Δημόσια διοίκηση

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα “πάει καλά” στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενσωματώνοντας την στους μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την διάρκεια του Digital World Summit, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, “θα ήταν ουτοπία να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει κύριο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Τεχνητής Νοημοσύνης”, όμως σε ότι της αναλογεί έχει επιτύχει να μείνει μέσα στις εξελίξεις και σαν χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κινείται προς την κατεύθυνση της παραγωγής και όχι μόνο της κατανάλωσης δεδομένων. Ο υπουργός συνέδεσε αυτό το γεγονός με την ανάπτυξη τόσο των αναγκαίων υποδομών (με αιχμή του δόρατος τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» για τον οποίο ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα στις 15 Ιουλίου), όσο και την εκπαίδευση ολοένα και μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού, με πιο πρόσφατο δείγμα γραφής τη διάθεση άλλων 62 εκατ. ευρώ για ψηφιακές δεξιότητες, την περασμένη εβδομάδα.

Αρχές Ιουνίου ο διαγωνισμός για τον “ΔΑΙΔΑΛΟ”

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον υπερ-υπολογιστή “ΔΑΙΔΑΛΟ”, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να κάνει λόγο για έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου με στόχο να εξασφαλίσει στην ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί μεταξύ άλλων και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Δαίδαλος, όπως προβλέπει η Πράξη «Επιχορήγηση της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. για την ανάπτυξη νέου εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων» θα είναι ένα νέο υπερ-υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων και θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα θα τοποθετηθεί στο εντυπωσιακό κτίριο «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός», αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς, εμβαδού 1.500 τ.μ., το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για τις ανάγκες της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (γαλλικά: Compagnie francaise des mines du Laurium‎).

Η δημιουργία του αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας, περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Με την ανάπτυξή του δε, η χώρα μας θα ενταχθεί στο κλαμπ των 4 ευρωπαϊκών κρατών που θα φιλοξενούν κορυφαίους υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων μεσαίας κλίμακας (pre-exascale ή petascale HPC), σύμφωνα με την Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης «Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU)».

Όσο για το κόστος προμήθειας του υπερυπολογιστικού συστήματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ έχει προϋπολογιστεί στα 35 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και θα καλυφθεί το 35% από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU, ενώ το 65% του έργου θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης τους χώρου, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.

close menu