Τεχνολογίες

Ο Τζέφρι Χίντον πρωτοπόρος στην τεχνολογία ΑΙ παραιτήθηκε από την Google δηλώνοντας φοβισμένος

Ο Χίντον έκανε λόγο για “κακούς ηθοποιούς” που θα μπορούσαν να προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα»

Ο Dr. Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ευρέως «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης παραιτήθηκε από τη Google, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στο πεδίο.

Ο 75χρονος Χίντον ανακοίνωσε την παραίτησή του με δήλωση στους New York Times και λέει ότι μετανιώνει για τη δουλειά του. Μιλώντας στο BBC, είπε ότι κάποιοι από τους κινδύνους σχετικά με τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης προκαλούν φόβο: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο ξέρω. Μα νομίζω ότι σύντομα ίσως είναι».

Ο Χίντον παραδέχτηκε επίσης ότι η ηλικία του έχει παίξει ρόλο στην απόφασή του να εγκαταλείψει τον τεχνολογικό κολοσσό, λέγοντας στο BBC πως «είμαι 75, είναι καιρός να βγω στη σύνταξη».

Η πρωτοποριακή έρευνα του Χίντον πάνω στο deep learning και τα νευρωνικά δίκτυα άνοιξε τον δρόμο για πολλά σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το πολύ γνωστό πλέον ChatGPT. Ωστόσο ο ίδιος- επιστήμονας υπολογιστών και γνωστικός ψυχολόγος- είπε στο BBC ότι το chatbot σύντομα θα μπορούσε να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφορίας που διατηρεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι πράγματα σαν το GPT-4 να αφήνουν πίσω έναν άνθρωπο στον ποσότητα γενικής γνώσης που έχει και να το κάνουν με διαφορά. Από άποψης συλλογισμού, δεν είναι το ίδιο καλό, μα ήδη προβαίνει σε απλούς συλλογισμούς. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, περιμένουμε τα πράγματα να βελτιωθούν πολύ γρήγορα. Οπότε πρέπει να προβληματιστούμε για αυτό».

Στο άρθρο του στους NY Times ο Χίντον αναφέρθηκε σε «κακόβουλους δρώντες» που θα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα». Όταν το BBC του ζήτησε να επεκταθεί στο συγκεκριμένο θέμα, απάντησε «είναι απλά ένα είδος χειρότερου σεναρίου, κατά κάποιον τρόπο εφιαλτικού σεναρίου. Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, κάποιον κακόβουλο δρώντα σαν τον Πούτιν να αποφασίζει να δώσει σε ρομπότ τη δυνατότητα να δημιουργούν τους δικούς τους υπο-στόχους».

Αυτό, όπως πρόσθεσε, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή στη «δημιουργία υπο-στόχων όπως “χρειάζομαι μεγαλύτερη δύναμη”». Επίσης, συμπλήρωσε πως «έφτασα στο συμπέρασμα πως το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε…είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα έχεις πολλά αντίγραφα του ίδιο σετ βαρών, το ίδιο μοντέλο του κόσμου. Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μαθαίνουν ξεχωριστά μα να μοιράζονται τη γνώση τους άμεσα. Οπότε είναι σαν να έχεις 10.000 ανθρώπους και όποτε κάποιος μαθαίνει κάτι να το ξέρουν αυτόματα όλοι. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να μάθουν τόσα πολλά περισσότερα από έναν οποιοδήποτε άνθρωπο».

Η ίδιος πάντως τόνισε ότι δεν ήθελε να επικρίνει τη Google και ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ήταν «πολύ υπεύθυνος». «Θέλω να πω κάποια καλά πράγματα για τη Google. Και είναι πιο αξιόπιστα αν δεν εργάζομαι για τη Google» σημείωσε.

close menu