Ολοι γνωρίζουμε από την αρχή της δημιουργίας των (περιβόητων) «ανεκτέλεστων» ότι το 2028, με βάση τα σημερινά «κρατούμενα» οι πόροι του RRF τελειώνουν.
Και μετά η αγορά τι;
- Θα τρώει από τα «εκτελεσμένα»;
- Θα πιέζει για συντηρήσεις, που δεν θα δίνονται εύκολα, εκτός φυσικά από τις πολυεθνικές, που απλά κατεβάζουν τον «διακόπτη» της συνδρομής;
- Θα περιμένει από το πάρα πολλά υποσχόμενο Ελ Ντοράντο των Αμυντικών δαπανών;
- Θα τρέχει από το επόμενο ΕΣΠΑ, γιατί το τρέχον έχει μόνο 900 μύρια και από αυτά τα περισσότερα πάνε στην «μαύρη τρύπα» του «Σύζευξις»;
- Βέβαια είναι και η Τεχνητή Νοημοσύνη, χώρος που οι πάντες όλοι δηλώνουν «νοήμονες» λες και έβγαλαν την ΑΙ από τους φοριαμούς τους και εκεί που δεν έβρισκαν ούτε κλητήρα, ξαφνικά γεμίσαμε «προφέσιοναλς».
Μέχρι σήμερα, προσωπικά, δεν γνωρίζω (αν εσείς το γνωρίζετε, παρακαλώ κοινοποιήστε) ποια είναι η επόμενη (χρηματοδοτική) ημέρα για τις ΤΠΕ, από την στιγμή που την τελευταία τετραετία έχουν προσληφθεί πάνω από 5.000 (και λίγα λέμε) στελέχη ΤΠΕ, μαζί με τους σταρτ-απ-ίστες που επιλέγουν την ατομική επιχειρηματική πορεία. Και αυτά τα πέντε χιλιάδες άτομα με τους μετριότερους υπολογισμούς μισθοδοτούνται με πάνω από 200 εκατομμύρια (!) τον χρόνο.
Και φτάσαμε στο προκείμενο.
Οι Εργολάβοι, που είναι και πιο χωμένοι στα κυβερνητικά, και πιο έμπειροι στις χρηματοδοτήσεις και (φυσικά) απαραίτητοι στην οικονομία (αν και χωρίς ΤΠΕ δεν κινείται τίποτα) προτείνουν (και πιθανότατα θα υλοποιηθεί) το «Εθνικό Ταμείο Έργων Υποδομής», ως στρατηγικός μηχανισμός για τη συγκέντρωση και διοχέτευση πόρων σε έργα κάθε κλίμακας, που θα ενισχύσουν την περιφερειακή συνοχή, τη συνδεσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, σύμφωνα με παράγοντας των κατασκευών.
Επίσης προτάθηκε (και συζητείται) η χρηματοδότηση του Ταμείου να προκύπτει από συνδυασμό πόρων, όπως τα έσοδα από διόδια και λιμενικά τέλη, ποσοστά από φόρους καυσίμων ή κυκλοφορίας, κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από πράσινα ομόλογα, ομόλογα έργων, τέλη ρύπων και τον εθνικό προϋπολογισμό.
Επομένως;
Αν η αγορά ΤΠΕ δεν κινηθεί άμεσα για να θεσπιστεί σταθερό χρηματοδοτικό σύστημα, με τα «εκτελεσμένα» δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.