Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μειώσει κι άλλο τη γραφειοκρατία και να απλοποιήσει τις διαδικασίες του κράτους διευκολύνοντας την πρόσβαση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την παρουσίαση έρευνας σχετικά με την εμπειρία των πολιτών με τις ψηφιακές υπηρεσίες και την αντίληψη για την μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία παρουσιάστηκε σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Έρευνα, η οποία έδειξε ότι η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα έχει προοδεύσει, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, με πιο σημαντικά ζητήματα για το μέλλον να αποτελούν η συνεχής βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών και η αύξηση της πρόσβασης σε αυτές για όλους τους πολίτες.
Ο κ. Παπαστεργίου αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην ψηφιοποίηση, ιδιαίτερα με την εφαρμογή gov.gr και το ψηφιακό πορτοφόλι (gov.gr wallet), τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ακόμα δρόμος για να καλυφθούν όλες οι υπηρεσίες και να βελτιωθεί η εμπειρία του χρήστη.
Εξήρε την επιτυχία του gov.gr wallet (έχει 5.2 εκατομμύρια downloads) και την ενσωμάτωση των ψηφιακών διαπιστευτηρίων, όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης και την ανάγκη για συλλογή κριτικών από τους πολίτες για να εντοπίζονται και να διορθώνονται τα προβλήματα, ενώ αναγνώρισε τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, όπως η διασφάλιση της πρόσβασης των ηλικιωμένων στις ψηφιακές υπηρεσίες και η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.
Χαρακτηριστικά είπε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση και απλοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες, η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της ικανοποίησης τους. Προανήγγειλε τη συνεχή βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών, την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες για την δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού χώρου, όπως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι που θα διευκολύνει τις συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστήριξε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βοήθησε στην επίτευξη σημαντικής προόδου στο κομμάτι της ψηφιοποίησης, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά είναι απαραίτητη για την πρόοδο της Ελλάδας και την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλες χώρες. Διευκρίνισε πάντως πως η Ελλάδα είναι σε προχωρημένο στάδιο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέροντας ως παράδειγμα την συνεργασία με την Κύπρο για κοινά ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες που καταφέρνουν να αναπτύξουν εγκαταστάσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI Factories).