Ο Ζακ Γιαντεγκάρι, ένας 18χρονος μαθητής από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, κατάφερε κάτι που πολλοί ονειρεύονται. Δημιούργησε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που υπολογίζει θερμίδες απλώς με μια φωτογραφία του φαγητού και την οποία έχουν ήδη κατεβάσει πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες. Παρά την τεράστια επιτυχία και τα προβλεπόμενα έσοδα που φτάνουν τα 30 εκατομμύρια δολάρια, ο Γιαντεγκάρι είδε τις αιτήσεις του να απορρίπτονται από 15 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ανάμεσά τους όλα τα Ivy League, το MIT και το Στάνφορντ.
Η εφαρμογή του, με όνομα Cal AI, αναγνωρίζει συστατικά φαγητού με ακρίβεια έως και 90%, όπως ρύζι, αβοκάντο και σάλτσες, και υπολογίζει αυτόματα τις θερμίδες. Ο ίδιος είναι επικεφαλής μιας διεθνούς ομάδας 17 ατόμων και συχνά εργάζεται μέχρι αργά τη νύχτα, γεγονός που —όπως λέει η μητέρα του— «ξυπνά όλη την οικογένεια».
Η σχέση του με την τεχνολογία ξεκίνησε από πολύ νωρίς: στα 7 του προγραμμάτιζε, στα 10 ηγούνταν ομάδων, στα 12 κέρδιζε φοιτητές σε διαγωνισμούς και ανέβαζε την πρώτη του εφαρμογή, το Speed Soccer. Στα 14 του, πούλησε τον ιστότοπό του Totally Science για εξαψήφιο ποσό.
Παρότι είχε άριστο βαθμό (GPA 4.0) και πέτυχε υψηλό σκορ (34/36) στις εξετάσεις ACT, τα πανεπιστήμια δεν του άνοιξαν την πόρτα. Ο ίδιος θεωρεί πως το εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να αξιολογήσει επιτυχίες εκτός των παραδοσιακών πλαισίων. «Τα πανεπιστήμια βάζουν τους υποψήφιους σε κουτιά. Δεν υπάρχει τρόπος να αναγνωρίσουν επιτεύγματα σαν τα δικά μου», ανέφερε.
Η απόρριψη από το Στάνφορντ ήταν εκείνη που τον πείραξε περισσότερο. Σε ανάρτησή του έγραψε: «Ακολούθησα άθελά μου μια άλλη διαδρομή, αυτή του τυπικού ιδρυτή επιχείρησης. Αντί για δασκάλους, είχα επενδυτές και μέντορες που με οδηγούσαν σε έναν δρόμο που πάλι δεν ήταν δικός μου».
Παρά τις απορρίψεις, ο Ζακ δεν το βάζει κάτω. Παραμένει ένας απλός μαθητής — πηγαίνει στο σχολείο, σηκώνει το χέρι για να πάει τουαλέτα, και ετοιμάζεται να πάει στον σχολικό χορό. Αν και ήδη έχει μια επιχείρηση με τεράστια αξία, επιθυμεί να ζήσει τη φοιτητική εμπειρία και δεν σκοπεύει ακόμα να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον κόσμο των επιχειρήσεων.
Ο Ζακ Γιαντεγκάρι μπορεί να μην έγινε δεκτός στα πανεπιστήμια των ονείρων του, αλλά η καινοτομία του ήδη έχει κατακτήσει τον κόσμο. Και όλα δείχνουν πως το μέλλον του ανήκει.