Επί παντος επιστητού

Η Ελλάδα προσλαμβάνει, αλλά τι δουλειές δημιουργεί;

Της Σοφίας Μυττά

Η Ελλάδα «χαμογελά» με τα στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την αγοράς εργασίας. Το πρώτο επτάμηνο του 2026 δημιουργήθηκαν 323.136 καθαρές νέες θέσεις εργασίας, η καλύτερη επίδοση από το 2001. Μόνο που, αν κοιτάξει κανείς λίγο πιο προσεκτικά τους αριθμούς, θα δει και μια άλλη Ελλάδα.

Οι 315.176 από αυτές τις θέσεις, σχεδόν το 98%, δημιουργήθηκαν στον τουρισμό και την εστίαση. Τα τουριστικά καταλύματα πρόσθεσαν 196.959 θέσεις και η εστίαση άλλες 118.217. Σερβιτόροι, μάγειρες, καμαριέρες, υπάλληλοι υποδοχής και καθαριστές ήταν ανάμεσα στις ειδικότητες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

Δεν είναι ούτε παράξενο ούτε κακό. Η ελληνική οικονομία έχει μάθει να δημιουργεί θέσεις γύρω από τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών και ο τουρισμός παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά της.

Το ενδιαφέρον είναι αλλού.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη Ελλάδα μεγαλώνει. Είναι η Ελλάδα των εταιρειών τεχνολογίας, των νεοφυών επιχειρήσεων, των κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, των εταιρειών λογισμικού, των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης. Εκεί η ζήτηση για ανθρώπους με ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται και οι ειδικότητες που ζητούνται γίνονται όλο και πιο εξειδικευμένες.

Και κάπου εδώ οι «δύο Ελλάδες» συναντιούνται.

Το ξενοδοχείο έχει πλέον εφαρμογή για την κράτηση, ψηφιακό check-in, αυτοματισμούς και συστήματα που ξέρουν τι θέλει ο πελάτης πριν το ζητήσει. Χρειάζεται όμως και τον άνθρωπο που θα του ανοίξει την πόρτα.

Το εστιατόριο έχει ηλεκτρονικές παραγγελίες, ψηφιακές πληρωμές και λογισμικό για να οργανώνει την κουζίνα του. Χρειάζεται όμως και εκείνον που θα βγάλει το πιάτο από την κουζίνα.

Και η εταιρεία τεχνολογίας έχει κάτι αντίστροφο. Μπορεί να φτιάχνει το λογισμικό που χρησιμοποιεί το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, αλλά χρειάζεται ανθρώπους για να το σχεδιάσουν, να το αναπτύξουν και να το κάνουν προϊόν.

Ίσως λοιπόν το πραγματικό ενδιαφέρον των αριθμών να βρίσκεται σε αυτή τη συνύπαρξη. Η Ελλάδα δημιουργεί πολλές δουλειές εκεί όπου ήδη έχει ισχυρό παραγωγικό πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα χτίζει έναν τεχνολογικό κλάδο που ζητά όλο και περισσότερους ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις.

Το ερώτημα είναι αν κάποια στιγμή θα δούμε τους αριθμούς της «δεύτερης» Ελλάδας να μεγαλώνουν τόσο, ώστε να μην χρειάζεται να ψάχνουμε μόνο πόσους σερβιτόρους προσλάβαμε, αλλά και πόσους μηχανικούς λογισμικού, επιστήμονες δεδομένων και ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε η ελληνική οικονομία.

Γιατί τελικά μια χώρα μπορεί να έχει έξυπνα ξενοδοχεία, έξυπνα εστιατόρια και ψηφιακές υπηρεσίες παντού, αλλά πέπει να έχει και τις εταιρείες που φτιάχνουν την τεχνολογία πίσω από όλα αυτά.

Και τότε το «γκαρσόνια της Ευρώπης» θα είναι απλώς ένα παλιό αστείο.

close menu