Οι ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις προτεραιότητες ανάπτυξης και τις βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Παίρνοντας τον λόγο, η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «ΔΕΠ», Μάγδα Πετροπούλου, τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να μην χάσει η περιφέρεια κεφάλαια», αναφέροντας την απορροφητικότητα που πέτυχαν οι επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας COVID-19. Πρόσθεσε δε ότι μέσω του ΕΦΕΠΑΕΠ διατέθηκαν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός διέθεσε περίπου 610 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες.
Παράλληλα, η κ. Πετροπούλου υπογράμμισε τις παθογένειες, όπως η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου που να είναι ρεαλιστικό, τα μη τηρούμενα χρονοδιαγράμματα και η έλλειψη ρευστότητας. «Αν βελτιώσουμε τις παθογένειες, θα πάμε καλύτερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, τονίζοντας τη μεγάλη αύξηση της απορροφητικότητας που πέτυχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, φτάνοντας μέχρι και το 95%. Επιπρόσθετα, εστίασε στην αλλαγή νοοτροπίας, τη διαφάνεια των δήμων και την αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων.
Μάλστα, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει σε έργα κοινωνικής συνοχής, ενεργειακής μετάβασης και πράσινης ενέργειας, έργα που, όπως είπε, «θα οδηγήσουν τους νέους να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους».
Απ΄ την πλευρά του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συμμετοχή του δήμου του στην ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση). Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση κονδυλίου 14 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι στόχος της ΟΧΕ είναι να ενισχυθεί το παραγωγικό μοντέλο, η ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και η βελτίωση της προσβασιμότητας. Υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργεί η ΟΧΕ συμπληρωματικά με άλλα εργαλεία, προκειμένου να ενισχυθούν τα κονδύλια για διάφορους δήμους. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να λυθούν προβλήματα, όπως η υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων και η γραφειοκρατία.
Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Δημήτρης Μαραβέλιας αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕΤΑΑ, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη σε μικρούς δήμους με περιορισμένες δυνατότητες, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα ζωτικής σημασίας για αυτούς. Παράλληλα, ανέφερε την υλοποίηση προγραμμάτων ΟΧΕ που έχει αναλάβει η ΕΕΤΑΑ, σε μικρά και πολύ μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου, και αναφέρθηκε στο πρόβλημα μη υλοποίησης έργων, με αποτέλεσμα αυτά να «μεταπηδούν» στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.
Ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε. Βασίλης Σιαδήμας μίλησε για το έργο της ΜΟΔ, που βοηθά, όπως είπε, τους δήμους μέσω ομάδων υποστήριξης, εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, νομικής υποστήριξης κ.ά., για την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ. «Η ΜΟΔ και η ΕΕΤΑΑ δεν είμαστε ανταγωνιστές, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες» κατέληξε στην τοποθέτησή του.
Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της ΠΔΕ, Σπύρος Σκιαδαρέσης, άσκησε κριτική στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας πως: «δεν υπάρχουν έργα ουσίας, παρά μόνο «βιτρίνα», προσθέτοντας ότι οι καθυστερήσεις υποδηλώνουν ελλιπή διεκδίκηση και έλλειψη αμεσότητας.
Την συζήτηση συντόνιζε ο Λευτέρης Βαρουξής, Διευθύνων Σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή.
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών