Συνεντεύξεις

Γιούτα Ουρπιλάινεν (Επίτροπος ΕΕ): Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα

«Οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο ότι η κλιματική κρίση αποτελεί ήδη πραγματικότητα», προειδοποιεί η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και για το λόγο αυτό, όπως λέει, η «απάντηση» της ΕΕ πρέπει να είναι διττή: με τη συνέχιση της αποφασιστικής δράσης, ώστε η ΕΕ καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη μετάβαση», και «με την παροχή βοήθειας στις χώρες εταίρους για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σε αυτήν και κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού».

Σε διευκρινιστική μάλιστα ερώτηση για το ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα σε επίπεδο πρόληψης, εάν οι ρυπαίνουσες χώρες δεν πιεστούν (πολύ) να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένη και απαντά: «Πράγματι, ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι του αναλογεί. Αυτό υποστηρίζει η ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέραν της μείωσης των εκπομπών ρύπων, οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να βρουν τρόπους να διαθέσουν επαρκή κλιματική χρηματοδότηση στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος». Υπενθυμίζει, δε, ότι, τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο της G20 γίνονται πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό και ότι «η ΕΕ τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης, ιδίως της Παγκόσμιας Τράπεζας, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις πιεστικές ανάγκες της εποχής μας».

Επιπλέον, επαναλαμβάνει και τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έτσι όπως εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στη Νέα Υόρκη, σχετικά «με την τιμολόγηση του άνθρακα ως ένα σημαντικό εργαλείο στήριξης του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής». Όπως προσθέτει η επίτροπος Ουρπιλάινεν στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέσω της τιμολόγησης του άνθρακα μπορεί να δημιουργηθούν κίνητρα καινοτομίας και να συγκεντρωθούν έσοδα από τους ρυπαίνοντες», καθώς «σήμερα, η τιμολόγηση του άνθρακα καλύπτει μόνο το 20% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων».

Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις εξηγεί, επίσης, το λόγο που η τωρινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μια «γεωπολιτική Επιτροπή», υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από κοινού αποτελούν τον μεγαλύτερο χορηγό επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως» και εκφράζει με ειλικρίνεια τη θέση της σχετικά με την επίκαιρη συζήτηση που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για τη «σύγκρουση των κρατών-πολιτισμών» («Clash of Civilizational States»), η οποία εστιάζει στην εξεύρεση ενός ορισμού για τα «κράτη-πολιτισμούς», θέτοντας παράλληλα το ερώτημα του κατά πόσον απορρίπτουν τις «υποτιθέμενες οικουμενικές αξίες της Δύσης».

Πηγή: ΑΠΕ

close menu