– Η ανάκαμψη του κλάδου του private equity, που άρχισε να διαμορφώνεται το περασμένο έτος και συνεχίστηκε με σχετικά έντονο ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζει πλέον ενδείξεις επιβράδυνσης. Σύμφωνα με την Έκθεση Ιουνίου της Bain & Company για την παγκόσμια αγορά private equity, οι πρόσφατες γεωοικονομικές αναταράξεις και η επιβολή δασμών έχουν προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην οικονομία και τις κεφαλαιαγορές, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τις νέες συμφωνίες όσο και τις στρατηγικές εξόδου.
Αν και ο συνολικός αντίκτυπος των δασμών στις συναλλαγές private equity δεν μπορεί ακόμη να αποτυπωθεί πλήρως, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ενισχύουν τις προϋπάρχουσες πιέσεις του κλάδου. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάγκη για επιτάχυνση των ρευστοποιήσεων (exits), την απόδοση κεφαλαίων στους επενδυτές και την προσέλκυση νέων πόρων.
Η Bain επισημαίνει ότι τον Απρίλιο παρατηρήθηκε σαφής κάμψη στις εξαγορές, με τη συνολική αξία των συμφωνιών να μειώνεται κατά 24% σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο του πρώτου τριμήνου και τον αριθμό των συμφωνιών να καταγράφει πτώση 22%. Παράλληλα, η επιβράδυνση αντικατοπτρίστηκε και στο σκέλος των ρευστοποιήσεων, με την αγορά των IPO να έχει ουσιαστικά «παγώσει», καθώς πολλές δημόσιες εγγραφές είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν.
Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα του πρώτου τριμήνου, το οποίο δημιουργούσε προσδοκίες για μια ισχυρή επενδυτική χρονιά. Την περίοδο εκείνη, οι πιστωτικές αγορές ήταν ανοιχτές, το κόστος δανεισμού μειωνόταν, ο πληθωρισμός βρισκόταν υπό έλεγχο και τα επιτόκια ακολουθούσαν πτωτική πορεία. Η συνολική αξία των συμφωνιών κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στα 189 δισ. δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και σχεδόν διπλάσιο από τα 95 δισ. δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2024. Ο αριθμός των εξαγορών διατηρήθηκε σταθερός σε σχέση με τις τάσεις του προηγούμενου έτους.
Όπως σημειώνει η Bain, η επιβολή των δασμών έχει επηρεάσει σημαντικά τον στρατηγικό σχεδιασμό των εταιρειών private equity, αποτελώντας βασικό παράγοντα για την επιβράδυνση του δεύτερου τριμήνου, παρά την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης τους προηγούμενους μήνες. Αν και οι προκλήσεις στις συναλλαγές ενδέχεται να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα, η Bain υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της παρούσας αβεβαιότητας θα είναι εκείνοι που θα ξεχωρίσουν. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η πίεση προς τους γενικούς εταίρους (GPs), καθώς τα διαθέσιμα μη επενδυμένα κεφάλαια (“dry powder”) για buyout funds ανέρχονται σε 1,2 τρισ. δολάρια, με σχεδόν το 25% να παραμένει ανεκμετάλλευτο για πάνω από τέσσερα χρόνια – μια πραγματικότητα που καθιστά την ενεργή αξιοποίησή τους ακόμη πιο επιτακτική.