Security - Cybersecurity

Γυναίκες και Κυβερνοασφάλεια: απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του μέλλοντος

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 25% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας το 2023

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Check Point® Software Technologies Ltd., κορυφαίος πάροχος πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας υποστηριζόμενης από AI στον κυβερνοχώρο που παρέχεται μέσω cloud, επιθυμεί να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στην κυβερνοασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η παρουσία των γυναικών σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με έκθεση της Tehtris με τίτλο Women in IT and cyber security”, το 2013 οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 10% των θέσεων εργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτασε το 25%, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 150% την τελευταία δεκαετία.

Η Check Point Software έχει επίσης ενισχύσει τη δέσμευσή της να δημιουργήσει και να υποστηρίξει μια ισότιμη ηγετική ομάδα, με το 20% των αντιπροέδρων μας να είναι γυναίκες παγκοσμίως, σε σύγκριση με το πρότυπο του κλάδου που είναι 16%. Υπάρχουν οκτώ μέλη στο εκτελεστικό μας συμβούλιο, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι γυναίκες, γεγονός που είναι προοδευτικό για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και για την τεχνολογία στο σύνολό της. Στην πραγματικότητα, το 44% των κορυφαίων ηγετικών θέσεων στην Check Point παγκοσμίως κατέχουν γυναίκες, ενώ το 78% των υπαλλήλων μας εποπτεύεται από αυτές. Για την προώθηση της ένταξης των γυναικών στην κυβερνοασφάλεια και την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, η Check Point Software σημειώνει τέσσερις λόγους για τους οποίους οι γυναίκες αποτελούν ουσιαστική ώθηση για το μέλλον:

  1. Ολιστική προοπτική και ποικιλομορφία των προσεγγίσεων: οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε και οι αντίπαλοι σε αυτόν προέρχονται επίσης από διαφορετικά υπόβαθρα. Μια ποικιλόμορφη ομάδα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις ανάγκες του πληθυσμού. Η μελέτη της Cloverpop αποκαλύπτει έναν ακόμη σημαντικό λόγο: οι ομάδες με ποικιλία φύλων λαμβάνουν καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις στο 73% των περιπτώσεων..
  2. Δημιουργικότητα στην επίλυση προβλημάτων: μια ομάδα με ποικιλομορφία φύλου είναι ενδεχομένως πιο δημιουργική στην επίλυση προβλημάτων της εταιρείας λόγω των διαφορετικών προοπτικών και εμπειριών ζωής τους. Οι γυναίκες θεωρείται γενικά ότι είναι πιο λεπτομερείς στις διαδικασίες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων.
  3. Προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα: οι γυναίκες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια την ικανότητά τους για αλλαγές και προσαρμοστικότητα. Αφού υποβιβάστηκαν σε δευτερεύουσα θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συγκεντρώνουν τη δύναμη να εισέλθουν σε τομείς όπου η παρουσία τους δεν θεωρούνταν ποτέ απαραίτητη, όπως ο τομέας της κυβερνοασφάλειας, στον οποίο παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι άνδρες. Αυτή η ανθεκτικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την κυβερνοασφάλεια, καθώς πρόκειται για έναν τομέα που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς και οι αμυνόμενοι πρέπει να βρίσκονται πάντα μπροστά και στο ίδιο επίπεδο με τους επιτιθέμενους.

Ανάγκη για ταλέντα: ο πρώτος λόγος αφορά την ανάγκη να συμπεριληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς ο τομέας αυτός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των παγκόσμιων επιθέσεων: σύμφωνα με την έκθεση Security Report 2023 της Check Point Software, το 2022 σημειώθηκε αύξηση 38% στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανά εβδομάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Για το λόγο αυτό, η Check Point Software αναπτύσσει διάφορες στρατηγικές, όπως το Woman Mentoring για την ανάπτυξη του μέλλοντος των γυναικών ηγετών και το FIERCE για τη δημιουργία ενδιαφέροντος για την υβερνοασφάλεια, ώστε να προσελκύσει και να ενδυναμώσει τα νέα γυναικεία ταλέντα.

Προγράμματα για την ένταξη

Η Check Point Software μοιράστηκε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να δώσουν το παράδειγμα στην προώθηση της πολυμορφίας και της ένταξης των φύλων. Τα τελευταία χρόνια έχει εισαγάγει διάφορα προγράμματα για να διασφαλίσει την ένταξη των γυναικών σε αυτόν τον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο μέσω:

  • Secure Academy Program: Μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, η Check Point συμπεριλαμβάνει την κυβερνοασφάλεια στα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών, ενθαρρύνοντας ένα ευρύ φάσμα φοιτητών να εξερευνήσουν και να διαπρέψουν σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
  • Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών: Προσαρμοσμένο για νέους πτυχιούχους μηχανικούς, πωλητές και άλλους κλάδους, αυτό το πρόγραμμα προσφέρει μια γέφυρα στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, παρέχοντας καθοδήγηση, πρακτική εμπειρία και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.
  • Check Point Mind: Μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες μάθησης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι οι επαγγελματίες μπορούν να παραμένουν ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα, καλλιεργώντας μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και καινοτομίας.

