Παπαγάλλος

Στην «απορούφηξη» πάμε πάρα πολύ καλά! Στο αποτέλεσμα; . . . «Ναι, μεν, αλλά, θα και όταν»

Πριν φύγουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές σας αποχαιρετήσαμε με του άρθρο μας «Έρχονται τα φθινοπωρινά (ψηφιακά) πρωτοβρόχια», όπου περιγράφαμε, χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, ότι από το φθινόπωρο (τώρα δηλαδή), τα αποτελέσματα των ψηφιακών επιδόσεων της χώρας δεν θα είναι τα εκτιμώμενα και τα αναμενόμενα.

 

Μπορεί οι κυβερνώντες, η εταιρείες που «απολαμβάνουν» συμβάσεις εκατοντάδων μυρίων, οι ομάδες των «Εργαλείων» που επιταχύνουν τις διαδικασίες των αναθέσεων να βλέπουν την «απορρούφηξη» (ο όρος είναι δικός μου, αλλά είναι ελεύθερος προς χρήση) να ανεβαίνει και να σχολιάζουν αυτάρεσκα πως «καλά πάμε», όμως η Ελλάδα είναι «κολλημένη» στο τέλος των ευρωπαϊκών αξιολογήσεων και ουραγός.

Και είναι «κολλημένη» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι τόσο γιατί δεν υλοποιούνται έργα στον δημόσιο τομέα, αλλά διότι η αξιοποίησή τους είναι πολύ χαμηλή από τον περιβάλλοντα κοινωνικό, οικονομικό, κρατικό και ότι άλλο θέλετε, χώρο.

Και δεν τα λέμε, δυστυχώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μόνο εμείς. Μας τα λένε και όλοι οι ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, που καταγράφουν συστηματικά τα δικά τους στοιχεία και βγάζουν τους δικούς τους Δείκτες, στους οποίους δυστυχώς είμαστε μονίμως τελευταίοι. Μέχρι στιγμής φυσικά.

Και ναι μεν μας χτυπάνε στην πλάτη και μας λένε «η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια να βελτιώσει τις επιδόσεις της», αλλά δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι αυτό το «χτύπημα» εμπεριέχει ειρωνεία, περιφρόνηση και οικτιρμό ή λύπηση κατά το κοινώς λεγόμενον.

Γιατί να θεωρήσαμε «άλμα» την κατά μία θέση στον Δείκτη DESI (τον περιμένουνε εναγωνίως στο «Ψη-Δια»), όταν περάσαμε την Ρουμανία με την Βουλγαρία τελευταία, αλλά κανείς δεν σχολίασε (πλην ημών των ιδίων) ότι τις επόμενες χώρες, Πολωνία και Ιταλία, πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα θα τις περάσουμε στο ορατό μέλλον.

Που λέτε, τα αποτελέσματα της Έκθεσης είναι σε πιο «ποτήρι» θα τα δεις.

Στο μισογεμάτο ή στο μισοάδειο;

Αν τα δεις στο μισογεμάτο θα πεις ότι «η Ελλάδα έχει «αγκαλιάσει» τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως στρατηγική ευκαιρία για την «οικοδόμηση» μιας πιο ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού για το 2020-2025, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με το Πρόγραμμα Πολιτικής Ψηφιακής Δεκαετίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η χώρα θα διαθέσει 7,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εκ των οποίων 6,8 δισ. ευρώ σε δράσεις και έργα που υποστηρίζουν τους στόχους της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Δεκαετία 2030», όπως γράφτηκε από πολύ καλό και παλιό συνάδελφο σε σάητ υψηλής γενικής αναγνωσιμότητας.

Βέβαια, και ως όφειλαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, στην Έκθεση κατέγραψαν ότι «Η Ελλάδα έχει σημειώσει ταχεία και απτή πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια (π.χ. σε λιγότερο από τρία  χρόνια περισσότερες από 1.500 δημόσιες υπηρεσίες έγιναν διαθέσιμες στο διαδίκτυο για άτομα και επιχειρήσεις, μειώνοντας δραστικά τον χρόνο απόκτησης υπηρεσιών). Όμως χρειάζεται να αντιμετωπιστούν σημαντικά κενά στις άλλες διαστάσεις, όπως η χαμηλή κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και ο μικρός αριθμός ειδικών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) που απασχολούνται».

