Επικαιρότητα

Ψηφιακό Μέλλον και Ανοιχτές Τεχνολογίες: H ΕΕΛΛΑΚ αναλύει 4 πολιτικά κόμματα

Πριν από τη διενέργεια των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, ο  Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ απέστειλε επιστολές στα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα ζητώντας να θέσουν την Ανοικτή Διακυβέρνηση στο επίκεντρο των πολιτικών τους προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις, μεταξύ στελεχών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΛΛΑΚ με εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και του ΜέΡα25.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος από τα δημοσιευμένα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων και παρουσιάστηκαν οι θέσεις της ΕΕΛΛΑΚ για το ρόλο της ανοιχτότητας στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.

Με τη Νέα Δημοκρατία, η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο και στελέχη του κόμματος, εστιάστηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα της διακυβέρνησης δεδομένων καθώς και στη χρησιμοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη ενός εγχώριου οικοσυστήματος μικρών και μεσαίων εταιριών πληροφορικής που θα καινοτομούν αξιοποιώντας ΕΛΛΑΚ.

Με την κ. Μάγκυ Δούση, υπεύθυνη της Πολιτικής Γραμματείας του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ψηφιακή πολιτική  και με στελέχη της δεξαμενής σκέψης του Προέδρου του κόμματος για την ψηφιακή μετάβαση,  συζητήθηκαν μεταξύ άλλων πολιτικές και κίνητρα για την υιοθέτηση ΕΛΛΑΚ και ανοιχτών προτύπων με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καινοτομία και τις μικρές επιχειρήσεις.

Με τον Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Αχμέτ Ιλχάν και το Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του Κόμματος κ. Γιάννη Πάζιο, συζητήθηκαν θέματα Ψηφιακής Ανεξαρτησίας, ανοιχτότητας στις δημόσιες συμβάσεις, αναβάθμισης και ενίσχυσης της Διαύγειας και η ανάγκη διαμόρφωσης Χάρτας Ψηφιακών Δικαιωμάτων.

Με μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού και της Πληροφορικής του ΜέΡΑ25, συζητήθηκαν οι προτάσεις της ΕΕΛΛΑΚ, για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διαφάνειας, η ανάγκη ευρείας χρήσης ανοιχτού λογισμικού καθώς και η προώθηση πολιτικών για τη ανοιχτότητα των δεδομένων.

Κεντρικό συμπέρασμα των παραπάνω επαφών είναι ότι η κυβέρνηση και η Βουλή που θα  προκύψουν από τις εκλογές του Ιουνίου 2023 θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα σε  μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα κατοχυρώνουν θεσμικά, διοικητικά και οικονομικά το ρόλο των Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Ψηφιακό Μετασχηματισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, σε συνεργασία με τα μέλη και τους εκπροσώπους του από τα ελληνικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα θα αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

 

close menu