Εκδηλώσεις Teamworks

Με μεγάλη υπουργική συμμετοχή και χιλιάδες συνέδρους ολοκληρώθηκε το 13ο e-Government Forum 2023

Με την συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, των υφυπουργών Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πλήθους Γενικών Γραμματέων, διευθυντών φορέων και χιλιάδες συνέδρους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 13ου e-Government Forum, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2023

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου τόσο δια ζώσης όσο και ψηφιακά, ολοκληρώθηκε το 13ο συνέδριο e-Government Forum που διοργάνωσε η Teamworks στις 28 & 29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Τις εργασίες του συνεδρίου στο οποίο εξετάστηκε η πορεία των έργων Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, άνοιξαν οι υπουργοί Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας. Κατά την διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου, εμφανίστηκαν οι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης Αθανάσιος Κυριαζής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης, καθώς και πλήθος Προέδρων και Διευθυντών δημόσιων φορέων.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ανοιχτή συζήτηση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Νίκη Κεραμέως: Οι πολίτες θέλουν καινοτομία στο δημόσιο

Οι προϊστάμενοι στο δημόσιο τομέα καλούνται να θέσουν στόχους για την επόμενη χρονιά και να εξετάσουν τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιτύχουμε μια βέλτιστη στοχοθεσία, επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία της, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Όπως εξήγησε, ο απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από το πως θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη και να του προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του δημοσίου τομέα. «Έχουμε σε λειτουργία σύστημα καινοτομίας στο οποίο επιχειρούμε την παραγωγή, την ενσωμάτωση, τη διάδοση της καινοτομίας για ένα καλύτερο δημόσιο. Υπάρχει ειδική υπηρεσία βέλτιστων πρακτικών καινοτομίας, ενώ υπάρχει και το αποθετήριο πρακτικών καινοτομίας. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν στο αποθετήριο μία καλή καινοτόμα πρακτική που εφαρμόζουν στον τομέα τους. Όλοι οι υπάλληλοι των φορέων του δημοσίου μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό το εθνικό σχέδιο καινοτομίας», επεσήμανε η Υπουργός.

Καταλήγοντας στην ομιλία της, εξήγησε ότι, βάσει μελετών αποδεικνύεται ότι, οι πολίτες εμπιστεύονται τους υπαλλήλους που εργάζονται σε φορείς που καινοτομούν. Οι πολίτες θέλουν καινοτομία, στηρίζουν την καινοτομία, την θέλουν στο δημόσιο τομέα.

«Θέλω από το βήμα αυτό να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσίους υπαλλήλους που καινοτομούν, που βγαίνουν μπροστά, που πρωτοτυπούν», τόνισε η κα Κεραμέως.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η γενική τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το σημείο τομής της ανθρωπότητας 

«Βρισκόμαστε σε ένα Συνέδριο με ιδιαίτερη σημασία, γιατί προβλέπει όλα αυτά που θα γίνουν στο μέλλον», επεσήμανε από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανέφερε, η εμφάνιση και η ταχύτητα εξάπλωσης της ΤΝ πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο που ζούμε, σε βαθμό που σήμερα δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε. Ωστόσο, ο  τρόπος που θα παρουσιαστεί στην ανθρωπότητα η δημιουργία της γενικής τεχνητής νοημοσύνης, είναι και το βασικό στοίχημα.

