Τηλεπικοινωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη Χέτγκες (DT) με φόντο μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΤΕ

Με τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί αύριο Τρίτη ο επικεφαλής της Deische Telekom Τιμόθεος Χέτγκες, με σκοπό την ανακοίνωση από την μεριά της εταιρείας προς την πολιτική ηγεσία της χώρας ενός προγράμματος εκτεταμένων επενδύσεων, που έχουν στόχο την τηλεπικοινωνιακή αναβάθμιση της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom πρόκειται να ανακοινώσει στον πρωθυπουργό την πρόθεση της μητρικής εταιρείας του ΟΤΕ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα φτάνουν μέχρι το σπίτι, αλλά και αναβάθμιση της ελάχιστης ταχύτητας δικτύου στους καταναλωτές χωρίς περαιτέρω χρεώσεις. Στόχος τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της μητρικής του ΟΤΕ είναι να αλλάξει η εικόνα της χώρας, η οποία στον σχετικό δείκτη DESI βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και παράλληλα να σταματήσουν οι επικρίσεις για ακριβό και αργό ίντερνετ.
Το τελευταίο αφορά κυρίως στα δίκτυα σταθερής, στα οποία η Ελλάδα εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλη εξάρτηση από τις χαμηλών επιδόσεων χάλκινες συνδέσεις του ΟΤΕ, αλλά και των άλλων παρόχων.

Όπως έδειξε η τελευταία αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index), στον δείκτη της διασυνδεσιμότητας η χώρα βρίσκεται στη 27η θέση, έχοντας μπροστά της την Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Η Ελλάδα λαμβάνει τιμή δείκτη 37,7 όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 50,2. Βασικός παράγοντας υστέρησης είναι κυρίως τα δίκτυα σταθερής, τα οποία προσφέρουν χαμηλές ταχύτητες.

«Η διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps παραμένει πολύ χαμηλή (φτάνοντας στο 3 % το 2020 από 1 % το 2019) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (34 %)», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν. Επίσης, πολύ χαμηλή παραμένει η κάλυψη σε δίκτυα υψηλών επιδόσεων, 10% στη χώρα μας έναντι 59% ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Η υστέρηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τον ανεξάρτητο οργανισμό Ookla, ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα με βάση την αποδοτικότητα των δικτύων σταθερής μεταξύ της 90ης και 100ης θέσης. Καλύτερη είναι η θέση στις κινητές επικοινωνίες, που η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ 25ης και 30η θέσης . Την υστέρηση αυτή στις σταθερές επικοινωνίες, έχει επισημάνει πολλάκις η κυβέρνηση, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος μάλιστα, έκανε πρόσφατα λόγο για ανάγκη «αποχαλκοποίησης» των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Αυτή την ανάγκη φαίνεται τώρα να συνειδητοποιεί και ο ΟΤΕ. Σήμερα, τα δίκτυα οπτικών ινών φτάνουν (εν δυνάμει) σε 500.000 σπίτια, αλλά πολύ λίγα κάνουν χρήση αυτών των συνδέσεων. Αναφερόμαστε σε συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home. FTTH) όπου η διείσδυση είναι σύμφωνα με την Κομισιόν πρακτικά μηδενική αφού έχει υπολογιστεί σε μικρότερη του 0,01%. O OTE ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι πρόθεσή του είναι μέχρι το τέλος του 2022 να φτάσει το 1 εκατ. κατοικίες.

Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom αναμένεται να αναφέρει ότι το πρόγραμμα αυτό θα ενταθεί περαιτέρω, με στόχο πολύ σύντομα ο ΟΤΕ να φτάσει σε κάλυψη 2,0 ή 2,5 εκατ. νοικοκυριά. Αν συμβεί αυτό, από το 10% που είναι σήμερα η κάλυψη σε δίκτυα πολύ υψηλών επιδόσεων, θα πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (59%) ανεβάζοντας έτσι την χώρα στην αξιολόγηση DESI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφερόμαστε σε ενεργές συνδέσεις FTTH, αλλά σε home passed δίκτυα FTTH, δηλαδή δίκτυα που διέρχονται έξω από κατοικίες , αλλά μπορούν σχετικά εύκολα να διασυνδεθούν με οπτικές ίνες. Για να φτάσουν τα δίκτυα αυτά μέσα στο σπίτι, θα απαιτηθεί μια έξτρα επένδυση της τάξης των 800 έως 1.000 ευρώ ανά σύνδεση/κτίριο, έτσι ώστε η οπτική ίνα που διέρχεται από το δρόμο να φτάσει στο διαμέρισμα/κτίριο του χρήστη.

Το δεύτερο «δώρο» που κομίζει ο κ. Χέτγκες στη χώρα μας που συνιστά το «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, είναι η αναβάθμιση των ταχυτήτων μεγάλου μέρους των πελατών του ΟΤΕ χωρίς κόστος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αναβάθμιση των συνδέσεων ADSL σε VDSL 50Mbps κάτι που αν συμβεί μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη μέση ταχύτητα διασύνδεσης στο διαδίκτυο, βελτιώνοντας τη θέση της Ελλάδας στις αξιολογήσεις της Ookla. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή του ΟΤΕ θα συμπαρασύρει και τους ανταγωνιστές του Vodafone και Wind.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την Ookla η χώρα εμφανίζει μέση (mean) ταχύτητα διασύνδεσης 39,46 Mbps κατατάσσοντάς την στην 99η θέση του πλανήτη και διάμεση ταχύτητα (median) διάμεση ταχύτητα σύνδεσης στα 29,68 Mbps που την κατατάσσουν στην 92η θέση

close menu