Οικονομία

Παπαθανάσης: Ένα βήμα πριν το 6ο αίτημα εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα

Σχετικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη το 50% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, καθώς 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2 δισ. έχουν διατεθεί σε περισσότερες από 8.000 εγκρίσεις πολιτών

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν την υποβολή του 6ου αιτήματος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η επίσημη ενημέρωση έγινε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον τριμηνιαίο απολογισμό δράσης του υπουργείου.

Όπως διευκρίνισε ο συντονιστής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, στις 18 Ιουλίου αναμένεται η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου της Ελλάδας από το Ecofin, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη αξιοποίηση των πόρων. Μετά το πράσινο φως, θα προχωρήσει και τυπικά η διαδικασία υποβολής για την επόμενη δόση.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται μεθοδικά για την πλήρη εκμετάλλευση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το συνολικό πλαίσιο κονδυλίων ανέρχεται σε 31,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) καταγράφει την υψηλότερη απόδοση της τελευταίας 15ετίας, με το Ταμείο Ανάκαμψης να ξεπερνά τον στόχο απορρόφησης κατά 3% το πρώτο εξάμηνο και το ΠΔΕ να επιτυγχάνει συνολική κάλυψη του στόχου κατά 98%.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη το 50% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, καθώς 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2 δισ. έχουν διατεθεί σε περισσότερες από 8.000 εγκρίσεις πολιτών.

Ο μέσος όρος εισοδήματος όσων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα φτάνει τα 20.600 ευρώ, ενώ η μέση ηλικία είναι τα 38 έτη και η εμπορική αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 149.000 ευρώ. Στην πρώτη θέση των υπαγωγών βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (620 υπαγωγές), ακολουθεί η Θεσσαλία (πάνω από 600) και στην τρίτη θέση η Δυτική Ελλάδα (πάνω από 470).

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, οι προσκλήσεις έφτασαν το 75% του προϋπολογισμού και οι συμβάσεις το 45%. Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου, προσφέροντας επιδοτήσεις 200 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τα ΣΔΙΤ, δέκα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη με συνολικές επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Στο σκέλος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, οι προσκλήσεις ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, έξι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να επενδύσουν στη Μεγαλόπολη.

«Τα ευχάριστα νέα για την περιοχή της Μεγαλόπολης είναι η έγκριση έξι μεγάλων επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στην περιοχή.

Έχουμε 6 αιτήσεις 210 εκατ. ευρώ που έχουν σχέση με τη δημιουργία data center, μονάδων για μπαταρίες και μονάδων παραγωγής οργανοχημικών λιπασμάτων. Είναι επενδύσεις που δημιουργούν νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

close menu