Για τον κ. Γεωργιάδη, η γενική τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το σημείο τομής της ανθρωπότητας και για κάποιους ίσως και το τέλος αυτής. Για πρώτη φορά, θα υπάρξει μια άλλη τύπου νοημοσύνη που σε μερικά χρόνια στην αγορά εργασίας θα αλλάξουν τα πάντα.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι, στο ποτέ στο παρελθόν οι αλλαγές δε γίνονταν με την ταχύτητα που θα γίνουν τώρα, γι΄ αυτό οι άνθρωποι ανησυχούν για το ποια θα είναι η δική τους θέση στο νέο κόσμο που «γεννιέται». «Αυτό που μπορώ να πως περισσότερο σαν ιστορικός και όχι σαν πολιτικός, είναι ότι στην αφετηρία κάθε μεγάλης τεχνολογικής επανάστασης, οι άνθρωποι είχαν τον φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και δε θα μπορούν να επιβιώσουν. Ωστόσο, στην πράξη αποδείχθηκε ότι αυτός ο κίνδυνος όχι μόνο δεν υπήρχε, αλλά η ανθρωπότητα μπόρεσε και έκανε πολλά βήματα εμπρός», είπε ο υπουργός και κατέληξε: «Συνέδρια σαν το σημερινό, είναι απαραίτητα για να προετοιμαστούμε, όσο μπορούμε γρηγορότερα, για να μπορούμε να βρούμε τη δική μας θέση στο νέο κόσμο που ξημερώνει».

Χρίστος Δήμας: Η καινοτομία απαιτεί αλλαγή κατεύθυνσης και νοοτροπίας 

Η Κυβέρνησή μας επένδυσε νωρίς στην τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης από το 2020. Όπως εξήγησε, μέσω του Ιδρύματος τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνη διατίθενται στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, στην επιχειρηματική κοινότητα, στην ελληνική κοινωνία, ενώ υπογράμμισε ότι παράλληλα έχουν τρέξει πολλές και σημαντικές δράσεις.

Αναφερόμενος στο υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε μία νέα καινοτόμα δράση που δρομολογείται αυτό το διάστημα. «Στο υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνουμε μόνο ψηφιακές πλατφόρμες για τον Πολιτισμό. Σχεδιάζουμε μία καινοτόμα δράση σχετική με την υγεία. Πρόκειται για τη δράση της πολιτιστικής συνταγογράφησης, την οποία θα αρχίσετε να ακούτε όλο και περισσότερο».

Όπως εξήγησε, «μέσα από αυτή τη δράση, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ψυχικά ασθενείς να πηγαίνουν πιο συστηματικά σε χώρους πολιτισμού του υπουργείου. Σε κάποιες χώρες που εφαρμόζεται αυτή η τακτική, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η συστηματική επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό βοηθάει τους ψυχικά ασθενείς».

Άρα, επεσήμανε ο Υφυπουργός, η καινοτομία δεν έχει να κάνει μόνο με την τεχνολογία αυτή καθ΄αυτή. Έχει να κάνει και με καινούργιες πολιτικές που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στο σύνολο της Κυβέρνησης και βεβαίως η υγεία είναι μία από αυτές τις προτεραιότητες. Εκτός από την ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, η καινοτομία έχει να κάνει και με μια αλλαγή κατεύθυνσης, μια αλλαγή νοοτροπίας, καλύτερες πρακτικές.

Κων/Νος Κυρανάκης: «Δεν υπάρχει συμφωνία με τους Συμβολαιογράφους»

Στην ενότητα «Ολοκληρωμένα έργα Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σχεδιασμός, Τεχνολογίες, Υλοποίηση, Τεχνητή Νοημοσύνη» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε στην «διαμάχη» που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Συμβολαιογράφους, οι οποίοι αντιδρούν στην ψηφιοποίηση μέρους των διαδικασιών, αναφέροντας πως παρά την προσωρινή «ανακωχή» δεν υπάρχει συμφωνία με το κεντρικό σωματείο που τους εκπροσωπεί, σε ότι έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των συμβολαίων, ενώ έκανε εκτεταμένη αναφορά στις εργασίες ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου.

