Συνεντεύξεις

Γιώργος Πατσής (Obrela Security Industries): Αλλάζουμε την κυβερνοασφάλεια από προϊόν σε υπηρεσία

Ο Γιώργος Πατσής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Obrela Security Industries, μιλάει αποκλειστικά στο ICT weekly για την πορεία της εταιρείας και τον τρόπο που διαχειρίζεται τους ψηφιακούς κινδύνους σε πραγματικό χρόνο. Η Obrela Security Industries συλλέγει και αναλύει δομημένα και μη δομημένα δεδομένα, δημιουργώντας πολύτιμες πληροφορίες για νέες, αναδυόμενες και προηγμένες απειλές ασφαλείας, δίνοντας στους πελάτες της ένα μοναδικό πλεονέκτημα προβλεψιμότητας, προετοιμασίας και ανταπόκριση.

ICT weekly: Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες και στοιχεία για τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, αλλά και το πλήρες αντικείμενο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων  της Obrela Security Industries;

Γιώργος Πατσής: H Obrela Security Industries ιδρύθηκε από εμένα και το Γιώργο Δάγλα το 2009. Η Obrela έχει ως αιχμή της τις υπηρεσίες operational security. Ασχολούμαστε με το να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε ασφαλή μία υποδομή, να την τεστάρουμε και να την παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο αποκρούοντας πιθανές απειλές από κυβερνοεπιθέσεις. Τέτοιες επιθέσεις προκαλούν την αδυναμία λειτουργίας της επιχείρησης στερώντας έσοδα, τη δημιουργία κακής φήμης, τη λήψη λύτρων και τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων όπως στοιχεία πελατών. Η Obrela παρέχει ψηφιακή προστασία και υπηρεσίες διαχείρισης ρίσκου σε πραγματικό χρόνο, μέσω του εξειδικευμένου κέντρου επιχειρήσεων και της πλατφόρμας Swordfish, η οποία έχει αναπτυχθεί εσωτερικά έπειτα από χρόνια εντατικής έρευνας. Η εξειδίκευσή μας είναι η επιστήμη των δεδομένων που την εφαρμόζουμε στην κυβερνοασφάλεια.

Έρευνα της Cybersecurity Ventures ανέδειξε ότι οι οργανισμοί και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επιθέσεις ransomware κάθε 11 δευτερόλεπτα και πως το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο υπολογίζεται να φτάσει περίπου τα 6 τρις δολάρια τη φετινή χρονιά. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει ήδη εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας αναπτύσσεται λοιπόν με εκθετικό ρυθμό και η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύεται σε κορυφαία προτεραιότητα των επιχειρήσεων σήμερα. Σύμφωνα, με προβλέψεις της κορυφαίας εταιρείας ερευνών τεχνολογίας Gartner οι δαπάνες στον κυβερνοχώρο έφτασαν τα 150 δις δολάρια το 2021, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί το 2015.

ICT weekly: Ποιό είναι το πλάνο της εταιρείας στην metacovid περίοδο; Ποιά θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία; Για παράδειγμα, τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά η τηλεργασία, όπως και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρείτε ότι θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται το ίδιο συστηματικά; 

Γιώργος Πατσής: Είναι γεγονός πως με την πανδημία δημιουργήθηκε η ανάγκη ταχέος ψηφιακού μετασχηματισμού, σε όλα τα επίπεδα. Το ψηφιακό αποτύπωμα των πελατών άλλαξε, καθώς καθιερώθηκε η εξ αποστάσεως εργασία. Για τις επιχειρήσεις, όσο μικρότερη είναι η ψηφιακή σφαίρα στην οποία κινούνται τόσο λιγότερα είναι τα λεγόμενα ευάλωτα σημεία ή σημεία πρόσβασης, τα οποία μπορεί να βρει κάποιος για να διεισδύσει. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς μεγαλώνει η ψηφιακή δραστηριότητα και όλο και περισσότεροι χρήστες βγαίνουν εκτός περιμέτρου και δουλεύουν  από το σπίτι, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες cloud. Έτσι μεγαλώνει και η ανάγκη για ασφάλεια. Αυτό μας δημιουργεί πιο έντονα το αίσθημα της ευθύνης, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις αποτελεσματικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας σε όλο το φάσμα των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί, παρέχοντας προστασία και πρόληψη στο σύνολο των πελατών μας.

