Οικονομία

TechEU: Ας γίνουν μάθημα οι εμπειρίες από τη διαχείριση του RRF

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ

Έδωσα πολύ μεγάλη προσοχή στην παρουσίαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη,  σε εκδήλωση με τη συμμετοχή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και υπουργών της κυβέρνησης, για το Ταμείο TechEU με προϋπολογισμό 250 δισ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την Καινοτομία στην ιστορία της ΕΕ. Ανεξάρτητα από τα ευρύτερα πολιτικά μηνύματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής Καινοτομίας και την θέση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα και στις ΗΠΑ, ανέκυψαν πολλά ερωτήματα για το πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις νέες χρηματοδοτήσεις που της αναλογούν.

Μέχρι στιγμής η εμπειρία από την αξιοποίηση των κοινοτικών – ευρωπαϊκών πόρων (για τις ΤΠΕ και την Καινοτομία) δείχνει ότι δεν έχουμε αποκτήσει ένα αποτελεσματικό μηχανισμό απορρόφησης, υλοποίησης και διαχείρισης των αποτελεσμάτων από την αξιοποίηση των παχυλών (πάντα σε σχέση με ελληνική ικανότητα απορρόφησης) πόρων της ΕΕ. Η εμπειρία από την διαχείριση των πόρων του RRF στις ΤΠΕ (αντιπαρέρχομαι τα αποτελέσματα της ανάμειξης της εισαγγελέως Λάουρας Κοβέσι) τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δείχνουν (εκτός των άλλων θετικών και μη) ότι ο μηχανισμός απορρόφησης δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Φυσικά και θα γίνει ο τελικός απολογισμός, όμως όταν οι ανάδοχοι δηλώνουν σήμερα (18 μήνες πριν το επίσημο τέλος του Ταμείου) ότι το «ανεκτέλεστο» (ασχολίαστος όρος) είναι κοντά στο 45 με 55% καταλαβαίνετε ότι ορισμένοι βασικοί παράμετροι λειτουργίας δεν πήραν μπροστά.

Ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό καταθέτω και για το Ταμείο TechEU, όπου η πιθανή αναλογία πόρων για την Ελλάδα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

Όπως επίσης και για

  • Την Τεχνητή Νοημοσύνη και την δημιουργία ενός ετέρου Ταμείου με «κινητοποίηση» 200 δισ. ευρώ για επενδύσεις στη τεχνητή νοημοσύνη, όπως δήλωσε πρόσφατα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι. Το Ταμείο για τα Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης που θα επιτρέψει στα κράτη – μέλη να «θωρακίσουν» επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό του μαζί με τα οικοσυστήματα των Φορέων και των Επιχειρήσεων.
  • Το Πρόγραμμα Re-ARM, που αν και αρκετά πρώιμο για την ελληνική αγορά ΤΠΕ, έχει ισχυρές προοπτικές για μικρό μέρος επιχειρήσεων που έχουν «ώριμες» δομές ανάπτυξης αμυντικών εφαρμογών και σχετική προϊστορία σε τομείς της αμυντικής αγοράς.

Επομένως . . .

Με το RRF εν εξελίξει και την όποια παράτασή του υπάρχουν τουλάχιστον τρία νέα Πρόγραμμα – Δράσεις, που θα είναι η αρχική συνέχεια του RRF για τις ελληνικές εταιρείες και Φορείς. Μόνο που οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα από την μέχρι σήμερα υλοποίηση του RRF (δεν έχει γίνει καμία ενδιάμεση αποτίμηση) είναι επιβεβλημένο να αποτελέσουν «πυξίδα» για την αξιοποίηση των πόρων από τα νέα χρηματοδοτικά Ταμεία.

Σχετικά άρθρα

TechEU: Η Ευρώπη επενδύει 250 δισ. ευρώ για την τεχνολογική της αυτονομία

close menu