Τεχνολογίες

THALES (πρώην THOMSON): Ο τεχνολογικός κολοσσός πίσω από τα αεροπορικά συστήματα

Ο τεχνολογικός γαλλικός Όμιλος Thales (τέως Thomson-CSF) προμήθευσε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ραντάρ και συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC), στα ελληνικά αεροδρόμια στην δεύτερη πενταετία της δεκαετίας του 1990, μεγάλο μέρος του οποίου λειτουργεί έως σήμερα. Συγκεκριμένα:

  • Η ελληνική εταιρεία Andreas Fillis & Co (πρώην Fillis Bros), ως αντιπρόσωπος της Thomson-CSF, συνεργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων.
  • Η  Thomson-CSF είχε παραδώσει 650 συστήματα ILS (Instrument Landing Systems), 450 μονάδες VOR και 200 φάρους DME σε 85 χώρες παγκοσμίως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
  • Αρκετά ελληνικά αεροδρόμια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ραδιοεξοπλισμό, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 και χρησιμοποιείται σήμερα στο FIR Αθηνών και γενικότερα στα συστήματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Η ιστορική εταιρεία Thomson‑CSF ήταν γαλλική εταιρεία ηλεκτρονικών και αεροναυτιλιακών συστημάτων που παρείχε/αναπτύσσει συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε πολλές χώρες. Από το 2000 μετονομάστηκε σε Thales Group.  Το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, με την ονομασία TopSky (παλαιότερα EUROCAT), έχει κατασκευαστεί από τη Thales (πρώην Thomson‑CSF).

Μια εικόνα του τι έχει εγκαταστήσει και παρέχει η Thales για το FIR Αθηνών και την ευρύτερη ελληνική εναέρια κυκλοφορία αφορά στα συστήματα με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από το site της εταιρείας και ενημέρωση αρχείου είναι:

  • Σύστημα Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM / ATC) – Air Traffic Management System: Η Thales έχει εγκαταστήσει από τη δεκαετία του 1990 ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τον έλεγχο όλων των πτήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το σύστημα αυτό αναβαθμίστηκε to 2015 με νέο εξοπλισμό και ένα εξελιγμένο Multi Sensor Tracking System (MSTS), που βελτιώνει την ικανότητα παρακολούθησης και επεξεργασίας δεδομένων από πολλαπλές πηγές (π.χ. ραντάρ, συστήματα πλοήγησης) σε πραγματικό χρόνο.
  • Στα κύρια και δευτερεύοντα Ραντάρ η Thales έχει προμηθεύσει τόσο τα primary (πρωτεύοντα) ραντάρ όσο και secondary surveillance radars (MSSR), που παρέχουν ζωτικά δεδομένα θέσης των αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών, δεδομένα που εμφανίζονται στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για ασφαλή καθοδήγηση πτήσεων.
  • Στα Συστήματα Εδάφους για Πλοήγηση & Προσέγγιση (NAVAIDS) η Thales προμήθευσε και εγκατέστησε σημαντικό αριθμό σταθμών πλοήγησης (NAVAIDS) σε ολόκληρη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων
  • Σύστημα DVOR (Doppler VHF Omnidirectional Range), που βοηθά στο να προσδιορίζουν οι πιλότοι τη φορά του αεροσκάφους.
  • DME (Distance Measuring Equipment), παρέχει ακριβή απόσταση από το σταθμό πλοήγησης.
  • ILS (Instrument Landing System), Σύστημα κατευθυνόμενης προσέγγισης για ασφαλείς προσγειώσεις υπό χαμηλή ορατότητα.

Αυτά τα συστήματα είναι σημαντικά για ασφαλή και αξιόπιστη πλοήγηση αεροσκαφών στο FIR και για τις διαδικασίες προσέγγισης των αεροδρομίων, ειδικά κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στον τομέας συντήρησης και τοπικής υλοποίησης πάνω από 60% της εργασίας για την εγκατάσταση και συντήρηση στην Ελλάδα γίνεται τοπικά, σε συνεργασία με ελληνικές βιομηχανίες και με τη συμμετοχή της Thales Hellas.

