Υπηρεσίες

Οι ασθενείς βαθμολογούν τα νοσοκομεία: ξεκινά η αξιολόγηση με ψηφιακά εργαλεία

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι ασθενείς που βγαίνουν από τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Μέσω ενός νέου ψηφιακού εργαλείου, θα μπορούν να αξιολογούν την εμπειρία τους στο ΕΣΥ, από την καθαριότητα και τη συμπεριφορά του προσωπικού, μέχρι τις αναμονές και την ποιότητα της φροντίδας.

Το εργαλείο παρουσίασαν από κοινού τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δοθεί για πρώτη φορά θεσμικός ρόλος στους ίδιους τους πολίτες στην αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η νέα πλατφόρμα θα αποτυπώνει την «πραγματική εικόνα» κάθε κλινικής, με στοιχεία που αφορούν τόσο καθημερινά ζητήματα – όπως το αν υπήρχαν σεντόνια ή χαρτί τουαλέτας στο δωμάτιο – όσο και πιο σύνθετες παραμέτρους, όπως ο χρόνος ανταπόκρισης του νοσηλευτικού προσωπικού ή οι καθυστερήσεις.

«Θα δημιουργείται ένα “σκορ” ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας των ασθενών. Με βάση αυτό, θα μπορούμε να επιβραβεύουμε ή να επεμβαίνουμε όπου υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα ανήκει πλέον στην πρώτη τριάδα της Ε.Ε. στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου χαρακτήρισε «χαρά και υποχρέωση» την τεχνολογική στήριξη της δημόσιας υγείας, ενώ ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως το νέο σύστημα «δεν είναι μια δημοσκόπηση, αλλά ένα εργαλείο διοίκησης». Όπως είπε, «δεν ρωτάμε απλώς τη γνώμη των ασθενών· τους δίνουμε πραγματικό ρόλο στη διαμόρφωση των υπηρεσιών».

Το εργαλείο θα αξιοποιείται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας στις διοικήσεις των νοσοκομείων τη δυνατότητα να προχωρούν σε βελτιώσεις, αλλά και στο Υπουργείο να παρεμβαίνει όπου χρειαστεί – ακόμη και πειθαρχικά.

Η διαδικασία βήμα βήμα

Την ακριβή διαδικασία της αξιολόγησης παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλαν Βιλδιρίδη.

Πιο αναλυτικά, από τη στιγμή που ένας ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από δημόσιο νοσοκομείο συλλέγονται τα δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ (για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο). Δημιουργείται ένα μοναδικό αναγνωριστικό ID, χωρίς καμία ταυτοποίηση προσώπου και ακολουθεί η δημιουργία ενός URL. Πέντε ημέρες μετά το εξιτήριο – όπως ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες – ο πολίτης λαμβάνει ένα sms με το μοναδικό σύνδεσμο, τον οποίο μπορεί να πατήσει ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης. Ο πολίτης συνδέεται μέσω του link, καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του. Η ΗΔΙΚΑ θα επιβεβαιώνει ότι ο ΑΜΚΑ αντιστοιχεί σε εξιτήριο. Από τη στιγμή της επιβεβαίωσης ο πολίτης θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα απαντά το ερωτηματολόγιο, με εκτιμώμενο χρόνο απαντήσεων τα 3 λεπτά. Σημειώνεται ότι οι απαντήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Οι πολίτες θα έχουν περιθώριο να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο έως 7 ημέρες απ’ όταν λάβουν το μήνυμα.

Οι 8 άξονες αξιολόγησης είναι οι εξής:

  • Προσβασιμότητα
  • Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
  • Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπλίδραση με το προσωπικό
  • Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
  • Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
  • Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
  • Η γνώση ύπαρξης των γραφείων δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία και η αποτελεσματικότητά τους
  • Γενική/συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας

Σε πρώτη φάση sms θα λαμβάνουν όλοι όσοι λαμβάνουν εξιτήριο από τα γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, εκτός των παιδιατρικών νοσοκομείων και των ογκολογικών, καθώς απαιτείται η διαμόρφωση διαφορετικού ερωτηματολογίου. Αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση.

close menu