Υπηρεσίες

Ψηφιακή πλατφόρμα για την διαχείριση 1 εκατ. ενστάσεων φτιάχνει το Κτηματολόγιο

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμη νέα ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους στο Κτηματολόγιο, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη, “η εφαρμογή θα καλύπτει όλο το πλέγμα των ενεργειών, από την πρώτη στιγμή σύστασης της επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν δικηγόροι και μηχανικοί, μέχρι το τελικό στάδιο, που θα καταχωρείται το αποτέλεσμα της ένστασης. Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά, η υποβολή, οι συνεδριάσεις των επιτροπών, ενώ σε οποιοδήποτε στάδιο περνάει η ένσταση του πολίτη, θα ενημερώνεται με e-mail για τη φάση που βρίσκεται η ένσταση. Ακόμα και η αμοιβή των μηχανικών και των δικηγόρων για τη συμμετοχή τους θα περνά από ηλεκτρονική διαδικασία. Πρόκειται για μία πολύ ταχύτερη και απολύτως ψηφιοποιημένη διαδικασία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αναμενόμενος αριθμός των ενστάσεων θα φτάσει το 1 εκατομμύριο, με τις ενστάσεις να αφορούν κυρίως σε αμφισβητήσεις ή διαφορές διεκδίκησης. Ο Γενικός Διευθυντής του Κτηματολογίου ανακοίνωσε επίσης ότι αναδείχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος για το πρώτο από τα πέντε τμήματα του μεγάλου διαγωνισμού για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας (περίπου 600.000.000 σελίδες).

Το πρώτο τμήμα του διαγωνισμού περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού και η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαΐου.

Αναφερόμενος στην πορεία της κτηματογράφησης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης, επισήμανε πως έως σήμερα έχει δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων.

“Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια με την εντατικοποίηση των ρυθμών προστέθηκαν 11.000.000 δικαιώματα στα περίπου 33.000.000 που είχαν ήδη συλλεχθεί” υπογράμμισε, παραδεχόμενος ότι σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο η συμμετοχή παραμένει χαμηλή (δεν ξεπερνά το 55%). Σχετικά με τη μετάβαση στα υποθηκοφυλακεία, τόνισε ότι έγινε πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας.

«Θεσμικά πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο 2023, έχει ανοίξει το 60% των γραφείων, περίπου 55 από το 92 γραφεία κι έχουν κλείσει πάνω από 100 υποθηκοφυλακεία» είπε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις στις συναλλαγές οφείλονται στο ότι οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν το πλήθος ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που τους παρέχει το Κτηματολόγιο.

close menu