Ο κ. Κυρανάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αναστροφής του Brain Drain και με την ευκαιρία παρουσίας πλήθους σπουδαστών Πληροφορικής στην αίθουσα, μίλησε για τους διαγωνισμούς καινοτομίας που διοργανώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το εθνικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στην ενότητα «Πολιτικές και Λειτουργικές Στρατηγικές Έργων Ψηφιακής Διακυβέρνησης» οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πορεία ολοκλήρωσης των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι εταιρείες όσο και οι φορείς στην πορεία ολοκλήρωσης τους. Από την μεριά του Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΚτΠ Σταύρος Ασθενίδης έκανε απολογισμό των έργων και της σημασίας τους για την πορεία τα χώρας και τόνισε την ανάγκη να μην δημιουργηθεί ψηφιακό χάσμα και ανισότητες, ενώ ανέλυσε πως η ΑΙ μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες. Η κα Σαχίνη, Διευθύντρια της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην σημασία της ύπαρξης ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης και την δημιουργία αναγκαίων διαδικασιών για την διαχείριση των δεδομένων. Από την μεριά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν στις υλοποιήσεις έργων και την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην διαχείριση του τεράστιου όγκου των δεδομένων.

Ο Δρ. Παναγιώτης Λολώνης, Προϊστάμενος Γεωχωρικών Πληροφοριών του Ελληνικού Κτηματολογίου έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα του όγκου των δεδομένων που διαχειρίζεται το Κτηματολόγιο και τα χρόνια προβλήματα που καλείται να επιλύσει, ενώ από την μεριά τους οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν στις ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις που υλοποιούν τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και αναφέρθηκαν στην ανάγκη το κράτος να έχει έσοδα από τον όγκο δεδομένων που παρέχει στις εταιρείες.

Στην ενότητα «Οι Στρατηγικές κινήσεις και τα επόμενα βήματα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης» το πάνελ απασχόλησαν οι στρατηγικές επενδύσεις και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική βιομηχανία για να μείνει ανταγωνιστική μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον, ενώ οι εκπρόσωποι των εταιρειών αναφέρθηκαν στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των δεδομένων που στοιβάζονται από χιλιάδες πηγές και στην ομογενοποίηση τους και «είδαν» το μέλλον της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής της επόμενη πενταετία.

Στην ενότητα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακής Διακυβέρνηση – Δυνατότητες, όρια και ο ρόλος των χρηστών και των φορέων» οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην βράβευση του gov.gr σαν κορυφαία εφαρμογή για το περιβάλλον και την ευκολία χρήσης της και τον τρόπο που θα μπορέσει να υιοθετήσει η Ελλάδα τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Τέθηκε επίσης το θέμα το Δημόσιο να αποκτήσει έσοδα από τον όγκο των δεδομένων που παρέχει σε φορείς και επιχειρήσεις, ενώ έγινε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την ανάγκη ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ηθικές και κοινωνιολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την χρήση της και δόθηκαν απτά παραδείγματα για τον τρόπο που η χρήση της ΑΙ μπορεί να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες και τις απειλές που μπορεί να δημιουργήσει στην αγορά εργασίας.

Στο πρώτο μέρος της ενότητας «Υλοποιήσεις Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», ο κ. Επαμεινώνδας Ατσαβές, Διοικητής και Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αναφέρθηκε στη ψηφιακή αναβάθμιση του ΜΤΠΥ και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Ο κ. Άγγελος Καρβούνης από τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της διαλειτουργικότητας και τις αλλαγές που θα επιφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στη σημασία και τα οφέλη της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, αναφέρθηκε από την πλευρά του Ο κ. Γιώργος Τσέτσος, επίσης από από τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τέλος, τα έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Δημόσιο Τομέα από την Cosmos Business Systems, παρουσίασε ο κ. Αλέξανδρος Κούρτης, διευθυντής Δημόσιου Τομέα της εταιρείας.

Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας, ο κ. Νικόλαος Μανεσιώτης, μέλος Δ.Ε. και Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕΠ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει. Ο κ. Στέλιος Χριστάκος, γενικός διευθυντής της Analysis Consulting, παρουσίασε το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τις διασυνοριακές υπηρεσίες Υγείας και τα οφέλη τους για τους πολίτες ανέλυσε από την πλευρά της η κα Ελπίδα Φωτιάδου από την ΗΔΙΚΑ. Την επόμενη μέρα στην επικοινωνία και το Supervoice Business Communication παρουσίασε ο κ. Γιάννης Γαϊτάνος, Telecom Soution Architect και μηχανικός PBS της Supervoice. Τέλος τις υποδομές data center της Sparkle Greece στην Ελλάδα, παρουσίασε ο Technical Director της εταιρείας, κ. Νίκος Κωνσταντινίδης.

DPO SECURITY

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου DPO & ICT Security World, στο πρώτο μέρος της ενότητας «Η Ψηφιακή Ασφάλεια στο σύνθετο περιβάλλον του Υπολογιστικού Νέφους (cloud), των Ανοιχτών Δεδομένων και της Ανοιχτής Προσβασιμότητας», ο κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος, υπεύθυνος DPO στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για την προετοιμασία, την αξιοποίηση και τα οφέλη από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση. Τη νομική διάσταση των θεμάτων που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ψηφιακή Ασφάλεια, παρουσίασε ο πρόεδρος του DPO Network, Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος. Η κα Κωνσταντίνα Συντίλα, από το ISC2 Hellenic Chapter, παρουσίασε για πρώτη φορά τα συμπεράσματα της νέας έρευνας «Cybersecurity Workforce Study». Η Δρ Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουμπιά, δικηγόρος Αθηνών – Βρυξελλών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Rythmisis, μίλησε για τη σημασία της ασφάλειας στο cloud computing. H κα Νάντια Λιάπη, από τον Όμιλο Space Hellas, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και τους κινδύνους του ransomware.

Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας, τις προκλήσεις της νέας εποχής και τη σημασία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων ανέλυσε ο κ. Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, υπεύθυνος DPO του ΕΒΕΑ. Ο κ. Σωτήρης Τομόπουλος από την Intracom Telecom, εστίασε στην άνοδο της απειλής του ransomware και τις στρατηγικές εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισής του. Ο Δρ. Βασίλης Βασιλόπουλος από την ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις επισφάλειες από τις πρώιμες και αρρύθμιστες εφαρμογές ΑΙ. Η κα Νίνα Γιαλλούση από το ΕΕΛΛΑΚ, μίλησε για τη διαχείριση κινδύνων και την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων στην εποχή του cloud και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Τέλος, ο κ. Πάνος Τσάδαρης, Business Development Manager της Nexion IT Solutions, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους κινδύνους κυβερνοασφάλειας και τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η Καινοτομία μπαίνει στην υγεία: Από τις ψηφιακές Τεχνολογίες μέχρι το Φάρμακο (Μέρος 1)

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα αλλά και τις προκλήσεις της εισόδου της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία με κύρια σημεία την αυτοματοποίηση των ροών εργασιών, την ευφυή διαχείριση περιστατικών αλλά και την διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματά, με τη μεγαλύτερη πρόκληση να είναι η θεσμική και κανονιστική θωράκισή της. Τις μεγάλες επενδύσεις στην καινοτομία υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Φαίη Κοσμοπούλου, με νέα εταιρικά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, τις συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και την μετάβαση σε παραγωγή νέων κατηγοριών φαρμάκων, αλλά και για πρώτη φορά την ανάπτυξη θεραπειών βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Έλια Κατσαρού, Διευθύντρια Στρατηγικής & Ανάπτυξης της Befon στάθηκε στις αινοτόμες λύσεις της εταιρείας στον κρίσιμο τομέα της επικοινωνίας μεταξύ του κοινού, και ειδικά των ασθενών, και οργανισμών υγείας και πώς αυτές μπορούν να αποδειχτούν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και παράλληλα μια υπηρεσία υψηλής αξίας για τους ασθενείς.

