Χρηματοδοτήσεις

Eurostat: Άλμα του πληθωρισμού κατά 6,3% στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, αντλώντας ώθηση από το ασταμάτητο ράλι των τιμών της ενέργειας και εντείνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα πρέπει να απαντήσει στην εκτίναξη των τιμών την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας των τελευταίων δεκαετιών απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ σκαρφάλωσε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν άλμα του πληθωρισμού κατά 6,3% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).

Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν επιδοθεί σε ένα ασταμάτητο ράλι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και τον καπνό, ενισχύθηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο από 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,5% από 5,1% τον Ιανουάριο, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, στο 4,1% από 3,3%. Λιθουανία και Εσθονία, στο μεταξύ, καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού στο 13,9% και 12,4% αντίστοιχα.

close menu