Επί παντος επιστητού

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ

του Γιάννη Χαλαβαζή

Με αφορμή το άρθρο του Βασίλη Στεφανακίδη, έμπειρου συναδέλφου στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα, στο protothema.gr (Διαβάστε το ΕΔΩ) με τίτλο «300.000 κενές θέσεις εργασίας και η ανεργία στο 9%!» μεταφέρω τον προβληματισμό του στην πιάτσα της πληροφορικής και των περί αυτής χώρων.

Είναι γνωστή (και εν πολλοίς ακριβής) η εκτίμηση ότι υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας με παντελώς αντίθετη ζήτηση σε ορισμένα επαγγέλματα πληροφορικής και ψηφιακής καινοτομίας.

Αναμενόμενο και λογικό θα πείτε.

Η απάντησή μας είναι «όχι και τόσο!»

Και η απάντηση «όχι και τόσο» έρχεται, γιατί η πιάτσα της πληροφορική και της ψηφιακής καινοτομίας (συνολικά και όχι επί μέρους) μέχρι το 2020 (και λίγο πριν την εκκίνηση των έργων του RRF) πίστευε ότι με μία αγγελία ή με γνωστούς θα έβρισκε ότι ήθελε και στις αμοιβές που ήθελε. Και μην ακούσω τις γνωστές αντιρρήσεις «δεν είναι ακριβώς έτσι», γιατί τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι αμείλικτα.

Και φυσικά από την στιγμή που λειτούργησε (όπως και όπου) ο αμείλικτος καπιταλιστικός νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, (και στην περίπτωση της πληροφορικής δεν λειτούργησε υπέρ της πιάτσας) η κατάσταση της απασχόλησης στην αγορά των έργων (γιατί αυτό καίει ακόμη και έκαιγε τις εταιρείες) προσομοίαζε με την έρημο Σαχάρα. Το πως βγαίνουν ή θα βγουν τα ακριβοπληρωμένα έργα του RRF θα το δούμε πάρα πολύ σύντομα, όταν θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα.

Ένα από τα κύρια ερωτήματα που προκύπτει, μετά τις πολύ συχνές αιτιάσεις του κλάδου για έλλειψη στελεχών (τώρα είναι υποτονική), το οποίο προκύπτει αυτή την περίοδο είναι:

«Μετά τα ψηφιακά έργα του RRF, τι μέλλει γενέσθαι;»

Θα συνεχίσει με την ίδια ένταση η προσφορά εργασίας;

Πόσοι εργαζόμενοι (στο περίπου) και ποιες ειδικότητες θα χρειαστούν για την «μετά την μετά το RRF εποχή;

Πως θα γίνει η αναμενόμενη ανακατανομή;

Μήπως σε βάθος διετίας θα δούμε και τις πρώτες απολύσεις;

Μήπως η εκτίμηση της συνεχούς ανοδικής πορείας του κλάδου του ICT αποδειχθεί μία γοητευτική πλάνη και σε λίγο θα ζούμε με τα «ανεκτέλεστα»;

Αυτά τα ολίγα εν όψει της τελικής (δύσκολη και επώδυνης) ευθείας για το τέλος των ψηφιακών έργων του RRF.

close menu