Πληροφορική

Σήμερα στο “Νιάρχος” ο εορτασμός των 30 ετών του ΣΕΠΕ

Σήμερα στις 20:00 εορτάζονται τα 30 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΠΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φάρος. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας αποτελεί τον κύριο «πυρήνα» του Κλάδου ΤΠΕ έχοντας ως μέλη τις μεγαλύτερες εταιρείες της ελληνικής αγοράς, πρωτοστατώντας στην διαμόρφωση της στρατηγικής και των πολιτικών ανάπτυξης των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Ελλάδα.

Συνέβαλε αποφασιστικά σε σημαντικές και ουσιαστικές πολιτικές αποφάσεις όπως στη δημιουργία Υπουργείου για τις ΤΠΕ και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, που ήταν πάγιο αίτημα ετών για τον Κλάδο. Ικανοποιήθηκε το 2016 με την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (υπουργός Νίκος Παππάς),το οποίο στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2019 και με διαφορετική δομή και επιτελικό χαρακτήρα λειτουργεί μέχρι σήμερα (υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου), υλοποιώντας (μέσω της ΚτΠ) όλα τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Συνοχής (RRF).

Κατά τη διάρκεια των τριάντα ετών μακροβιότερες θητείες έχουν ο Τάσος Τζήκας (2011 έως 2019) και η Γιώτα Παπαρίδου (από το 2019 έως σήμερα).

Επίτιμοι Πρόεδροι είναι οι  Σπύρος Βυζάντιος, Τάσος Τζήκας, Παντελής Τζωρτζάκης και Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος είναι και ο πρώτος Πρόεδρος του ΣΕΒ, προερχόμενος από την Πληροφορική.

Ο ΣΕΠΕ είναι μέλος των διεθνών Φορέων του Digital Europe και του World Innovation, Technology, and Services Alliance (WITSA). Συμμετέχει σε δραστηριότητες και σε επιτροπές και των δύο οργανισμών και από τη θέση του ενεργού μέλους εκφράζει και προωθεί τις θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων Ψηφιακής Τεχνολογίας.

Ο πρώτος είναι o κορυφαίος Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας που εκπροσωπεί βιομηχανίες που μετασχηματίζονται ψηφιακά στην Ευρώπη.

Ο WITSA είναι η κορυφαία κοινοπραξία εθνικών επαγγελματικών συνδέσμων τεχνολογίας από 80 και πλέον χώρες. Ιδρύθηκε το 1978 και σήμερα τα μέλη του αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς Τεχνολογίας. Ο Γιάννης Σύρος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, είχε θητεύσει επί σειρά ετών ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα και εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες Πρόεδρός του. Ηταν ο πρώτος ευρωπαίος πρόεδρος του WITSA.

Ο ΣΕΠΕ ολοκλήρωσε το 2023 την έκδοση του λευκώματος με τίτλο «O Κλάδος της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα: Πρόσωπα και Ιστορίες». Την έκδοση των 350 σελίδων προλόγισε η τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την Αιγίδα της οποίας υλοποιήθηκε το λεύκωμα.

Σε ιστορικά υψηλά οικονομικά μεγέθη κινείται ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με ορίζοντα το 2029, αγγίζοντας σε αξία τα €10,4 δισ., ή το ~4,6% του εθνικού ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 35% έναντι του 2024 και 80% έναντι του 2019, εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρήσει την αναπτυξιακή του τροχιά. Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη, το μέγεθος του κλάδου δύναται να αγγίξει τα €12,5 δισ., εισφέροντας το 5,5% του ΑΕΠ. Άλλωστε, την τελευταία πενταετία ο κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την υπόλοιπη οικονομία, αναδεικνύοντας τη δυναμική του.

Τα ανωτέρω είναι συμπεράσματα από την τελευταία μελέτη της Deloitte για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που καταγράφει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις, υποδεικνύοντας πώς η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή εποχή. Οι εταιρείες του κλάδου, με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 13,8 δισ. ευρώ ετησίως και περισσότερους από 300 χιλιάδες απασχολούμενους, συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Αύριο, Τετάρτη 25 Ιουνίου, πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες αρχαιρεσίες του ΣΕΠΕ.

close menu