Ο Φωτης Κουρής, Business Development Manager της Intracom Telecom, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας στον τομέα της ψηφιακής υγείας και τις απαραίτητες στρατηγικές προστασίας σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε κάθε υπολογιστικό άκρο. Ο Νίκος Καστρινιός, Product Manager της Wings ICT Solutions αναφέρθηκε στη πλατφόρμα STARTLIT η οποία προσφέρει υπηρεσίες τηλεϊατρικής υψηλού επιπέδου με ασφάλεια και μεγάλη λειτουργικότητα αλλά και με αυξημένες δυνατότητες για τον ασθενή και ιατρικό προσωπικό.

Η Καινοτομία μπαίνει στην υγεία: Από τις ψηφιακές Τεχνολογίες μέχρι το Φάρμακο (Μέρος 2)

Ο Διονύσης Φιλιώτης, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ακολουθήσει τις καλπάζουσες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας ενώ και ο Γιώργος Κακουλίδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας, στάθηκε στην υψηλή ειδίκευση και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τεχνολογικών επιχειρήσεων ακόμα και στο εξωτερικό ενώ και εκείνος έθεσε τη πρόκληση απορρόφησης 400 εκατ. ευρώ για έργα ψηφιακής υγείας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ίδιο πλαίσιο ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης από την ΗΔΙΚΑ αναφέρθηκε στις προκλήσεις σχετικά με την ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων και την αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την υποστελέχωσή τους.

O Χαράλαμπος Βασιλείου, Σύμβουλος καινοτομίας στο ΕΔΥΤΕ παρουσίασε το οικοσύστημα του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων στο χώρο της υγείας για διακρατική λειτουργικότητα με τη πρωτογενή χρήση δεδομένων να γίνεται για τους σκοπούς της ιατρικής φροντίδας  ενώ η δευτερογενής να γίνεται για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο Γιώργος Δαφούλας, ιατρός και εμπειρογνώμονας επιτροπής υγείας στην ΚΕΔΕ παρουσίασε το πρόγραμμα Procure4Health το οποίο χρηματοδοτεί μικρά έργα καινοτομίας σε όλο το τοπικό και εθνικό οικοσύστημα υγείας. Σύνθετα Έργα Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Υγεία: Σχεδιασμός και Υλοποίηση

Ο Ανδρέας Μπεκυράς, μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχύνει τη δημιουργία νέων θεραπειών και εμβολίων ενώ οι επιλογές θεραπείας θα είναι ασφαλέστερες ενώ ο Δημήτρης Κατεχάκης, Διευθυντής του Helenic Digital Health Cluster, στάθηκε στην σημασία των οικοσυστημάτων ψηφιακής υγείας και στον αντίκτυπό τους στους πολίτες αλλά και στην χώρα αλλά και την ετοιμότητά τους να υποδεχτούν το κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πυθαγόρας Παπαδημητρίου από την ΕΕΛΛΑΚ αναφέρθηκε στη σημασία και το θετικό αποτύπωμα των ανοικτών τεχνολογιών στις τεχνολογικές υλοποιήσεις στην υγεία. Η Ιωάννα Σαλαγιάννη από την ΗΔΙΚΑ αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής περιπτώσεων καρκίνου στην Ελλάδα που δημιουργείται ενώ η Ελπίδα Φωτιάδου, επίσης από την ΗΔΙΚΑ, παρουσίασε τον νέο φάκελο υγείας για όλους τους πολίτες αλλά και την πρώτη υλοποίηση της πρώτης διακρατικής συνταγογράφισης φαρμάκων.