Η Έκθεση, ως καταγραφή και μόνο, δεν μπαίνει σε πολιτικά και εσωτερικά θέματα. Απλώς καταγράφει και εμείς ερμηνεύουμε.

Από την πλευρά μας, ως οφείλουμε, τα ερμηνεύουμε πάντα με πολύ αυστηρό πρίσμα και ανυποχώρητα κριτήρια, καθώς δεν είμαστε ούτε πολιτικοί ούτε και θέλουμε να είμαστε αρεστοί.

Εδώ και καιρό από την αρχή της θητείας του Κυριάκου Πιερρακάκη μέχρι σήμερα και για καιρό ακόμη μπορεί να λένε, να ξαναλένε και θα ξαναλένε ότι «λεφτά υπάρχουν» μεν, αλλά κατά την άποψή μας τα έργα πρέπει να δίνουν απτά αποτελέσματα στην Οικονομία και στην κοινωνία. Μέχρι στιγμής, ίσως είναι νωρίς ακόμη, εμείς δεν βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Ακόμη.

Σύμφωνα με την Έκθεση «Η Ελλάδα έχει περιθώρια να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην ψηφιακή μετάβαση και να συμβάλει στις συλλογικές προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πιο «βαμβάκι» στο «σφάξιμο» δεν έχει !

ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΙΕΣ

ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ, ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΚΛΑΥΤΟΙ

Κάθε χρόνο έρχονται οι εκπρόσωποι και οι ακριβοπληρωμένοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας ζητάνε στοιχεία  για να μας ενημερώσουν ποια είναι η θέση μας στις κατατάξεις των ψηφιακών επιδόσεων. Και φυσικά τα αποτελέσματα είναι γνωστά! Ουραγοί σχεδόν παντού, ενώ οι άλλοι τρέχουν και βελτιώνονται πολύ πιο γρήγορα.

Όμως . . .

Όμως εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Ως κράτος δεν έχουμε αξιοποιήσει τα δικά μας στατιστικά στοιχεία και δεν έχουμε δημιουργήσει τους δικούς μας δείκτες για να καταγράφουμε (εσωτερικά) τις επιδόσεις μας, όπως εμείς κρίνουμε ότι πρέπει να αυτοαξιολογηθούμε.

Παλαιότερα υπήρχε το πάρα πολύ χρήσιμο «Παρατηρητήριο για την κοινωνία της Πληροφορίας» (επικεφαλής ήταν ο Νίκος Κάκαρης), ένας αξιόλογος Οργανισμός, το έργο του οποίου ήταν πολύτιμο για την πολιτική ηγεσία. Το έκλεισαν λόγω περικοπών.

Σήμερα εμείς επαναφέρουμε το θέμα των «Εθνικών Δεικτών για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση» τους οποίους θεωρούμε όχι απλά απαραίτητους, αλλά επιβεβλημένους καθώς πρέπει να αξιολογήσουμε και την εξοικονόμηση πόρων στον κρατικού προϋπολογισμού από τα έργα ICT και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας και μία σειρά άλλων σημαντικών «περιοχών», όπου έχουμε μαύρα μεσάνυχτα

Και για να είμαστε και παραγωγικοί και εποικοδομητικοί αυτή την δουλειά μπορεί να την κάνει κυριολεκτικά αύριο το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου, το γνωστό ΕΚΤ, το οποίο έχει και τον μηχανισμό και τα δεδομένα που χρειάζονται.

Απλά ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρέπει να το δει και μάλιστα άμεσα, γιατί στην έκθεση  Ελλάδα έχει «αγκαλιάσει» τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως στρατηγική ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού για το 2020-2025, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με το Πρόγραμμα Πολιτικής Ψηφιακής Δεκαετίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η χώρα θα διαθέσει 7,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) εκ των οποίων 6,8 δισ. ευρώ σε δράσεις και έργα που υποστηρίζουν τους στόχους της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Δεκαετία 2030».

close menu