Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Εσωτερικών

Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου – και στις 15 Οκτωβρίου όπου απαιτείται επαναληπτική ψηφοφορία.

Η εγκύκλιος με τίτλο «Πληροφορίες και οδηγίες για την προετοιμασία και διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης και 15ης Οκτωβρίου 2023», φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Το περιεχόμενο της εγκυκλίου χωρίζεται σε τρία μέρη:

  • Στο πρώτο μέρος παρέχονται πληροφορίες για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών και έναρξης της προεκλογικής περιόδου, καθώς και για θέματα σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους, τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τη δήλωση και την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.
  • Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.
  • Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται ο τρόπος ψηφοφορίας και η διαδικασία διαλογής των ψήφων και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δημάρχου ή περιφερειάρχη δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% + 1 ψήφος του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ

close menu