O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστέργιου αναφέρθηκε στις διακρίσεις που έχει κερδίσει το gov.gr, με την πρόσβαση σε πάνω από 1.600 υπηρεσίες του δημοσίου, οι οποίες γίνονται πλέον από τον υπολογιστή μας, διακρίσεις που αφορούν μάλιστα το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους πελάτες (δηλαδή όλους εμάς). Ο στόχος είναι οι πάνω από 3.000 καταγεγραμμένες διαδικασίες του δημοσίου να περάσουν στο gov.gr, ενώ σε φάση δοκιμών είναι ένα από τα πρώτα -παγκοσμίως- chatbot τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσιες υπηρεσίες. Το ΑΙ chatbot θα συνδιαλέγεται γραπτώς με τους χρήστες του gov.gr και θα προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες για κόστη και διαδικασίες – αντιλαμβανόμενο το πλαίσιο της εκάστοτε συζήτησης.
Σε ότι αφορά το μέλλον του gov.gr πέρα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η διαλειτουργικότητα και η πιστοποίηση που θα προσφέρει η πλατφόρμα λειτουργίας θα εξαλείψει την ανάγκη οποιουδήποτε πιστοποιητικού, ειδικά εντός των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και εξωτερικά στην σύναψη συμβολαίων με τρίτα μέρη, με τον χρήση απλά να δίνει την έγκριση από το κινητό του για χρήση των στοιχείων του και την υπογραφή των συμβολαίων.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, αναφέρθηκε σε θέματα κουλτούρας και αποδοχής της τεχνολογίας τόσο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ανάγοντάς της σε κοινωνιολογικό επίπεδο μάλιστα. Παρότι ο τομέας μετανάστευσης και ασύλου έχει πολλές ιδιαιτερότητες με το ανθρώπινο στοιχείο να είναι κυρίαρχο, η τεχνολογία και διαλειτουργικότητα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλιστα, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ειδικά σε ένα πλαίσιο με τρείς πολέμους στην Ευρώπη και υψηλά επίπεδα ριζοστικοποίησης. Θέματα όπως η διαφάνεια και παρακολούθηση της διαδρομής και της διαμονής των αιτούντων ασύλου στη χώρα μας, η έκδοση βίζα αλλά και το «ματσάρισμα» των αιτούντων ασύλου με υψηλή ειδίκευση και εμπειρία με θέσεις εργασίας, αλλά και πιο πρακτικά θέματα, όπως η πρόσβαση των μητέρων σε υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών τους είναι στο προσκήνιο.

Ο Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας με τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας αλλά και το νέο πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ που έρχεται. Αναφορικά με τον πυλώνα καινοτομίας από την πλευρά των Startups ανέφερε την ολοκληρωμένη υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος Startups μέσω του Elevate Greece αλλά και ενός νέου προγράμματος χρηματοδοτήσεων των νεοφυών επιχειρήσεων. Καταληκτική Συνεδρίου

Χορηγοί και Αιγίδες Συνεδρίου

Στο 13ο e-Government Forum διοργανώθηκε:

Με την αιγίδα: Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Ανάπτυξης, Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης | ΕΕΤΤ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, ΣΒΑΠ, ΠΕΦ

Με την Υποστήριξη: ΕΚΤ, ΕΕΛΛΑΚ, ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ, ΕΕΚΤ, ΣΕΚΕΕ | ΕΣΠΥ, HL7 HELLAS, HDHC | DPO NETWORK, ISC2 Hellenic Chapter

Grand Sponsor: Befon

Platinum Sponsors: HP | Amplus, Intracom Telecom

Gold Sponsors: Cosmos Business Systems | IBM, Dotsoft, Ernst & Young, Netcompany – Intrasoft, Profile Software, Space Hellas | SingularLogic, Uni Systems

Bronze Sponsors: Collectives, Digital Realty, Nexion IT Solutions, Office Line, Online Data, Oracle, OTS, Supervoice, WINGS ICT Solutions

Industry Sponsors: Info Quest Technologies, PartnerNET, Real Consulting, Sparkle Greece

Media Sponsors: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Clip News, ICTdaily News, ICTplus.gr και ICTweekly.gr

close menu