Συνεπώς, μετά και την covid περίοδο και τις δεδομένες τεράστιες αλλαγές που είχε ως συνέπεια, υπάρχει μεγάλη ευκαιρία για εμάς και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Βασική επιδίωξη είναι να τοποθετήσουμε την Ελλάδα στον χάρτη της κυβερνοασφάλειας με ένα μεγάλο ελληνικό brand. Σκεφτείτε ότι στη χώρα μας έχουμε τους περισσότερους μηχανικούς κυβερνοασφάλειας αναλογικά με τον πληθυσμό, σε όλη την Ευρώπη. Ο στόχος είναι να συγκεντρώσουμε την ικανότητα που έχουμε σαν Έλληνες τόσο εντός αλλά και κυρίως φέρνοντας πίσω όλους όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, αναδεικνύοντάς τους το γεγονός ότι πλέον στη χώρα μας έχουν αλλάξει πολλά και ειδικά αναφορικά με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπου έχουμε πολλά να επιδείξουμε και να προσφέρουμε.

ICT weekly: Στον τομέα των υπηρεσιών και των προϊόντων σε ποιούς βασικούς τομείς θα παρουσιάσετε νέες προτάσεις; 

Γιώργος Πατσής: Η Obrela επιχειρεί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Managed Detection and Response Services (MDR), µε ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%, οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν στη µετα-COVID εποχή λόγω της επιτακτικής ανάγκης για κυβερνοασφάλεια στα νέα μοντέλα τηλεργασίας που δοκιμάζουν οι επιχειρήσεις. Βασικός στρατηγικός στόχος της Obrela είναι η πλήρης μετατροπή της κυβερνοασφάλειας από προϊόν σε υπηρεσία και κύρια προτεραιότητα είναι η προσέγγιση της μεγάλης αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία σύμφωνα με αναλύσεις θεωρείται ότι εμφανίζει ήδη μεγάλη δυναμική και υπολογίζεται να ξεπεράσει την επόμενη τετραετία το 1 τρις δολάρια.

Ωστόσο, πάγια τακτική μας στην Obrela είναι η συνεχής ανάπτυξη και επέκταση καινοτόμου τεχνολογίας με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού των πελατών μας. Σημειώστε μέσα στο 2021 το κέντρο επιχειρήσεων της Obrela, διαχειρίστηκε περισσότερα από 18 δισ. κρίσιμα γεγονότα, παρέχοντας υπηρεσίες ψηφιακής προστασίας και διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο!

ICT weekly: Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ΤΠΕ, η εταιρεία σχεδιάζει νέες κινήσεις στον χώρο των επενδύσεων, των συνεργιών και των εξαγορών; 

Γιώργος Πατσής: : Το προηγούμενο διάστημα η Obrela προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Encode, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η εξαγορά της Encode, αποτελεί μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση, η οποία πιστεύουμε ότι θα τοποθετήσει την Ελλάδα ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη της κυβερνοασφάλειας, αναδεικνύοντάς τη ως ένα τεχνολογικό hub του κλάδου, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στην Obrela Security Industries και να εξελιχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, με την απόκτηση της Encode δημιουργείται ένα δυναμικό σχήμα με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση, ενοποιημένο κύκλο εργασιών 18 εκατ. ευρώ, φυσική παρουσία σε πέντε χώρες, υψηλή τεχνογνωσία, έμπειρο πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό και διευρυμένο διεθνές πελατολόγιο, δημιουργώντας σημαντική υπεραξία για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τους μετόχους.

Ταυτόχρονα, εντός του έτους η Obrela, έχοντας και τη στήριξη των μετόχων της, ανάμεσα στους οποίους είναι η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και το LATSCO Family Office του Ομίλου Λάτση, δρομολογεί επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και στα άμεσα πλάνα της βρίσκεται η επέκτασή της στην αμερικανική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% του κλάδου της κυβερνοασφάλειας. Επισημαίνεται, ότι το ποσό των 10 εκατ. αφορά σε οργανική ανάπτυξη , δηλαδή σε επενδύσεις στην τεχνολογία στα κέντρα επιχειρήσεων, στους ανθρώπους, στο marketing και στις πωλήσεις.

close menu