Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συνέντευξή του στο 5ο τεύχος του «ΑΙ-Report», αναλύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ψηφιακή μετάβαση και τις στρατηγικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των data centers και της τεχνολογίας. Η χώρα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας. Με επενδύσεις, όπως το νέο data center της Data4 και την πρωτοβουλία “OpenBusiness”, η Ελλάδα προωθεί την ανάπτυξη των υποδομών, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Υπουργός τονίζει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ψηφιοποίησης και των σύγχρονων εργαλείων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
ΑΙ Report: Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη νέα εποχή των επενδύσεων σε data centers και cloud; Ποιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη δρομολογηθεί;
Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Παράγοντας που παραμένει ιδιαίτερα σημαντικός και στην ψηφιακή εποχή για τα κέντρα δεδομένων. Η διεθνής εικόνα και παρουσία της πατρίδας μας έχει αναβαθμιστεί αποφασιστικά και αυτό δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων.
Από πολύ νωρίς δείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας, για τη στήριξη επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει το 2020 σε κοινή εκδήλωση με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, την έναρξη της πρωτοβουλίας ‘’GR for Growth’’ η οποία συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου δεδομένων της Microsoft στα Σπάτα. Η Microsoft βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς έχει λάβει τα κίνητρα της χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης που προβλέπει η νομοθεσία για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, και σήμερα βρίσκεται σε φάση κατασκευής.
Ταυτόχρονα, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από ελληνικές, όσο και από διεθνείς εταιρείες για να επενδύσουν στον τομέα αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πλέον κόμβο δεδομένων λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και της σταθερής της πλέον οικονομίας που προσφέρει ένα κατάλληλο περιβάλλον για μεγάλες επενδύσεις. Μια σταθερότητα την οποία έχει εξασφαλίσει η Κυβέρνησή μας, μέσα από τις αξιόπιστες φιλοεπενδυτικές πολιτικές μας.
Τον Νοέμβριο του 2024 εγκαινιάσαμε με τον Πρωθυπουργό την έναρξη κατασκευής του νέου data center campus της γαλλικής εταιρίας Data4 στην Παιανία.
ΑΙ Report: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να εστιάσουμε στη σημασία της πρόσφατης επένδυσης της Data4 στην Παιανία και να εξετάσουμε πώς αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας.
Τάκης Θεοδωρικάκος: Επενδύσεις, από εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου, όπως η Data4 που ήδη λειτουργεί 35 κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη έχουν πολλαπλά οφέλη για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας. Αποτελεί μια διεθνούς κύρους επένδυση, ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία δημιουργεί 600 θέσεις εργασίας, 300 στη φάση κατασκευής για κάθε data center και 300 μόνιμες θέσεις για τις λειτουργίες του κέντρου.
Προσελκύουμε πλέον όχι μόνο επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και προσωπικό υψηλής τεχνογνωσίας. Δημιουργούνται νέες καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ προστίθεται αξία στο ήδη υπάρχον και ιδιαίτερα ενεργό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας στη χώρα μας. Χτίζουμε έτσι γέφυρες επιστροφής για τα λαμπρά μυαλά επιστημόνων, (αλλά και με τον Παγκόσμιο Ελληνισμό), που έφυγαν την εποχή της κρίσης στο εξωτερικό. Επενδύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης και μετατρέπουμε το brain drain σε brain gain.
Η Ελλάδα εισέρχεται έτσι πιο δυναμικά στον χάρτη των παγκόσμιων δικτύων μεταφοράς δεδομένων, ενθαρρύνοντας την υλοποίηση όλο και περισσότερων επενδύσεων που έχουν χαρακτηριστικά καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και σχετίζονται άμεσα με το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
ΑΙ Report: Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας;
Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Κυβέρνηση μέσω του εργαλείου των Στρατηγικών Επενδύσεων παρέχει κίνητρα όπως η επιδότηση μέρους της επένδυσης, οι φοροαπαλλαγές, αλλά και της χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης. Η ταχύτητα παίζει καθοριστικό ρόλο για τους ξένους επενδυτές στην τεχνολογία καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Συνεπώς η δραστική μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, η ψηφιοποίηση, αλλά και η δημιουργία one stop shops είναι τομείς προτεραιότητας που ήδη αποδίδουν καρπούς και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε.
Το καθεστώς των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε και μετά τη λήξη του προγράμματος το 2025. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους και προσελκύοντας περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.
