Τεχνολογίες

Συμφωνία Revolut – Softbank ανοίγει τον δρόμο για να αποκτηθεί τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Revolut, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες fintech με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε σε συμφωνία με τη SoftBank για να απλοποιήσει την ιδιοκτησιακή της δομή, αφαιρώντας ένα εμπόδιο για να κερδίσει την πλήρη και πολυπόθητη τραπεζική άδεια, που καθυστέρησε πολύ στην εγχώρια αγορά της, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε δώσει εντολή στη Revolut να συμπτύξει τις έξι κατηγορίες μετοχών της σε μία ως προϋπόθεση για πλήρη άδεια, για την οποία η εταιρεία υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση πριν από δυόμισι χρόνια. Η SoftBank, η οποία ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης 800 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και είχε αποτιμήσει τη Revolut στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, ήθελε αποζημίωση για την παραίτηση από την προστασία που συνδέεται με το τμήμα των μετοχών της.

Η Revolut μπορεί να αποκτήσει τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο εάν απαλλαγεί από προνομιούχες μετοχές που κατέχουν επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της SoftBank. Η αντιπαράθεση ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Revolut δεν μπορούσε να πάρει αμέσως τραπεζική άδεια. Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν περιλαμβάνει καμία νέα έκδοση μετοχών “top-up” για τη SoftBank, ούτε θα έχει οικονομικό αντίκτυπο στην εταιρεία.

Η αδυναμία της Revolut να εξασφαλίσει τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε σημαντική ανησυχία για την εταιρεία. Μια τραπεζική άδεια θα επέτρεπε στη Revolut να διατηρεί τις καταθέσεις των πελατών της και να τις χρησιμοποιεί για να προσφέρει δάνεια η ίδια στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων. Αυτό θα προσφέρει μια νέα ροή εισοδήματος και πιθανότατα θα ανοίξει την πόρτα σε τραπεζικές άδειες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η Revolut έχει επίσης υποβάλει αίτηση για τραπεζικές άδειες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία και έχει διορίσει διευθύνοντες συμβούλους χωρών στο Μεξικό, τη Βραζιλία και την Ινδία, μεγάλες αγορές που ελπίζει να εισέλθει δυναμικά.

close menu