Έρευνα & Καινοτομία

Χρίστος Δήμας: Καθοριστικός ο ρόλος των έρευνας και καινοτομίας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν έρευνα και καινοτομία στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, με στόχο την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων σε πολλά ζητήματα στο επόμενο χρονικό διάστημα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, μιλώντας από το βήμα του project2030.gr Youth Forum powered by ΟΝΝΕΔ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

«Μόνο με επιστημονικά τεκμηριωμένες και τεχνολογικά επαρκής λύσεις θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα της κλιματικής κρίσης», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τους τομείς έρευνας και καινοτομίας, είπε ότι βασίζεται σε τρεις  κεντρικούς στόχους, αυτούς της αποτελεσματικής σύνδεσής τους με την επιχειρηματικότητα, της αύξησης των δαπανών, κυρίως των ιδιωτικών και της ενίσχυσης του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι νέοι και οι νέες Έλληνες θα μπορούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους πάνω στους τομείς έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα, και έτσι να μην χρειάζεται να φεύγουν στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Δήμας.
Υπενθύμισε, ότι εντός του τρέχοντος μηνός ψηφίζεται στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο των spin off εταιρειών, που καταρτίστηκε σε συνεργασία με υπουργείο Παιδείας και υπογράμμισε τις δράσεις που προωθούνται για τη στήριξη και ωρίμανση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, που όπως επισήμανε «είναι ένας θεσμός δυναμικός στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουν αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας στο πεδίο της έρευνας και αναφερόμενος στο θεσμό του Elevate Greece, είπε: «όταν δεν έχεις δεδομένα δεν μπορείς να ασκήσεις αποτελεσματική πολιτική. Μέσω του Elevate Greece όχι μόνο  χαρτογραφήσαμε το οικοσύστημα καινοτομίας, αλλά δίνουμε κίνητρα για πρώτη φορά σε επίπεδο πολιτείας, για επενδυτικούς αγγέλους και για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stocj option). Παράλληλα, μεταξύ άλλων, βγάλαμε δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων και ένα πλέγμα κινήτρων, με εξειδικευμένα τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία και πρόσβαση σε παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας».

Επίσης, επισήμανε, ότι αυτήν την περίοδο γίνεται προετοιμασία του νέου κύκλου του Ερευνώ- Δημιουργώ-Καινοτομώ, που όπως διευκρίνισε θα «τρέξει εντός του 2022».

close menu