Τεχνολογίες

Πάνω από 1 εκατ. λογαριασμοί του Facebook ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί

Η Meta Platforms θα ειδοποιήσει περίπου 1 εκατομμύριο χρήστες του Facebook ότι τα στοιχεία σύνδεσής τους ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί, λόγω προβλημάτων ασφαλείας με εφαρμογές που έχουν ληφθεί από τα software stores της Apple και της Alphabet.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ενημέρωσε την Παρασκευή ότι φέτος έχει εντοπίσει περισσότερες από 400 κακόβουλες εφαρμογές Android και iOS, οι οποίες στοχεύουν χρήστες του Διαδικτύου, προκειμένου να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσής τους. Η Meta ανέφερε ότι έχει ενημερώσει σχετικά τόσο την Apple όσο και την Google, ώστε να γίνει ευκολότερη η αφαίρεση των εφαρμογών.

Οι εφαρμογές λειτουργούσαν «μεταμφιεσμένες» σε επεξεργαστές φωτογραφιών, παιχνίδια για κινητά ή εφαρμογές παρακολούθησης κατάστασης υγείας, ανέφερε το Facebook.

Σύμφωνα με την Apple, στο App Store της βρίσκονταν 45 από τις 400 προβληματικές εφαρμογές και έχουν αφαιρεθεί.

Η Google αφαίρεσε όλες τις εν λόγω κακόβουλες εφαρμογές, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν πόσο δημοφιλείς είναι αυτού του τύπου οι εφαρμογές και θα χρησιμοποιούν παρόμοια θέματα για να εξαπατούν τον κόσμο και να κλέβουν τους λογαριασμούς και τα στοιχεία τους», ανέφερε ο David Agranovich, διευθυντής διακοπής παγκόσμιων απειλών στη Meta.

«Αν μια εφαρμογή υπόσχεται κάτι που μοιάζει να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, όπως λειτουργίες για άλλη πλατφόρμα ή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, το πιθανότερο είναι ότι έχει απώτερα κίνητρα», συμπλήρωσε.

Μια συνήθης περίπτωση απάτης συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης ανεβάζει μια επεξεργασμένη φωτογραφία από μια κακόβουλη εφαρμογή στον λογαριασμό του στο Facebook. Εμφανίζεται τότε μια ψεύτικη προτροπή σύνδεσης, η οποία εξαναγκάζει ουσιαστικά τον χρήστη να δώσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του.

Η Meta ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους χρήστες για το πώς θα μπορεί κανείς να αποφύγει την πιθανότητα να ξαναπαραβιαστεί ο λογαριασμός του, μαθαίνοντας πώς να διακρίνει καλύτερα τις προβληματικές εφαρμογές που κλέβουν διαπιστευτήρια, είτε για Facebook είτε για άλλους λογαριασμούς.

close menu