100 φοιτητές/τριες θα εκπαιδευτούν δωρεάν και online στην Τεχνητή Νοημοσύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, ενώ οι 30 εξ αυτών θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στην πράξη. Οι εγγραφές ξεκίνησαν και τα μαθήματα είναι διαθέσιμα!
Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη και διαχείρισή τους, αρκεί να υπάρχουν οι άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Απαντώντας σε αυτήν την ανάγκη, η Science for You – SciFY, βασισμένη στο βραβευμένο από την UNESCO πρόγραμμα “Pioneers for AI”, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) δημιούργησαν το έργο «Πρωτοπόροι Τεχνητής Νοημοσύνης στις Φυσικές Καταστροφές», με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.
Ποιους αφορά το Πρόγραμμα;
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία: επιστήμονες περιβαλλοντικών σχολών, managers και ψυχολόγοι έχουν διακριτούς αλλά αλληλοσυμπληρωματικούς και σημαντικούς ρόλους. Έτσι, τελειόφοιτοι/ες και πρόσφατοι/ες απόφοιτοι σχετικών σχολών μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και να ξεκινήσουν άμεσα!
Πώς αλλάζει τα δεδομένα η ΤΝ;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει:
- στην πρόβλεψη ακραίων φαινομένων
- στον συντονισμό επιχειρήσεων αντιμετώπισης
- στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση επιπτώσεων και ζημιών
- .. και σε πολλά άλλα!
Ωστόσο, η αξιοποίησή της προϋποθέτει ανεπτυγμένες δεξιότητες και διεπιστημονική συνεργασία, κάτι που το συγκεκριμένο έργο έρχεται να καλλιεργήσει, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην Ελλάδα.
Από τη θεωρία στην πράξη
Το έργο στοχεύει στη δωρεάν online εκπαίδευση 100 φοιτητών/τριών και αποφοίτων από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οι οποίοι/ες θα αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις Τεχνητής Νοημοσύνης με εφαρμογή στις φυσικές καταστροφές. Στη συνέχεια, 30 από αυτούς/ές θα συμμετάσχουν σε hands-on challenges στην Ξάνθη, δουλεύοντας πάνω σε πραγματικά προβλήματα με την καθοδήγηση ερευνητών/τριών του ΔΠΘ.
Παράλληλα, θα αναπτυχθεί μία δικτύωση με φορείς και επιστήμονες, δημιουργώντας μία βάση συνεργασίας με πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα.
Τα μαθήματα είναι διαθέσιμα online!
Τα μαθήματα έχουν αναπτυχθεί από διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στις φυσικές καταστροφές. Οι ενδιαφερόμενοι/ες τελειόφοιτοι/ες φοιτητές/τριες και απόφοιτοι/ες μπορούν να ξεκινήσουν τα online μαθήματα κάνοντας την εγγραφή τους στο https://ai-pioneers-natural-disasters.scify.org/.
Στόχος του Προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά επιστημόνων που θα μπορούν να συνδυάζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με πεδία όπως περιβαλλοντικές επιστήμες, η μηχανική και η διαχείριση κρίσεων, και θα μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας.
