To Συνέδριο του ΣΕΒ «ΑΙ στην πράξη: Πως θα εφαρμόσουμε της Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας» ήταν εξαιρετικό περιεχομένου και ομιλητών, που είχαν ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου και των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων από τις γνωστές και μη καθυστερήσεις. Και φυσικά τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας που παρουσιάστηκαν ήταν ισοπεδωτικά. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (πάλι καλά) υλοποιεί κάποια προγράμματα, το 55% των επιχειρήσεων δεν δείχνει καμία πρόθεση υλοποίησης και μόνο το 14% των μεγάλων επιχειρήσεων το βλέπει.
Τα ευρήματα της έρευνας αναμενόμενα.
Και είναι αναμενόμενα, γιατί δεν περνάς στην Τεχνητή Νοημοσύνη αν δεν έχεις «ψηθεί» στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Αν ο ΣΕΒ και άλλοι Παραγωγικοί Φορείς ανατρέξουν σε παλαιότερες (όχι και τόσο πολύ) έρευνες θα ξαναδούν ότι οι ελληνικές Επιχειρήσεις δεν πέρασαν από ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά έμειναν «στο ράφι της αποψηφιοποίησης», δηλαδή «ψώνισαν» κάτι με βάουτσερ και αυτό ήταν. Όλος ο ψηφιακός μετασχηματισμός έμεινε σε αγορές υπολογιστών και άντε κάποιων προγραμμάτων CRM. Δυστυχώς το RRF εξαντλήθηκε (όσο μπόρεσε) στον Δημόσιο τομέα. Δεν προχώρησε όσο έπρεπε στην Οικονομία και στις Επιχειρήσεις, παρά μόνο στις μεγάλες και πολύ λιγότερο στις μεσαίες, γιατί στις μικρές ούτε που ακούμπησε.
Και τώρα αιφνιδιαζόμαστε γιατί ούτε το 25% των επιχειρήσεων δεν βλέπει ουσιαστικά την Τεχνητή Νοημοσύνη και πάνω από τις μισές δεν την βλέπουν καθόλου.
Δυστυχώς ο λαβύρινθος που μπήκαμε μόνο είσοδο έχει.