Τοπική Αυτοδιοίκηση

Χρήστος Αντ. Λάππας (πρ. Δήμαρχος Τρικκαίων): Τρίκαλα. Και οι τρείς… είναι υπέροχες

Στις τρεις καίριες παρεμβάσεις που άλλαξαν το πρόσωπο των Τρικάλων τα τελευταία χρόνια, το Μουσείο Τσιτσάνη, τον Μύλο των Ξωτικών και το Λεωφορείο χωρίς οδηγό, αναφέρεται ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων (2010 -2014), Χρήστος Αντ. Λάππας, σε άρθρο του στο μεγάλο ειδικό αφιέρωμα για την πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας, στο 2ο τεύχος του περιοδικού Smart Cities.

Διαβάστε όλο το άρθρο του πρώην Δημάρχου Τρικκαίων, Χρήστου Αντ. Λάππα:

Δεν είναι σύμπτωση, ούτε έχει στοιχειώσει για τα Τρίκαλα ο αριθμός τρία, είναι απλά μία επιλογή τριών παρεμβάσεων στον Δήμο Τρικκαίων από τις πολλές δημιουργικές δράσεις, που διαχρονικά πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για το Μουσείο Τσιτσάνη, τον Μύλο των Ξωτικών και το Λεωφορείο χωρίς οδηγό.
Ήταν Γενάρης του 2011 όταν με επισκέφθηκε, ως Δήμαρχο, ο γιος του Μεγάλου μας Μουσουργού Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστας Τσιτσάνης.
Με ενημέρωσε για τη μεγάλη επιθυμία του πατέρα του, να δημιουργηθεί στη γενέτειρά του – τα Τρίκαλα – ένα μουσείο στη Μνήμη Του.
Εκείνες τις μέρες, έφτασε στα χέρια μου, μία προμελέτη της αρχιτέκτονος κ. Θεοδώρας Βαρδούλη, για την ανάπλαση των Παλαιών Φυλακών Τρικάλων.
Ήταν αυτό που «κούμπωσε» την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, για τη δημιουργία του Μουσείου Τσιτσάνη στον χώρο των παλαιών φυλακών.
Άνοιξε ο δρόμος με ενδιάμεσους σταθμούς: Την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, με έδρα τον Βόλο και επιστροφή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Τρικάλων, όταν αποκαλύψαμε την ύπαρξη του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού, χρονολογικά ταυτόσημου με το ήδη γνωστό Κουρσούμ Τζαμί, διότι η ύπαρξη του Λουτρού είχε περάσει κάτω από τις κεραίες – επαϊόντων και μη – στην Πόλη μας.
Η αποκάλυψη του Λουτρού, μας οδήγησε στο ΚΑΣ, όπου σημαντικός αριθμός των μελών του ήθελε να γκρεμίσει τον πρόσθετο και μεταγενέστερο όροφο, όπου θέλαμε να εγκαταστήσουμε το μουσείο Τσιτσάνη, και να παραμείνει μόνο το δίδυμο Οθωμανικό λουτρό.
Η αποφασιστική παρέμβαση της κ. Μενδώνη, τότε Γ. Γραμματέως του Υπ. Πολιτισμού, διέσωσε το αίτημά μας για την παραμονή του πρόσθετου ορόφου.
Ακολούθησε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, για την ολοκλήρωση του Κτιριολογικού Προγράμματος, ανάμεσα στο Υπ. Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικκαίων.
Η επόμενη Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος ο Δημήτρης Παπαστεργίου) ανέθεσε στον κ. Τσουκαλά Θωμά τη Μουσειολογική Μελέτη, για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη.
Έτσι, σήμερα το Μουσείο, στέκει ολόρθο, υποδέχεται 25-30.000 επισκέπτες τον χρόνο με σημαντικό αισθητικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα για την Πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μύλος των Ξωτικών

Ήταν Μάιος του 2011, όταν ο Θανάσης Κουστέλιος μού εξέφρασε την επιθυμία «των παιδιών από τη Δράμα (αυτοχρισθείς νονός)» για τη δημιουργία στα Τρίκαλα ενός Χριστουγεννιάτικου θεματικού πάρκου.
Ο Δήμος Τρικκαίων, είχε στην ιδιοκτησία του τον Μύλο Ματσόπουλου – δωρεά του Μεγάλου ευεργέτη της Πόλης, αείμνηστου Γιάννη Ματσόπουλου, και τον τεράστιο περιβάλλοντα χώρο, καθώς και το κολακευτικό σχόλιο καθηγητού του Πολυτεχνείου της Λυών, για το πόσο τυχερός πρέπει να αισθάνεται ο δήμαρχος της πόλης που έχει στην κατοχή του, ένα αριστούργημα σαν τον Μύλο Ματσόπουλου, με βοήθησαν να ξεπεράσω τους προβληματισμούς μου για το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος, για τη δύσκολη οικονομική θέση του νεοσύστατου – λόγω Καλλικράτη – δήμου Τρικκαίων.
Χάρη στην οργανωμένη και εμπνευσμένη προσπάθεια των στελεχών και του προσωπικού του e-trikala και των παιδιών από τη Δράμα (του Γρηγόρη, της Βίκυ και του Χάρη), ο Μύλος των Ξωτικών, όχι μόνο ήταν οικονομικά βιώσιμος αλλά εξελίχθηκε και συνεχίζει και σήμερα – χάρις στις άοκνες προσπάθειες, όλων των Δημοτικών Αρχών – να είναι το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο πάρκο στη Χώρα μας.

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό

Δεν πέρασε απαρατήρητο, από τα στελέχη του e-trikala, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Λεωφορείου χωρίς οδηγό, και με αποφασιστικότητα κατάφεραν να αποκτήσουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και την υλοποίησή του, σε πρώτη φάση, στην Πόλη των Τρικάλων.
Εγχείρημα με μεγάλο επικοινωνιακό φορτίο, που ενέταξε – Urbi et orbi – την Πόλη των Τρικάλων στον αστερισμό των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Ο επόμενος δήμαρχος και σημερινός Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, προσέδωσε μία εξαιρετική δυναμική στην κατεύθυνση αυτή.
Αναφέρθηκα σε τρεις παρεμβάσεις, με έντονο το στοιχείο της επικοινωνίας και της διαχρονικότητας, από τις πολλές που έγιναν στον Δήμο Τρικκαίων, κι αν θα πρέπει να κλείσω με κάτι, αυτό είναι η συνεργασία και η συνεννόηση των Δημοτικών Αρχών.

Ευχαριστώ που με υποστήκατε!

close menu