Διεθνή

Γερμανία: Η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας μετατρέπεται σε «Ευρωπαίο ασθενή»

Οι προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον για τον «Ευρωπαίο ασθενή» ή τον «πιο αδύναμο κρίκο» ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη

Στον απόηχο των πολλαπλών κρίσεων που έχουν πλήξει τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο γερμανικό θαύμα μοιάζει να χάνει μέρος της λάμψης του. Το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και την «έκρηξη» του πληθωρισμού ήταν ισχυρότερο από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, με αποτέλεσμα η επονομαζόμενη μέχρι πρότινος «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας να πατάει απότομα… φρένο.

Μετά από ένα… στάσιμο 2022, η γερμανική οικονομία εισήλθε από τις αρχές του 2023 σε ύφεση μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης. Το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη ήταν μηδενική, αλλά το προσαρμοσμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2%. Αν και αναμένεται ανάκαμψη στο δ΄ τρίμηνο, σε ετήσια βάση το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 0,2%. Οι προοπτικές είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πλέον για τον «Ευρωπαίο ασθενή» ή τον «πιο αδύναμο κρίκο» ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

close menu