Επενδύοντας στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη, η Check Point όχι μόνο συμβάλλει στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και ενισχύει το συνολικό τοπίο της κυβερνοασφάλειας, καθιστώντας το πιο ανθεκτικό απέναντι στις απειλές σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Ενθάρρυνση της πολυμορφίας και της ένταξης στους οργανισμούς

Στην προσπάθεια για μεγαλύτερη ποικιλομορφία, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η εκπροσώπηση των γυναικών εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού και δεν ομαδοποιείται μόνο στο ανώτερο ή στο κατώτερο μισό. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί κάτι περισσότερο από απλές προσπάθειες πρόσληψης, απαιτείται ένα περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να προωθεί την υποστήριξη της οικογενειακής ζωής, αντί να τιμωρείται η ύπαρξη τέτοιας ζωής. Καθώς ο τομέας της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας είναι πιο δυναμικός και ευέλικτος, η κινητή εργασία επιτρέπεται και σε ορισμένες περιπτώσεις ενθαρρύνεται, παρέχοντας ευελιξία στις εργαζόμενες μητέρες, καθιστώντας την πιο ελκυστική για τις γυναίκες που επιθυμούν αυτή την ισορροπία.

Η Check Point προωθεί επίσης την περαιτέρω υποστήριξη των γυναικών στην εταιρεία για να αναπτύξουν την καριέρα τους και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους μέσω του προγράμματος Woman Mentoring Program in PO και FIRE (Females in Roles Everywhere). Αυτό έχει οδηγήσει την εταιρεία να έχει κοντά στο 50% γυναίκες σε εκτελεστικούς ηγετικούς ρόλους, με γυναίκες να διοικούν πάνω από 4.000 υπαλλήλους. Επιπλέον, η Check Point συνεργάζεται με διάφορους εταίρους εντός της κοινότητας για να υποστηρίξει τη συμπερίληψη ενός ποικίλου φάσματος υποεκπροσωπούμενων ταυτοτήτων στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν οργανισμούς όπως οι She-Codes, WomenHack, Tech Career, JBH (Avratech), Kama Tech, Tzofen και ItWorks μεταξύ άλλων.

Αυτά τα προγράμματα καταδεικνύουν συλλογικά τη δέσμευση της Check Point Software για την καλλιέργεια ταλέντων, την προώθηση της ποικιλομορφίας των φύλων και τον εξοπλισμό του μελλοντικού εργατικού δυναμικού με τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Προώθηση της ηγεσίας των γυναικών

Για την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ των φύλων, είναι ζωτικής σημασίας για τους οργανισμούς να προωθήσουν την ηγεσία των γυναικών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Στην Check Point στην περιοχή EMEA, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να διασφαλιστούν πρακτικές πρόσληψης χωρίς αποκλεισμούς, με το 41% των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων να είναι γυναίκες.

H πρόεδρος της Check Point, Rupal Hollenback, είναι ένθερμος υποστηρικτής της γυναικείας ηγεσίας, προωθώντας ικανές γυναίκες ηγέτες από το εσωτερικό της εταιρείας, ακόμη και από το εξωτερικό. Μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που περιλαμβάνει την πρόσληψη, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη, καθώς και την παροχή ευκαιριών αναγνώρισης, οι γυναίκες μπορούν να ευδοκιμήσουν και να προοδεύσουν εντός του οργανισμού. Με την υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών χωρίς αποκλεισμούς, οργανισμοί όπως η Check Point δεν μιλούν απλώς για αλλαγή, αλλά δίνουν το παράδειγμα.

Πρότυπο προς μίμηση για τις μελλοντικές γενιές

Γυναίκες ηγέτες όπως η Rupal αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία του να λειτουργούν ως πρότυπα για τις νεότερες γυναίκες που φιλοδοξούν να εισέλθουν σε ανδροκρατούμενες βιομηχανίες όπως η κυβερνοασφάλεια. Με την ενεργό εμπλοκή και την καλλιέργεια νεότερων ταλέντων, η προσπάθεια για την άρση των εμποδίων και την ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να ακολουθήσουν καριέρα σε μη παραδοσιακούς τομείς θα είναι επιτυχής.

Στο τέλος της ημέρας, είναι ζωτικής σημασίας να αναδεικνύονται και να γιορτάζονται τα επιτεύγματα των γυναικών ηγετών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του STEM. Παρουσιάζοντας επιτυχημένες γυναίκες που έχουν διαπρέψει σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενους κλάδους, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά γυναικών ηγετών και θα δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς για όλους.

“Η κυβερνοασφάλεια χρειάζεται πάντα νέα ταλέντα για να αναπτυχθεί- ωστόσο, η ένταξη των γυναικών παραμένει πολύ περιορισμένη και η παρουσία τους στον τομέα αυξάνεται πολύ αργά”, εξηγεί η Maya Horowitz, αντιπρόεδρος έρευνας της Check Point Software. “Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας δεν είναι μόνο θέμα ισότητας. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην εκπαίδευση, την επαγγελματική ανάπτυξη, τα μέτρα πρόσληψης χωρίς αποκλεισμούς, τα προγράμματα καθοδήγησης και την υπεράσπιση της μισθολογικής ισότητας, ώστε να καταστήσουμε την πορεία καριέρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας όλο και πιο προσιτή και ελκυστική για τις γυναίκες. Προτρέπω τους οργανισμούς ασφάλειας να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην πρόοδο της γυναικείας ηγεσίας στον τομέα αυτό, όπως οι προσπάθειες της Check Point. Ένα εργατικό δυναμικό χωρίς αποκλεισμούς δημιουργεί καλύτερο εργατικό δυναμικό με ισχυρότερα επιχειρηματικά αποτελέσματα”.

close menu