Επιχειρήσεις

ΣΒΕ: Σχεδιάζει ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζόμενων από τρίτες χώρες

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Η αδυναμία εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, τo αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι ελλιπείς υποδομές συνιστούν τα βασικά «αγκάθια» για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) στον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Ψηφιακή πλατφόρμα για προσέλκυση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν κενά στην ελληνική βιομηχανία σχεδιάζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με άλλους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Λουκία Σαράντη.

Η ίδια επεσήμανε ότι στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών με νόμιμες διαδικασίες, στα πρότυπα αντίστοιχων διαδικασιών που όπως είπε εφαρμόζονται για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. Όπως διευκρίνισε, η επίσημη διαδικασία που εφαρμόζεται ετησίως μέσω των Περιφερειών για τον καθορισμό του πλήθους των μετακλήσεων εργαζόμενων από τρίτες χώρες είναι ατελέσφορη.

Η κα Σαράντη προσδιόρισε την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες ειδίκευσης ώς το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία. Ο ΣΒΕ έχει αναθέσει την εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα προσδιορίσει τα κενά ανά ειδικότητα και ζητά μεταξύ άλλων διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, θέσπιση της υποχρεωτικότητας για την πρακτική άσκηση, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απασχοληθούν στη βιομηχανία.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερβολική κερδοφορία συνιστά πρόκληση, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός απληστίας και ότι οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν από τις διαδοχικές κρίσεις είναι σήμερα αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη αλλά και με τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας αποτελούν ακόμη ένα «αγκάθι» για τον βιομηχανικό κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται στις υποδομές (δίκτυα). Πάντως εκτίμησε ότι η εποχή των “λουκέτων” έχει περάσει και βρισκόμαστε σε περίοδο επενδύσεων.

Στις προτάσεις του Συνδέσμου περιλαμβάνονται ακόμη:

-Η αναβάθμιση των υποδομών (λιμάνια, σιδηρόδρομος, τηλεπικοινωνίες) στην περιφέρεια.

-Διευκόλυνση των επενδύσεων με μείωση της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της δικαιοσύνης, κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων όπως εισφορά 0,6 % στα δάνεια.

-Προσέλκυση στελεχών υψηλής εξειδίκευσης για να περιοριστεί το “τεχνολογικό έλλειμμα”.

-Απλούστευση των αδειοδοτήσεων.

-Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας

-Αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας.

-Χρηματοδότηση της έρευνας και συμμετοχή επιφανών επιχειρηματιών στις διοικήσεις ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων.

close menu