Έρευνες - Μελέτες

Οι τεχνολογικές εταιρείες δείχνουν αντοχές έναντι του πολέμου

Αντοχές στον πόλεμο, που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιδεικνύει η παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις τεχνολογικές δαπάνες.  Οι παγκόσμιες τεχνολογικές δαπάνες εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των $4,4 τρισ., καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 4% έναντι του 2020, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Gartner.

“Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται μια από τις πιο ταραχώδεις που έχουν καταγραφεί για τους υπεύθυνους Πληροφορικής των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο”, αναφέρει η Gartner. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, “η γεωπολιτική αστάθεια, ο πληθωρισμός, οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων και οι προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μεταξύ των πολλών παραγόντων, που δημιουργούν το πλέγμα των προκλήσεων κατά το τρέχον έτος”.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, σε αντίθεση με ό,τι είδαμε στις αρχές του 2020, οι εταιρείες επιταχύνουν τις επενδύσεις στον τομέα της Πληροφορικής, καθώς αναγνωρίζουν τη σημασία της ευελιξίας στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Αντίθετα, οι τεχνολογικές επενδύσεις θα συνεχιστούν και θα επικεντρωθούν σε τομείς, όπως το cloud computing, η ψηφιακή εμπειρία του πελάτη, κυβερνοασφάλεια και τα big data analytics.

Το business software

Ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της αγοράς θα παραμείνει αυτός το business software. Οι δαπάνες λογισμικού αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,8% στα $674,9 δισ. το 2022, ενώ οι επενδύσεις σε υπηρεσίες IT προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,8% και να φτάσουν το $1,3 τρισ.

“Η άνοδος του λογισμικού εταιρικών εφαρμογών, του λογισμικού υποδομής και των διαχειριζόμενων υπηρεσιών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καταδεικνύει ότι η τάση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι μια τάση ενός ή δύο ετών, αλλά είναι συστηματική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια”, αναφέρει η Gartner.

Η Gartner αναμένει ότι οι ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η βιωματική εμπειρία του τελικού καταναλωτή και η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα ωθήσουν τις δαπάνες για εταιρικές εφαρμογές και λογισμικό υποδομής σε διψήφια ανάπτυξη το 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος των τεχνολογικών επενδύσεων το 2022 θα διατεθεί για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο. Οι δαπάνες για Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών θα φτάσουν φέτος το $1,4 τρισ., καταγράφοντας οριακή μόνο βελτίωση έναντι του 2021.

“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής. Εκτιμούμε ότι οι επικεφαλής των εταιρειών για την Πληροφορική δεν θα επιβραδύνουν τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία το 2022”, προσθέτει η εταιρεία. Όπως εξηγούν, ορισμένες δαπάνες Πληροφορικής ήταν σε αναμονή στις αρχές του 2022 λόγω της παραλλαγής Omicron και των επακόλουθων κυμάτων, αλλά αναμένεται να εκκαθαριστούν βραχυπρόθεσμα.

TAGS:

close menu