Λάρισα και την Μαγνησία.

Εκτίμησα ότι εάν ως πόλη επενδύαμε στις νέες τεχνολογίες, θα αποκτούσαμε προβάδισμα στην σε σχέση με τον ανταγωνισμό και θα προσφέραμε δυνατότητες ανάπτυξης σε πολλούς τομείς της οικονομίας και παράλληλα ένα παράθυρο στο μέλλον για την νέα γενιά της πόλης μας.

Από τις αρχές του 2003 που ανέλαβα Δήμαρχος Τρικκαίων προσπάθησα να συγκροτήσω την κατάλληλη ομάδα που θα διαμόρφωνε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2004-2006.

Ήμουν τυχερός που συνάντησα τον Οδυσσέα Ράπτη, ικανό μάνατζερ στον ιδιωτικό τομέα. Ασπάσθηκε το όραμα για την «Ψηφιακή Πόλη» και δέχθηκε να αναλάβει την ευθύνη συγκρότησης του φορέα «e-Trikala” σε μορφή Α.Ε. σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων. Η μορφή της εταιρείας ήταν αναγκαία για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στην πορεία είχα την ευτυχή συγκυρία να αναλάβει στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2004, Υπουργός Οικονομικών στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ο Χρήστος Φώλιας, ένας άνθρωπος  που αντιλήφθηκε τις προτάσεις μας και ενέκρινε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2004-2006 στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Σημαντική ήταν η συμβολή του Βασίλη Ασημακόπουλου Ειδικού Γραμματέα της ΚτΠ.

Πρώτη προτεραιότητα αποτέλεσε η εγκατάσταση του πρώτου δωρεάν  ασύρματου Wi-Fi στο κέντρο της πόλης , πρόταση του Κωστή Τορέγα , ομογενή καθηγητή πληροφορικής στην Ουάσιγκτον. Πετύχαμε  προσφερόμενη ταχύτητα 700 Kb/sec, το  εγκαινίασε στις 3/12/2004 ο Υπουργός Χρήστος Φώλιας και ανακήρυξε τα Τρίκαλα ως την πρώτη Ηλεκτρονική Πόλη της Ελλάδας. Σε λίγες εβδομάδες συνδέθηκαν στο δημοτικό Δίκτυο 5.000 χρήστες γεγονός που μας ανάγκασε να επεκταθεί σε όλη την πόλη.

Αποτέλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο σοβαρό εγχείρημα και έδωσε την δυνατότητα στην πόλη να αναγνωρισθεί διεθνώς και να αποκτήσει συμμαχίες αλλά και ισχυρή υποστήριξη από μεγάλες εταιρείες όπως  Microsoft, Vodafone, Cisco, Ericson κ.α.

Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, η τηλεϊατρική, οι εφαρμογές GIS , οι ψηφιακές υπογραφές στο δημόσιο, η ψηφιακή κάρτα υγείας για ΡΟΜΑ, το λεωφορείο χωρίς οδηγό κ.α, ήταν επιτυχίες που μας έδωσαν την ικανοποίηση να συμπεριληφθεί η πόλη μας στις  “21 Smart Cities”  τα έτη 2009, 2010, 2011 και να βραβευθεί στην Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο.

Η οικονομική κρίση από το 2010 μέχρι το 2019 στέρησε πόρους από το ΠΔΕ και ανακόπηκε σημαντικά η διεθνής παρουσία.

Όμως με την ανάληψη του Δήμου το 2015 από τον Δημήτρη Παπαστεργίου η τεχνολογική ανάπτυξη πέρασε σε άλλο επίπεδο με πρωτιά στο 5G  από την Vodafone και πολλά ακόμη προγράμματα.

Τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του e-Trikala  βοήθησαν πολύ στην αναβάθμιση της πόλης, στην τουριστική προβολή, στην επιχειρηματικότητα, την λειτουργία του Δήμου, στην εξοικείωση των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα  και την νεολαία η οποία καταγράφει συνεχώς μεγάλες επιτυχίες.

close menu