Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε πορεία «έξωσης» η Cisco από το Κέντρο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος καταγγέλλει αθέτηση συμφωνίας σε πληρωμές

Το αδιέξοδο που έχει περιέλθει το «Κέντρο Καινοτομίας» της Cisco στη Θεσσαλονίκη, καταγράφει με λεπτομέρειες δημοσίευμα του έγκριτου voria.gr σε ανάρτηση αυτής της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα το αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το «Κέντρο Καινοτομίας» της Cisco στη Θεσσαλονίκη, ήταν γνωστό στους παροικούντες στα δημοτικά, πολιτικά και επιχειρηματικά δρώμενα της συμπρωτεύσουσας. Αμέσως μετά τη νίκη του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη», ο νέος Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης έκανε γνωστό ότι πολύ σύντομα θα δημοσιοποιούσε την κατάσταση που επικρατούσε στη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τη Cisco και το «Κέντρο Καινοτομίας». Αν και δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμη οι υπηρεσιακά προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες (εξώδικο, καταγγελία σύμβασης κ.λπ) είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εξελίξεις από την κίνηση που Στέλιου Αγγελούδη.

Η πολιτική πλευρά της κίνησης Αγγελούδη αφορά στην ευθεία αμφισβήτηση και έμμεση καταγγελία της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και των αντίστοιχων κυβερνητικών κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση και ήταν ευρέως προβεβλημένη και δημιούργησε πολλές εντυπώσεις, όμως δεν δημιούργησε άμεσες θέσεις εργασίας στην πόλη (όπως π.χ το Κέντρο της Pfizer) ούτε χειροπιαστά αποτελέσματα σε επίπεδο εφαρμοσμένων υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη ευρύτερα, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο τον Στέλιο Αγγελούδη και το επιτελείο του.

Από την πλευρά της η Cisco αναφέρει στην ιστοσελίδα του Κέντρου ότι την τετραετία της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν 16 χιλιάδες επισκέψεις, 295 εκδηλώσεις, ενώ εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων (που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με προϊόντα της Cisco) συνολικά 379 άτομα και υλοποιήθηκαν 20 καινοτόμα έργα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που επικαλείται το voria.gr, η εταιρεία στα μέσα Απριλίου κατέβαλε 9.500 ευρώ από τις 15.300 ευρώ για τους λογαριασμούς του αερίου. Για το υπόλοιπο ποσό διαπιστώθηκε κάποιο πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ώστε να καταβληθεί το σύνολο των οφειλών. Για το χρέος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνολικά 132.000 ευρώ, διεξάγονται ήδη συζητήσεις ανάμεσα στη Cisco και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας – ΣΒΕ (καθώς είναι κοινή η παροχή) προκειμένου καταλογιστεί το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα.

Αξιοσημείωτος είναι και ο χρόνος που αναδείχθηκε το θέμα, καθώς το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Θεσσαλονίκης και τη Cisco λήγει στις 20 Ιουνίου 2024 με την ηγεσία του δήμου να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την ανανέωση της σύμβασης.

Αναμένοντας την επίσημη θέση της Cisco συνεχίζουμε το ρεπορτάζ στη συμπρωτεύουσα και τις περιπέτειες της στους τομείς των ψηφιακών τεχνολογιών και της καινοτομίας.

ΕΔΩ διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του voria.gr

close menu