Κορωνοϊός

Pfizer: Δέσμια της επιτυχίας λόγω κορονοϊού; Το στοίχημα του Μπουρλά

Αυτή η επιτυχία δεν εξασφαλίζεται σε φυσιολογικές συνθήκες. Το αντιϊκό χάπι για τον κορονοϊό της Pfizer του Αλμπέρτ Μπουρλά αναμένεται να υπερβεί κατά το ήμισυ τις αναμενόμενες πωλήσεις του των 100 δισ. δολαρίων το 2022. Η επιτυχία έχει αφήσει τα ταμεία της εταιρείας γεμάτα, με περίπου 28 δισ. δολάρια να αναμένεται να επενδυθούν στην ανάπτυξη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όμως οι συνθήκες δεν ήταν όντως φυσιολογικές. Οι εθνικές κυβερνήσεις προσέφεραν στις φαρμακευτικές χρηματοδότηση για να αναπτύξουν με τάχιστους ρυθμούς το εμβόλιο. Και παρότι η Pfizer δεν χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο η γερμανική εταιρεία BioNTech SE με την οποία συνεργάστηκε στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πήρε 445 εκατομμύρια δολάρια από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα οι ρυθμιστικές αρχές επιτάχυναν τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε σε παραγγελίες δισεκατομμυρίων δολαρίων και επανέφερε νόμο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να επισπεύσει την παραγωγή.

Και τώρα; Παρότι κανείς δεν αναμένει σύντομα παρόμοια αστρονομικά κέρδη, η Pfizer δεν μπορεί ούτε να γυρίσει στην αργή πορεία ανάπτυξης που είχε ακολουθήσει για χρόνια. Η μετοχή της έχει ήδη πέσει κατά 25% το 2022, με την προοπτική και μόνο πως κάτι τέτοιο ενδέχεται να συμβεί.

Η στρατηγική των μπλοκμπάστερς και γιατί δεν λειτουργεί πια

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

close menu