Η είσοδος της ΔΕΗ στη λιανική αγορά της οπτικής και του ίντερνετ είναι όχι μόνο γεγονός, αλλά έχει αλλάξει τους συσχετισμούς μεταξύ των τριών παικτών, Telekom (το «Cosmote» θα φύγει σύντομα), NOVA και Vodafone, που θα δουν τα (διασφαλισμένα) κέρδη τους να μειώνονται δραστικά με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η εκτίμησή μας για την ριζική ανατροπή από τη ΔΕΗ των συσχετισμών στην αγορά ΤΠΕ είχε διατυπωθεί πριν δύο μήνες περίπου, χωρίς φυσικά να ληφθεί υπόψη από τους πληροφορικάριους, καθότι αυτοί «είκοσι ευρώ βενζίνη έβαζαν, είκοσι ευρώ θα βάζουν και πάλι», κατά πως λέει και το γνωστό ανέκδοτο.
Όμως οι τρεις των τηλεπικοινωνιών ανησυχούν σφόδρα:
- Προφανώς για τις τιμές στο ίντερνετ μέσω των οπτικών ινών και φυσικά μέσω των νέων ασύρματων δικτύων 5G και 6G, τομέα για τον οποίο κραυγάζει η Intracom Telecom εδώ και χρόνια.
- Οπωσδήποτε (και εδώ θέλω την προσοχή σας) για τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων που αλλάζουν όλες και εκ βάθρων λόγω του Re-Arm. Και εδώ μιλάμε για κάποια δισ. ευρώ, που δεν θα μοιραστούν όπως διαμοιράστηκαν τα έργα της πληροφορικής μέσα από «ροτόντες» και «μπουφέδες». Στις υποδομές τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Αμυνας, ένας θα είναι ο προμηθευτής!
- Και προφανώς έργα πληροφορικής στον αμυντικό τομέα θα πάρουν λίγοι, έως ελάχιστοι. Η ΔΕΗ ‘όταν το αποφασίσει δεν θα μείνει απ΄ έξω. Ποιος θα την αφήσει άλλωστε. Και μην ακούτε τις εταιρείες πληροφορικής που όπου σταθούν και όπου βρεθούν μιλάνε για το RRF της Αμυνας. Δικαιολογείστε τις. Καλοκαίρι είναι και όνειρα γίνονται.
- Για την κινητή τηλεφωνία, που πολλοί τη θεωρούν ως «αχίλλειο πτέρνα» της ΔΕΗ (τρομάρα τους!), πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν είναι καθόλου δύσκολο στα επόμενα χρόνια (εδώ θα είμαστε) για ένα κολοσσό εσόδων και ρευστότητας, να αποκτήσει πανελλαδική (κανονική) άδεια ή να γίνει ένας MVNO εν μία νυκτί.
- Για τη τηλεπικοινωνιακή συμπεριφορά της Volton, που ανήκει στο εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη, στην κινητή τηλεφωνία δεν παίρνω όρκο ότι ανησυχεί κανείς ιδιαίτερα. Η νέα εταιρεία, Orizon τη λένε αν δεν κάνω λάθος, θα υποχρεωθεί να δαπανήσει ρ ε υ σ τ ό, αν θέλει να έχει κάποια τύχη στο ολοένα και πιεστικό περιβάλλον των τηλεπικοινωνιών.
- Για το πως θα μπει (αν θα μπει) η ΔΕΗ στην πληροφορική. Προφανώς με εξαγορά ή με είσοδο σε μετοχικό κεφάλαιο. Αν υπάρχουν ευήκωα ώτα?! Σας πληροφορώ ότι είναι αρκετά, ειδικά με το επερχόμενο τέλος του Αρ-Αρ-Εφ, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν αν κάνουν «cash out», για να ρίξουν τις υπεραξίες τους στο real estate
Υπενθυμίζω την παλιά εκτίμηση του Παναγή Βουρλούμη ότι στις τηλεπικοινωνίες χωράνε το πολύ δύο εταιρείες.
Τώρα που είναι πέντε, τι θα γίνει?