Τηλεπικοινωνίες

Οπτικές ίνες για 3,5 εκατ. συνδέσεις από τη Nova για τη ΔΕΗ

«Ντόμινο» εξελίξεων στην αγορά τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ και Nova για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου οπτικών ινών αρχικής χωρητικότητας 3,5 εκατ. συνδέσεων και αρχικής αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ.

του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑΒΑΖΗ

Εντός του Δεκεμβρίου επισημοποιείται η συμφωνία Nova και ΔΕΗ για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών αρχικής δυναμικότητας 3,5 εκατ. συνδέσεων. Η συμφωνία έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τους πρωταγωνιστές αυτής της καθοριστικής κίνησης στην αγορά τηλεπικοινωνιών, τόσο από τον Νίκο Σταθόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της BC Partners, όσο και από τον Γεώργιος Στάσση Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι η πρώτη σειράς νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών της BC Partners στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της United Group και της θυγατρικής της Nova μετά την εξαγορά της WIND.

Με βάση αποκλειστικές πληροφορίες της «R» το δίκτυο ΔΕΗ-Νova, με εκτιμώμενη αξία στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ σε πλήρη ανάπτυξη, θα αφορά σε «δίκτυο τελικής σύνδεσης», δηλαδή μέχρι και έξω από την κατοικία, την επιχείρηση ή το υπουργείο-φορέα. Η ΔΕΗ δεν θα μπει στην λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως παλαιότερα έγινε με τη θυγατρική εταιρεία της, την Tellas. Θα λειτουργήσει ως πάροχος υπηρεσιών χονδρικής προς όλους τους άλλους «παίκτες» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, με τον ΔΕΔΔΗΕ να λειτουργεί ως διαχειριστής τηλεπικοινωνιακής υποδομής, την οποία θα εκμισθώνει σε οποιονδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nova, η συμφωνία μεταξύ της Nova και της ΔΕΗ βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα υλοποίησης των Δικτύων Οπτικών Ινών, που είναι άκρως απαραίτητα για την «αποχαλκοποίηση» των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στη Nova να είναι πρωταγωνιστής στην δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα.

Αν και είναι σχετικά πρόωρο, εκτός από τα δίκτυα οπτικών ινών στα επόμενα σχέδια της ΔΕΗ είναι η συνεργασία με παρόχους στην ανάπτυξη κεραιών 5G, όπου έχει σαφές πλεονέκτημα στις πόλεις λόγω του εξαιρετικά πυκνού δικτύου από κολώνες. Από την στιγμή που οι κεραίες του 5G απαιτούν πυκνό δίκτυο για να αποδώσουν, οι κολώνες της ΔΕΗ, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές είναι μία από τις ιδανικότερες λύσεις για την ταχύτερη ανάπτυξη αυτών των νέων Δικτύων.

Με την απόφαση της ΔΕΗ να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα Δίκτυα Οπτικών Ινών στη χώρα, μέσω της Nova BC Partners, αλλάζει ριζικά ο ανταγωνισμός όχι μόνο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ταχέως ίντερνετ, αλλά και ο χάρτης στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας μέσω οπτικής ίνας, εκεί όπου η Nova και η μητρική της United Group σχεδιάζουν να επεκταθούν άμεσα με νέο περιεχόμενο. Οσο για την εξαγορά της Wind από την United Group, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς δεν αναμένονται καθυστερήσεις σε ρυθμιστικές εγκρίσεις. Μέσα στο 2022 ενεργοποιείται η «απορρόφηση» της WIND και της επωνυμίας της από τη Nova, καθώς έχει αποφασιστεί να υπερισχύσει λόγω πολλών παραμέτρων κυρίως σε δικαιώματα χρήσης.

Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιακών δικτυών υποδομής είναι, μέχρι στιγμής η «αχίλλειος πτέρνα» στην ψηφιακή πορεία της χώρας, καθώς διαχρονικά η Ελλάδα έχει στον συγκεκριμένο τομέα από τους χαμηλότερες βαθμολογίες στην ψηφιακή αξιολόγηση στην Ευρώπη των 27. Παρά το γεγονός ότι έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται σταδιακά επενδύσεις των τριών κύριων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, τον ΟΤΕ, τη Vodafone και την WIND, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην BC Partners μέσω της United Group, ο ρυθμός κάλυψης της χώρας με δίκτυα οπτικών ινών μέχρι τον τελικό καταναλωτή πρέπει να επιταχυνθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ ακολουθούν το δρόμο των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας, που δημιουργούν Δίκτυα Ανοιχτής Πρόσβασης (open access fiber) στις χώρες τους, όπου υπάρχουν περισσότεροι «παίκτες» στις αγορές αυτές από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι δύο επιτυχημένα παραδείγματα το πρώτο στην Ιταλία με την Open Fiber και τη SIRO στην Ιρλανδία, η οποία είναι κοινοπραξία της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού ESB και της Vodafone.

Οι συνεργασίες στις τηλεπικοινωνίες

Το ισχυρό πλεονέκτημα της ΔΕΗ για μελλοντικές συνεργασίες με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι η δυνατότητα παροχής υποδομών για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σχεδόν σε κάθε σπίτι και επιχείρηση σε όλη τη χώρα. Αν και υπάρχουν οι αναμενόμενες επιφυλάξεις της αγοράς τηλεπικοινωνιών για την έγκαιρη υλοποίηση του Δικτύου Οπτικών Ινών της ΔΕΗ σε σχέση με το ρυθμό ολοκλήρωσης των επενδύσεων οπτικών ινών από τις εταιρείες Cosmote, WIND-Nova και Vodafone, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Δικτύου της ΔΕΗ προβλέπει την αξιοποίηση του εναερίου δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων, αλλά και των κέντρων μέσης και χαμηλής τάσης που είναι κατανεμημένα στη χώρα. Σχετικά με το θέμα αυτό υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για την αξιοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών αρχικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.

πηγή: Real News
close menu