Πληροφορική

Ευρώπη εναντίον Big Tech – Στο τραπέζι και η διάσπαση

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να “χτυπήσει” τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, με τις Γαλλία και Ολλανδία να εκδίδουν από κοινού κκληση προς τις Αρχές Ανταγωνισμού του μπλοκ για λήψη προληπτικών μέτρων, την ώρα που ετοιμάζεται εκτεταμένη νομοθεσία για τον περιορισμό της δύναμης των εταιρειών στην αγορά.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Cedric O, υπουργός Ψηφιακής Τεχνολογίας της Γαλλίας και η Mona Keijzer, υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Ολλανδίας, υπέγραψαν έγγραφο, ζητώντας από τις ρυθμιστικές Αρχές στις Βρυξέλλες να προχωρήσουν γρήγορα σε δράση ενάντια σε αναδυόμενους τεχνολογικούς γίγαντες και υπάρχουσες πλατφόρμες -συμπεριλαμβανομένων των επιλογών για τη διάσπασή τους.

Οι υποστηρικτές του περιορισμού της ισχύος των Big Tech σημειώνουν ότι ο διαρθρωτικός διαχωρισμός των μεγάλων πλατφορμών θα μειώσει την κυρίαρχη θέση τους και θα βοηθήσει τους μικρούς αντιπάλους να αναπτυχθούν.

Το έγγραφο καλεί τους ρυθμιστικούς φορείς να διερευνήσουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού του Facebook και της Apple να επιτρέψουν στους χρήστες τους να μεταφέρουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε μια ανταγωνιστική πλατφόρμα ή να απαγορεύσουν σε εταιρείες όπως το Google να προωθούν τις δικές τους υπηρεσίες σε βάρος μικρότερων αντιπάλων.

Η κα Keijzer είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να στοχεύουν σε κανόνες που εμποδίζουν τις πλατφόρμες «να γίνουν πολύ μεγάλες». Αλλά πρόσθεσε: «Η διάσπαση μεγάλων εταιρειών μπορεί να είναι πιθανότητα».

«Η διάσπαση [εταιρειών] είναι στο τραπέζι. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο βήμα», δήλωσε ο κ. Ο. «Η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν διαφορετική κουλτούρα και προέρχονται από διαφορετικές θέσεις. Ωστόσο, έχουμε κοινό συμφέρον, από άποψη κυριαρχίας, από άποψη ανταγωνισμού για τη ρύθμιση των τεχνολογικών παικτών».

Η κίνηση Γαλλίας-Ολλανδίας έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες καταρτίζουν νέους κανόνες-ορόσημο για τη ρύθμιση μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, ιδιαίτερα μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ καθορίζουν κριτήρια, γεγονός που σημαίνει ότι έως και 20 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Google, θα αντιμετωπίσουν νέους και πολύ πιο αυστηρούς κανόνες.

close menu