Διάστημα

Δέκα νέες πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups ενσωματώθηκαν στο Ευρωπαϊκό διαστημικό οικοσύστημα

Πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε δειλά η λειτουργία της Θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). Πριν λίγες μέρες, στις 16 Μαρτίου 2023, στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα εξαιρετικά αποτελέσματα της λειτουργίας της για την Ελληνική Οικονομία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Το Πρόγραμμα μόλις ολοκλήρωσε το 2ο χρόνο του σημειώνοντας πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Κύριο χαρακτηριστικό επιτυχίας είναι η μεγάλη online προσέγγιση, καθώς οι επισκέπτες που έρχονται σε επαφή με το Πρόγραμμα ανέρχονται πάνω από τους 14.000. Από αυτούς 32 startups έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους με αίτηση συμμετοχής, ενώ στην θερμοκοιτίδα του ESA BIC Greece έχουν καταφέρει να εισέλθουν 10 πλέον startups. Στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σημαντικά επιτεύγματα και στόχους της μέχρι τώρα πορείας τους στην θερμοκοιτίδα του ESA BIC Greece.

Αξιοσημείωτη περίπτωση είναι αυτή της Circuits Integrated όπου κατά την επώαση της στην θερμοκοιτίδα και την χορήγηση επιδότησης το 2022 για το MVP, κατάφερε να επικυρώσει προδιαγραφές και προσομοιώσεις του τσιπ δοκιμής, να πραγματοποιήσει προκαταρκτική έρευνα αγοράς, να διαμορφώσει επιχειρηματικό σχέδιο και να διεξάγει έρευνα IP με κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Σημαντική αναφορά έγινε και στο funding που έχουν λάβει οι εταιρείες που έχουν εισέλθει στην θερμοκοιτίδα από φορείς πέραν του προγράμματος ESA BIC Greece, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 3,800,500.00 €. Το Πρόγραμμα ESA BIC Greece παρέχει ακόμα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επώασης επιχειρήσεων στην θερμοκοιτίδα, με πλήρη συμμόρφωση στο κοινό πλαίσιο της ESA. Κάθε startup που γίνεται δεκτή στο ESA BIC Greece λαμβάνει οικονομική στήριξη €50.000 ανά startup  (χωρίς είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο), τεχνική, επιχειρηματική, και νομική συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα διαστήματος, καθώς και πρόσβαση σε υποδομές, λογισμικό, δεδομένα αξίας πάνω από €100.000, και εργαλεία χρηματοδότησης μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο της ESA, των θερμοκοιτίδων της στην Ευρώπη, του Ελληνικού Cluster Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών και του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.

Ακόμα την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δρ. Jorge–A. Sanchez-P., Διευθυντής του ESA BIC Greece και ο Δρ. Βογιατζής Νίκος, Contracts Officer του ESA BIC Greece, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Cornelis Eldering, Head of ESA Space Solutions Network Section και Joana Kamenova, Commercialisation Officer and Country Manager for Greece, και εξέχουσες προσωπικότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανικής Ένωσης και Ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων, καθώς και υποστηρικτές του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος, όπου απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ESA BIC Greece.

Κατά την ομιλία του ο κ. Eldering τόνισε την σημασία της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς στην Ελλάδα για την επίτευξη και ανάδειξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Ανέφερε την δημιουργία ενός νέου Project, Φ-lab, που δηλώνει πως έχει πολλές προοπτικές να ευοδωθεί και στην Ελλάδα, ενώ αυτό με την σειρά του, θα ωφελήσει όλο τον κλάδο του Διαστήματος στην χώρα να εξελιχθεί.

Την εκδήλωση τίμησε και ο κ. Πότσης Αθανάσιος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΒΙΔΙΤΕ o οποίος δήλωσε πως «Το ESA BIC Greece είναι από τα πιο σημαντικά προγράμματα στο χώρο του Διαστήματος, που τρέχουν τα τελευταία χρόνια, διότι είναι αξιοσημείωτο να φέρεις ιδέες στην αγορά και να υποστηρίξεις τη νέα γενιά. Ελπίζουμε τα επόμενα βήματα να είναι επιτυχημένα. Προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς του διαστήματος για την επόμενη χρονιά και θέλουμε να επενδύσουμε προσπάθεια σε αυτό το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα

Ύψιστος στόχος, λοιπόν, του Προγράμματος για το μέλλον είναι να ξεπεράσει την υφιστάμενη κατάσταση με την περιορισμένη υποστήριξη από το δίκτυο Υποστηρικτών και Χορηγών και να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών από τους τοπικούς φορείς, ώστε να συγκεντρώσει όλο το διαστημικό οικοσύστημα με 70+ υποστηρικτές και χορηγούς που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών για το Διάστημα. Επίσης, σημαντικό είναι να ενταχθούν συνολικά στην θερμοκοιτίδα τουλάχιστον 25 startups στα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την κοινότητα των επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων που σχετίζονται με το διάστημα στην Ελλάδα. Να υποστηρίξει στην ανάπτυξη του διαστημικού cluster στην Ελλάδα, καθώς είναι να προστεθούν +30% επιπλέον εταιρείες. Τέλος, να συμβάλει στις εθνικές στρατηγικές για διαστημική καινοτομία, με επίκεντρο τα θέματα της εθνικής στρατηγικής και να ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση υπηρεσιών που βασίζονται στο διάστημα, υποστηρίζοντας την μεταφορά τεχνολογιών από/προς τον διαστημικό τομέα.

Το ESA BIC Greece έχει Ανοικτή Πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων για την περίοδο 2021-2026, με επόμενη προθεσμία υποβολής και εκκίνησης αξιολογήσεων στις 16 Οκτωβρίου 2023. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια. Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr και πλάνο υποστήριξης υποβολής στο: apply.

close menu