Τεχνολογίες

Κυβερνοεπίθεση DDoS “έριξε” το Taxisnet – Προβλήματα σε 800 ιστότοπους

Μεγάλο πρόβλημα που αποδίδεται σε κυβερνοεπίθεση δημιουργήθηκε το πρωί της Παρασκευής στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επίκεντρο το TAXISnet το οποίο “έπεσε” για 48 ώρες μη επιτρέποντας την σύνδεση σε πολίτες και εταιρείες.

Η επίθεση φέρεται να προέρχεται από την Ολλανδία, μετά από επίθεση στο δίκτυο Azure της Microsoft, κάτι που ανάγκασε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας να προχωρήσει σε γεωγραφικό μπλοκάρισμα (geoblocking) ολόκληρης της χώρας.

Η επίθεση τύπου DDoS χτύπησε περίπου 800 ιστότοπους του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τα συστήματα της οποίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας το Σαββατοκύριακο, υποχρεώνοντας γιατρούς και φαρμακοποιούς σε χειρόγραφες συνταγογραφήσεις.

Με την βοήθεια τεχνικών του ΟΤΕ το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας προχώρησε στην αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε η επίθεση, με το σύνολο σχεδόν των ιστότοπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο να έχουν αποκαταστήσει την λειτουργία τους.

ΗΔΙΚΑ: Τεχνικό πρόβλημα

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ, η πτώση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα το οποίο και αποκαταστάθηκε εντός της ίδιας ημέρας, ενώ εκδόθηκε και  σχετική ανακοίνωση με οδηγίες στους χρήστες του συστήματος ιατρούς και φαρμακοποιούς, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

close menu