Αναζητώντας την κατάλληλη λύση λογισμικού Microsoft, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αφενός στην επιλογή του ιδανικού μοντέλου και αφετέρου στην πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της επιλογής τους. Οι τρεις βασικοί τύποι αδειών – OEM (Original Equipment Manufacturer), Retail (FPP – Full Packaged Product) και Volume Licensing – διαφέρουν σημαντικά ως προς την ευελιξία, το κόστος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την καταλληλότητα σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εξακολουθεί να βασίζεται σε άδειες OEM ή Retail, χωρίς να αντιλαμβάνεται τα λειτουργικά και οικονομικά μειονεκτήματα που μπορεί να επιφέρουν μακροπρόθεσμα αυτά τα μοντέλα.
Οι άδειες OEM είναι η προεπιλεγμένη επιλογή για πολλούς χρήστες, καθώς έρχονται προεγκατεστημένες στο hardware και συνδέονται μόνιμα με τη συσκευή στην οποία ενεργοποιούνται πρώτη φορά. Παρόλο που φαίνονται ως οικονομική και απλή λύση, ειδικά κατά την αγορά νέων υπολογιστών, παρέχουν περιορισμένη ευελιξία. Δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη συσκευή και υποστηρίζονται από τον κατασκευαστή του hardware και όχι από τη Microsoft. Σε περιβάλλοντα μεγάλης κλίμακας, η ύπαρξη τέτοιων αδειών μπορεί να δημιουργήσει κατακερματισμένα σύνολα αδειοδοτήσεων, δύσκολα στη διαχείριση και τον έλεγχο. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκύψουν ζητήματα συμμόρφωσης και αυξημένα κόστη IT, ιδίως κατά τη διάρκεια ελέγχων ή μετεγκατάστασης συστημάτων.
Από την άλλη πλευρά, οι άδειες Retail (γνωστές ως FPP) βελτιώνουν τον παράγοντα της ευελιξίας, καθώς μπορούν να μεταφερθούν μεταξύ συσκευών και υποστηρίζονται απευθείας από τη Microsoft. Ωστόσο, δεν έχουν σχεδιαστεί για κεντρική διαχείριση ή μακροπρόθεσμη επεκτασιμότητα. Κάθε άδεια πρέπει να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά, γεγονός που μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε διαχειριστικό πρόβλημα. Επιπλέον, το κόστος ανά άδεια είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που μπορούν να επιτύχουν οι επιχειρήσεις μέσω του Volume Licensing, γεγονός που καθιστά τις Retail άδειες λιγότερο ελκυστικές για οργανισμούς που διαθέτουν έναν αξιόλογο αριθμό χρηστών.
Με τις επιλογές να διαφέρουν σε μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, η αξία της καθοδήγησης από κάποιον ειδικό είναι εμφανής. Πολλοί οργανισμοί δεν γνωρίζουν ότι το Volume Licensing όχι μόνο επιλύει τους περιορισμούς των μοντέλων OEM και Retail, αλλά παράλληλα προσφέρει απόλυτη συμμόρφωση και οικονομική αποδοτικότητα. Με δυνατότητα μαζικής αγοράς λογισμικού και εργαλεία κεντρικής διαχείρισης, οι επιχειρήσεις αποκτούν καλύτερο έλεγχο της εγκατάστασης, των ενημερώσεων και της ανακατανομής αδειών χρήσης σε ομάδες και συστήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εταιρεία με περισσότερους από 500 υπαλλήλους, που όλοι χρησιμοποιούσαν Retail εκδόσεις Home & Business του Office. Ενώ αυτή η επιλογή μπορεί αρχικά να φαινόταν πρακτική, τελικά οδήγησε σε άκαμπτη υποδομή, περιορισμένη ευελιξία και αυξανόμενα κόστη. Τέτοια παραδείγματα είναι πολύ συχνά στον κόσμο των επιχειρήσεων και συνήθως ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια ελέγχων συμμόρφωσης ή αναβαθμίσεων συστημάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνεργασία με ειδικούς αδειοδότησης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εταιρείες όπως η Forscope, με βαθιά γνώση της συμμόρφωσης λογισμικού και δράση σε εννέα χώρες, βοηθούν τους οργανισμούς να επανεξετάσουν το αποτύπωμα των αδειών τους, να εντοπίσουν τυχόν αναποτελεσματικότητες και να μεταβούν σε πιο στρατηγικά, συγκεντρωτικά μοντέλα αδειοδότησης. Αν και είναι γνωστοί κυρίως για την παροχή οικονομικά αποδοτικών λύσεων λογισμικού, οι εν λόγω συνεργάτες βελτιώνουν την ετοιμότητα των οργανισμών σε περιπτώσεις ελέγχων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της νομικής σαφήνειας, ειδικά όταν οι μεταχειρισμένες άδειες εξετάζονται ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής.
Το Volume Licensing ανοίγει επίσης τον δρόμο για χρήση δευτερογενών αδειών που χαρακτηρίζονται από απόλυτη νομιμότητα και είναι σημαντικά πιο οικονομικές, όταν αγοράζονται από πιστοποιημένες πηγές. Αυτές οι άδειες είναι ιδιαίτερα πολύτιμες σε περιβάλλοντα με περιορισμένους προϋπολογισμούς ή κλάδους, όπου οι πόροι για υποδομές IT πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Η εμπειρία της Forscope στην αξιολόγηση και επικύρωση αυτών των επιλογών την καθιστά αξιόπιστο συνεργάτη για οργανισμούς που χρειάζονται τόσο εξοικονόμηση κόστους όσο και νομική ασφάλεια.
«Βλέπουμε μια μεταστροφή στον κλάδο, καθώς η αδειοδότηση δεν αφορά πλέον απλώς την πρόσβαση σε λογισμικό, αλλά γίνεται μοχλός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν την αδειοδότηση στρατηγικά είναι καλύτερα προετοιμασμένες να προσαρμοστούν στην υβριδική εργασία, στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις συμμόρφωσης και σε περιορισμένους προϋπολογισμούς για IT», δηλώνει ο CEO της Forscope, Jakub Sulak.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η κατανόηση των διαφορών μεταξύ OEM, Retail και Volume Licensing είναι κρίσιμη για κάθε επιχείρηση που επενδύει σε προϊόντα της Microsoft. Η σωστή στρατηγική δεν αφορά μόνο την τιμή, αλλά και την ευελιξία της υποδομής, τη συμμόρφωση και τη μελλοντική προοπτική της εταιρείας. Χάρη στην υποστήριξη ειδικών αδειοδότησης, οι οργανισμοί μπορούν επιτέλους να αποκτήσουν έλεγχο στο λογισμικό τους περιβάλλον και να επικεντρωθούν με αυτοπεποίθηση στην ανάπτυξή τους.