Η τεχνολογία της Thales, όπως ραντάρ, συστήματα ATM/ATC, πλοήγησης και υποστήριξης, αποτελεί την βασική και κύρια υποδομή για τη λειτουργία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που περιλαμβάνει:

  • Παρακολούθηση και καθοδήγηση πτήσεων σε όλο τον ελληνικό εναέριο χώρο.
  • Πλοήγηση και συστήματα προσέγγισης για ασφαλείς προσγειώσεις και απογειώσεις.
  • Εξειδικευμένη τεχνολογία για διαρκή λειτουργία και ασφάλεια.

Υπάρχει σχέδιο αναβάθμισης του συστήματος ATC με την Thales LAS France, στο πλαίσιο ανανέωσης της τεχνολογίας, με στόχο να αντικατασταθούν παλαιότερα υποσυστήματα (όπως οι ραδιοεπικοινωνίες) με νέα, ψηφιακά πρότυπα, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία και η ασφάλεια του FIR. Το έργο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2028.

Η Thales (με την θυγατρική της Thales Hellas) συνεργάζεται με πολλές ελληνικές εταιρείες/φορείς και οργανισμούς, ειδικά στον τομέα της άμυνας, της τεχνολογίας και των συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Eκτός από τον ΟΤΕ, που υποστηρίζει τα δίκτυα κορμού και περιφερειακά συστήματα τηλεπικοινωνιών μερικές από τις πιο γνωστές είναι εταιρείες που συνεργάζονται στην ανάπτυξη και υποστήριξη των υποδομών της Thales οι εξής εταιρείες:

  • AKMON: Ελληνική βιομηχανική εταιρεία που έχει υπογράψει συμβάσεις συνεργασίας με την Thales για έργα όπως το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belharra και κυρίως σε τοπικές εργασίες και υποστηρικτικά έργα υψηλής τεχνολογίας.
  • SSMART: Ελληνική εταιρεία που συνεργάζεται με τη Thales σε αντίστοιχα τεχνολογικά/βιομηχανικά έργα, όπως στο πλαίσιο των φρεγατών Belharra.
  • Strategic Systems & Automation (SSA): Επίσης συνεργάτης σε προγράμματα της Thales με έμφαση σε ολοκληρωμένα συστήματα και αυτοματισμούς.
  • Hellas Sat: Ελληνικός πάροχος δορυφορικών επικοινωνιών που συνεργάζεται με θυγατρικές του ομίλου (π.χ. Thales Alenia Space) για τεχνολογίες δορυφορικών συστημάτων και επικοινωνιών π.χ. στο project του Hellas Sat 5.
  • Edisoft: Ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SESIOP για διαλειτουργικότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού (Single European Sky Interoperability) μαζί με την Thales Hellas και άλλους ευρωπαίους εταίρους

Συστήματα Ασφαλείας στα  Αεροδρόμια

Η Space Hellas, ως υπεργολάβος της INTRAKAT, ανέλαβε μετά από διαγωνισμό για λογαριασμό της Fraport Greece την υλοποίηση ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου Πρόσβασης (ACS) και Συστήματος Διαχείρισης Βίντεο (VMS) στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα. Τα συστήματα αυτά ελέγχουν την πρόσβαση στα ελεγχόμενα τμήματα των αεροδρομίων και επιτηρούν το περιβάλλον μέσω καμερών με δυνατότητες ανάλυσης εικόνας, ενώ η εποπτεία γίνεται και σε κεντρικό επίπεδο από control center στην Αθήνα, αλλά και τοπικά σε κάθε αεροδρόμιο.

Η Space Hellas υλοποιεί έργα υποδομών και τηλεπικοινωνιακών λύσεων σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπως: IP τηλεφωνία και δίκτυα δεδομένων για τις ανάγκες επικοινωνιών των αεροδρομίων. Υπηρεσίες cloud για υποστήριξη λειτουργιών. Επίσης υλοποιεί έργα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» όπως λύσεις για στάθμευση και περιμετρική ασφάλεια εγκαταστάσεων και έργα μέτρησης ορατότητας (RVR) σε αεροδρόμια με το αυτόματο σύστημα μέτρησης ορατότητας διαδρόμου (RVR – Runway Visibility Range) σε 8 αεροδρόμια της χώρας, ύστερα από ανάθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Σε νέα προμήθεια και αναβάθμιση των συστημάτων VCS/πομποδεκτών μαζί με την SPACE HELLAS, συμμετέχουν και εργολάβοι όπως η ROHDE & SCHWARZ HELLAS

Σχετικά άρθρα

ΟΤΕ: Κανένα τεχνικό πρόβλημα στα κυκλώματα

close menu