ΑΙ Report: Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης για τη διείσδυση των cloud υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα;
Τάκης Θεοδωρικάκος: Μέσα στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από την Κυβέρνηση υπάρχει ήδη και το G-cloud. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου τα οποία είναι εμφανή τόσο στους πολίτες, όσο και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που εργάζονται με ψηφιακά εργαλεία τα οποία εκσυγχρονίζονται συνεχώς.
Η αξιοποίηση των υποδομών του G-cloud συμβάλλει ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση κόστους καθώς ο εκάστοτε φορέας απαλλάσσεται πλέον από το κόστος λειτουργίας, φύλαξης, συντήρησης χώρων που προορίζονταν για φιλοξενία servers. Βελτιστοποιείται η αξιοποίηση του hardware, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται και από το διαχειριστικό κόστος όλων των παραπάνω, που ενίοτε απαιτεί και ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις.
ΑΙ Report: Πως συμβάλει το Υπουργείο ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας;
Τάκης Θεοδωρικάκος: Πυρήνας του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας αποτελεί η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και η ομαλή προσαρμογή της Πολιτείας, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας στην ψηφιακή μετάβαση που υλοποιείται.
Εκτός από τη χρηματοδότηση και τα κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων, υλοποιούμε μεγάλα έργα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξωστρέφειας και περαιτέρω ενίσχυσης του υπάρχοντος οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα.
Η αναγκαιότητα επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η άμεση και ουσιαστική σύνδεση με την αγορά, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα. Μόνο μέσα από τη δημιουργία νέων, καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση της θέσης μας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Στην Ελλάδα υπάρχουν σπουδαία Ερευνητικά Κέντρα, στα οποία γίνεται σημαντική δουλειά. Το διαπίστωσα όταν επισκέφτηκα το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μέσα στο οποίο βρίσκονται 50 startups και άλλες εταιρίες, όπως είναι η Tesla.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 896 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις στο μητρώο του Υπουργείου, τις οποίες έχει δυνατότητα να αναζητήσει κάθε πολίτης μέσω της ψηφιακής πύλης elevategreece.gov.gr.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν χρηματοδοτηθεί με 114 εκατ. ευρώ μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στην τεχνολογία, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού των ερευνητικών κέντρων.
Το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Thess INTEC είναι ακόμα ένα έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης που συνδέεται με τα παραπάνω, το οποίο χρηματοδοτούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με 33 εκατ. ευρώ. Ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο 4ης γενιάς το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά το υπάρχον δυναμικό στην Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.
ΑΙ Report: Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη στρατηγική “OpenBusiness” και πώς συνδέεται με την ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών;
Τάκης Θεοδωρικάκος: Στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου που υλοποιούμε για την ελληνική οικονομία έχουμε θέσει στο προσκήνιο την ενίσχυση της θέσης της βιομηχανίας, αλλά και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Μέσα από σωστές πολιτικές επιλογές πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία. Μάλιστα ο έγκυρος ‘’Economist’’ ανέδειξε την Ελλάδα «χώρα της χρονιάς» για το 2023.
Η πρόοδος αυτή έχει επέλθει μέσα από σκληρή δουλειά και στοχευμένες πολιτικές επιλογές. Για να παραμείνει λοιπόν ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, θα πρέπει να ενισχύεται και να διευκολύνεται σταθερά η επιχειρηματικότητα.
Κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι το πληροφοριακό σύστημα ‘’Open Business’’, μέσω του οποίου στοχεύουμε στον περιορισμό του διοικητικού βάρους για τις επιχειρήσεις κατά 25% μέσα στην επόμενη διετία.
Είναι μια μεταρρύθμιση ιδιαίτερα σημαντική για την οικονομία της χώρας. Εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική μας για την ψηφιοποίηση του κράτους και τη δραστική απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η πλατφόρμα ενσωματώνει λύσεις διαλειτουργικότητας με άλλες κυβερνητικές και ιδιωτικές υπηρεσίες, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα. Ενθαρρύνει πολίτες και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία, ενισχύοντας την ενασχόληση όλων με ψηφιακές υπηρεσίες, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών.
Το ‘’Open Business’’ αποτελεί έναν καταλύτη για την τεχνολογική ανάπτυξη στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο, το οποίο ενισχύει τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών στον επιχειρηματικό τομέα.