Οικονομία

Στρατηγικές επιχειρηματικότητας και επενδύσεων απέναντι στις προκλήσεις των Mega-Trends και της ψηφιακής οικονομίας

Tων Νικόλαου Κωλέττη και Νίκου Παπαδάκη*

Η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων δεν είναι πλέον μια φουτουριστική πρόβλεψη. Είναι μια πραγματικότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η θεσμική προσαρμογή είναι σε πλήρη εξέλιξη. Από τα μεγάλα funds της Wall Street μέχρι τα πολιτικά επιτελεία που πια κατανοούν πως το Bitcoin δεν είναι απειλή, αλλά εργαλείο ισχύος, οι ΗΠΑ προχωρούν επιθετικά προς ένα νέο μοντέλο χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, βασισμένο εν μέρει στην αποκέντρωση, τη διαφάνεια και τη δικτυακή αυτονομία.

Η δημιουργία ψηφιακών ETF (Exchange Traded Fund – Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο), η ενσωμάτωση των stablecoins στις καθημερινές συναλλαγές, και το διαρκώς αυξανόμενο lobbying υπέρ των ψηφιακών υποδομών αποκαλύπτουν κάτι ξεκάθαρο: ότι η Αμερική δεν σκοπεύει να χάσει το ψηφιακό χρηματοοικονομικό παιχνίδι.

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, το τοπίο είναι διαφορετικό αλλά εξίσου σημαντικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για την εφαρμογή του MiCA (Markets in Crypto-Assets), ενός νομοθετικού πλαισίου που για πρώτη φορά δίνει δομή, νομιμότητα και ρυθμιστική βάση στην ευρύτερη κρυπτοοικονομία. Το ευρώ εισέρχεται στην εποχή του digital euro, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες σταδιακά ενσωματώνουν crypto custody υπηρεσίες και tokenized securities.

Η προσάρτηση, όσο και η ρύθμιση, της κρυπτο-τεχνολογίας στην οικονομία της ΕΕ είναι πλέον θέμα λειτουργικής ανάγκης, όχι μόδας. Ευλόγως υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τα κρυπτονομίσματα, αποτελούν ωστόσο μια πραγματικότητα (όπως και συνολικά οι μετασχηματισμοί στην επενδυτική κουλτούρα) που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ η θεσμική ρύθμισή τους καθίσταται κατεπείγουσα.

Η Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να κινείται πιο αργά, αλλά η μεταβολή είναι υπαρκτή και σταδιακή. Η νεολαία επενδύει, οι πλατφόρμες εκπαιδεύουν, και οι επιχειρηματίες αναζητούν τρόπους να ενσωματώσουν Web3 λύσεις στις δομές τους, ενώ η διαδικασία της ρύθμισης του τοπίου των crypto έχει ξεκινήσει. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θα ενταχθούμε στην νέα πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι ποιοι θα την κατανοήσουν (συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών- δυνατοτήτων) πρώτοι και θα προσαρμοστούν- ωφεληθούν, με σύννομο, δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, από αυτή.

Η σημασία της κατάρτισης

Σε αυτό το σημείο καθίσταται αναγκαία μια ουσιαστική απάντηση, υψηλού εκπαιδευτικού κύρους και ποιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ), λαμβάνοντας υπόψη και τα προαναφερθέντα, επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για να επιμορφώσει ουσιωδώς, σε κάποια κρίσιμα και συσχετιζόμενα ζητήματα, την επόμενη γενιά επιχειρηματιών, εργαζόμενων, επενδυτών, αναλυτών και τεχνολογικών ηγετών.

Συγκεκριμένα, το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ «Mega-Trends, Ψηφιακή Οικονομία και νέες Δεξιότητες και Στρατηγικές Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων» είναι κάτι περισσότερο από μια επιμόρφωση και για τα crypto: είναι μια ολιστική και ερευνητικά εδραιωμένη εισαγωγή στις μετασχηματιστικές τάσεις που διαμορφώνουν το αύριο, από την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα, τις νέες δεξιότητες και στρατηγικές επιχειρηματικότητας έως τις χρηματοοικονομικές επαναστάσεις.

Άλλωστε οι λεγόμενες μεγατάσεις (megatrends) και οι συνακόλουθες μεταβολές και μετασχηματισμοί που έχουν λάβει χώρα, επικυριαρχούν σε διεθνές επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, πρωτοστατούσης της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της εξελικτικής καθηγεμονίας της ψηφιακής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ευρύτερη τάση μετασχηματισμού της οικονομίας και της οργάνωσης της παραγωγής στην κατεύθυνση της Lego-ευελιξίας.

Με βάση τα παραπάνω, το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε ζητήματα αιχμής της νέας οικονομίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία. Η εστίαση του είναι, βάσει ερευνητικών ευρημάτων, στις νέες δεξιότητες και στρατηγικές επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ενίσχυσης της χρηματοδότησης και επενδύσεων (με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά επενδύσεων).

Είναι επίσης εκ των πρώτων επιμορφωτικών προγραμμάτων σε ΚΕΔΙΒΙΜ  Πανεπιστημίων, που περιλαμβάνει εξελιγμένες γνώσεις για τη νέα γενιά επενδύσεων και δη αυτών σε κρυπτονομίσματα και συνακόλουθα για τη διαμόρφωση ψηφιακού χαρτοφυλακίου (συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης εργαλείων τεχνικής νοημοσύνης σε αυτό), με βάση και τη σύγχρονη στροφή της επενδυτικής σκέψης. Αποτελείται από 7 θεματικές ενότητες (modules), τις οποίες θα διδάξουν 5 έγκριτοι και εξειδικευμένοι διδάσκοντες/ ουσες του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Νικόλαος Κωλέττης (κάτοχος, μεταξύ άλλων, και Masters Degree από το Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Ειδικότερα, ο κ. Κωλέττης, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διδάξει στο σκέλος των επενδυτικών στρατηγικών, με εστίαση στην πραγματική γνώση των αγορών, μακριά από απλουστεύσεις και κάποια παρωχημένα θεωρητικά μοντέλα, αλλά με σύγχρονη θεωρητική και ερευνητική θεμελίωση.

Οι στόχοι

Οι στόχοι του προγράμματος είναι να παράσχει  εδραία και εξελιγμένη (advanced) γνώση στους επιμορφούμενους/ ες για τα προαναφερθέντα, όπως και να δοθούν στους συμμετέχοντες κάποια βασικά εργαλεία για να αναπτυχθούν οικονομικά και επαγγελματικά, να αναπτύξουν απαραίτητες  σχετικές δεξιότητες και να κατανοήσουν κριτικά, σε βάθος και με στρατηγική το πώς λειτουργούν κάποιες κρίσιμες παράμετροι του νέου οικονομικού και κοινωνικού οικοσυστήματος, που ήδη συν-διαμορφώνεται με τον ισχυρό πυλώνα της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας του μέλλοντος.

*Ο κ. Νικόλαος Κωλέττης είναι στρατηγικός σύμβουλος ψηφιακής οικονομίας και επενδυτικών μεθόδων, πολιτικός επιστήμων, καθώς και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EWC Investments

Ο κ. Νίκος Παπαδάκης είναι καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του τμήματος πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, είναι διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ-ΠΚ και επιστημονικός υπεύθυνος του επιμορφωτικού προγράμματος. Επιπρόσθετα, είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του  «Euro-Mediterranean Observatory» του  Universidad Rey Juan Carlos (URJC) της Ισπανίας.

close menu