Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Ψηφιακό “μπλόκο” της εφορίας με online δελτία αποστολής

Μετά την ψήφισή του από την Βουλή αναμένεται να μπει άμεσα σε λειτουργία η καθιέρωση του online Δελτίου Αποστολής, μέσω του οποίου θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Το έργο, πιυ έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα λειτουργήσει πιλοτικά έως το τέλος του ετους, θα γίνει υποχρεωτικό με καθολικη εφαρμογή από το 2024.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη ¨θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νλεες μειώσεις φόρων, ενώ όπως είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης του σε τηλεοπτικό σταθμό: «Τώρα, κόβω ένα δελτίο αποστολής, ταξιδεύω, άρα είμαι νόμιμος, φτάνοντας στον προορισμό μου μπορώ να το σκίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά…. Αν θα κόψεις τιμολόγιο… c’est la vie…» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης . Με το νέο σύστημα, εξήγησε, όταν διακινείται κάτι, ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από on line δελτίο αποστολής ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μη μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια, καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο «επαναστατικό για τη διακίνηση αγαθών, καθώς μας επιτρέπει παράλληλα να ξέρουμε και τι υπάρχει στην αποθήκη».

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, προβλέφθηκε η ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία για τη ελληνικά ελεγκτικά πρότυπα παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ. Με τις διατάξεις, επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της Φορολογικής Διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτή ελέγχων.

Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών ορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις, αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

close menu