Data Center

Data Centers α λα Ελληνικά – Μια ελληνική ιστορία ανάπτυξης και οικονομίας

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μπει στον παγκόσμιο «χάρτη» των data centers, χάρη σε σημαντικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Digital Realty, η Microsoft και η Data4. Εγκαταστάσεις δημιουργούνται σε στρατηγικές τοποθεσίες όπως η Αττική, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της χώρας, στο σταυροδρόμι που ενώνει την Γηραιά Ήπειρο, της Ασία και την Αφρική, αποτελεί ιδανική τοποθεσία για έργα διεθνούς διασύνδεσης.

Σε αυτό συντελεί και η συνάντηση στον Ελληνικό χώρο πολλαπλών υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς δεδομένων που συνδέουν τη χώρα με τις αγορές της Άπω Ανατολής και της Αφρικής, καθώς μέχρι το τέλος του 2024 υπολογίζεται πως 20 υποθαλάσσια καλώδια θα περνούν από τη χώρα μας.

Στη χώρα υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες μονάδες κέντρων δεδομένων με εγχώριους και διεθνείς πελάτες, κάποια κέντρα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και ακόμα περισσότερα που ανακοινώθηκαν και αναμένουν την αδειοδότηση λειτουργίας.

Υφιστάμενες εγκαταστάσεις

Digital Realty

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες εταιρείες στη χώρα, με συνεχείς επενδύσεις και σημαντικές συνεργασίες. Η Digital Realty αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το data center Heraklion-1 στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τους επερχόμενους κόμβους σε Βαρκελώνη, Ρώμη και Τελ Αβίβ.

Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα ήδη τρία data centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει το ATH4 (Athens 4) το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΑΤΗ3 και προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος και υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το α’ τρίμηνο του 2026. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται ένα ακόμη data center στην περιοχή της Αθήνας, το ATH5 (Athens 5).

Sparkle

Μια από τις παλαιότερες εταιρείες στην Ελληνική αγορά, η ιταλική Sparkle μετράει 23 χρόνια δραστηριότητας, έχοντας μέχρι στιγμής επενδύσει 80 εκατ. ευρώ για 4 data center – τρία στην Αθήνα, στις περιοχές Κορωπί και Μεταμόρφωση και ένα στα Χανιά – καθώς και ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών. Η Sparkle έχει επίσης ποντίσει υποβρύχια καλώδια για την μεταφορά δεδομένων. Μέσα στο 2024 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υποβρύχιου αγωγού BlueMed στα Χανιά της Κρήτης, ενώ ανακοινώθηκε η έναρξη εργασιών για τον αγωγό GreenMed.

Το έργο είναι στη φάση σχεδιασμού, έχει αρχικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και την δημιουργία δεύτερου data center στα Χανιά.

Lancom

Η Lancom προσφέρει εξειδικευμένες συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας με τρία ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που εκτείνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. H Lamcom επίσης επενδύει στο Ηράκλειο της Κρήτης, μια επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μια δυναμική τηλεπικοινωνιακή διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.

Σε στάδιο υλοποίησης

Data4

To Data Center της Γαλλικής Data4 εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στην Παιανία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την κατασκευή να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του 2027. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Olivier Micheli, η ζήτηση που θα υπάρξει για αποθήκευση δεδομένων θα καθορίσει και την χρονική περίοδο έναρξης κατασκευής και δεύτερου κέντρου στην ίδια έκταση, για το οποίο έχει ληφθεί η σχετική άδεια, ανεβάζοντας την συνολική επένδυση στα 300 εκατ. ευρώ περίπου. Το ATH1 κατασκευάζεται σε έκταση 7,5 εκταρίων στην Παιανία και θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.

Microsoft

Η εξαγγελία της Microsoft για την δημιουργία τριών data centers στην Αττική έγινε πριν 4 χρόνια και ακόμα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έναρξης των έργων, εγκλωβισμένη στον κυκεώνα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς η επένδυση έχει αρχίσει να μπαίνει στο στάδιο της ολοκλήρωσης, καθώς τον Απρίλιο του 2024 ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες. Αν όλα προχωρήσουν χωρίς νέες καθυστερήσεις, η ολοκλήρωση της κατασκευής δεν θα ξεπεράσει τα 4 χρόνια. Για τις ανάγκες του πρώτου data center στα Σπάτα η Microsoft έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τους παρόχους ενέργειας ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες που ανέρχονται στα 20MW, παράλληλα επαφές γίνονται με τους ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Έρχονται τα επόμενα χρόνια

ΔΕΗ

Οι EDGNEX Data Centers της DAMAC και ο Όμιλος ΔΕΗ προχώρησαν στην από κοινού ίδρυση της κοινοπραξίας Data In Scale, για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.

Google

Η Google από την πλευρά της ανακοίνωσε τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, κάτι που επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, παρουσία μάλιστα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας.

Amazon Web Services

Στις αρχές του 2020 η AWS δημιούργησε το Edge Location στην Αθήνα, φέρνοντας τεχνολογίες όπως το Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF, συνδέοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο υποδομής της AWS και βελτιώνοντας την ασφαλή παροχή υπηρεσιών στους πελάτες στη χώρα παραπάνω από 50%.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη τη δημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Dromeus Capital – Apto

Στα τέλη του 2024, η κοινοπραξία των εταιρειών Dromeus Capital – Apto ανακοίνωσαν την από κοινού ανάπτυξη ενός hyperscale data center στα Σπάτα, μια επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ήδη λάβει προέγκριση για το data center και έχει εξασφαλιστεί ισχύς Υψηλής Τάσης (HV). To νέο data center θα σχεδιαστεί σύμφωνα με τον βιώσιμο σχεδιασμό της Apto, με τη δυνατότητα να φιλοξενήσει cloud computing και AI. Εκτός από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, η ανάπτυξη αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, ακολουθούμενες από μακροπρόθεσμες ευκαιρίες υψηλής εξειδίκευσης στη λειτουργία data centers, τη συντήρηση και τις υπηρεσίες υποστήριξής τους.

ΑΔΜΗΕ

Στην αγορά των data centers επεκτείνεται ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σε συμφωνία με την Serverfarm θα αναπτύξουν hyperscale-ready data centers στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος έως 130 MW. Οι υποδομές αυτές θα συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ισχυρού ψηφιακού οικοσυστήματος που θα υποστηρίξει τις αυξανόμενες ανάγκες των παρόχων υπηρεσιών νέφους (cloud), των δικτύων διανομής περιεχομένου (content delivery networks) και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η κοινοπραξία οραματίζεται την Αθήνα ως έναν σημαντικό ψηφιακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος θα προσφέρει σε hyperscalers και άλλους χονδρικούς πελάτες ασφαλείς και αξιόπιστες υπηρεσίες, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας στη διεθνή οικονομία δεδομένων.

*όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AI Report που κυκλοφορεί με την Κυριακάτικη Απογευματινή

TAGS:

close menu